Ηλεκτρονική Έκδοση

Δεν ισχύει το απόρρητο των επιστολών στα blogs λέει ο Γ. Σανιδάς

Τα blogs δεν καταλαμβάνονται από το απόρρητο των επιστολών και της ελεύθερης ανταπόκρισης και επικοινωνίας, που προβλέπει το άρθρο 19 του Συντάγματος, σύμφωνα με γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γ. Σανιδά.

Η γνωμοδότηση υπ' αριθμόν 9/2009 του Γ. Σανιδά εκδόθηκε μετά από ερώτημα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, που αφορά το απόρρητο της επικοινωνίας μέσω του Internet και ειδικά στις περιπτώσεις κατά τις οποίες σε διάφορες πύλες αναρτώνται υβριστικά ή απειλητικά δημοσιεύματα, φωτογραφίες παιδικής πορνογραφίας κλπ.

Σύμφωνα με την γνωμοδότηση του Γ. Σανιδά:

1) Το απόρρητο των επικοινωνιών δεν καλύπτει την επικοινωνία μέσω του διαδικτύου (Internet) και τα εξωτερικά στοιχεία της επικοινωνίας (ονοματεπώνυμα και λοιπά στοιχεία συνδρομητών, αριθμοί τηλεφώνων, χρόνος και τόπος κλήσεως, διάρκεια συνδιάλεξης κλπ).

2) Οι εισαγγελικές, ανακριτικές και προανακριτικές αρχές, πολύ δε περισσότερο τα Δικαστικά Συμβούλια και τα Δικαστήρια, δικαιούνται να ζητούν από τους παρόχους των υπηρεσιών Επικοινωνίας, μέσω του διαδικτύου (Internet) τα ηλεκτρονικά ίχνη μιας εγκληματικής πράξεως, την ημεροχρονολογία και τα στοιχεία του προσώπου στο οποίο αντιστοιχεί το ηλεκτρονικό ίχνος, από τους λοιπούς δε παρόχους των υπηρεσιών επικοινωνίας τα "εξωτερικά στοιχεία" της επικοινωνίας και ο πάροχος υποχρεούται να τα παραδίδει χωρίς να είναι αναγκαίο να προηγηθεί άδεια κάποιας Αρχής και ιδία της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών.

3) Η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών αλλά και οποιαδήποτε άλλη Ανεξάρτητη Αρχή ούτε νομιμοποιείται ούτε δικαιούται να ελέγξει με οποιονδήποτε τρόπο, αμέσως ή εμμέσως, το εάν η περί άρσεως ή μη του απορρήτου απόφαση των οργάνων της Δικαιοσύνης είναι σύννομη ή όχι. Αυτό κρίνεται από τα ίδια τα όργανα της Δικαιοσύνης. Ούτε όμως περαιτέρω η ρηθείσα Αρχή μπορεί να ελέγξει τους παρόχους υπηρεσιών επικοινωνίας για τη, σε κάθε περίπτωση, συμμόρφωσή τους προς τις αποφάσεις των οργάνων της Δικαιοσύνης. Εάν πράξει τούτο ενεργεί καθ' υπέρβαση της δικαιοδοσίας της.

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Πληροφορική και διαδίκτυο
Δικαστικό ρεπορτάζ
Τελευταίες ειδήσεις στην κατηγορία Ελλάδα
Κανονικά την Τετάρτη τα δρομολόγια στα μέσα μαζικής μεταφοράς
Την Τετάρτη οι αποφάσεις των αγροτών για τα μπλόκα
Τροχαίο δυστύχημα στα Γρεβενά
Πρόστιμο του ΕΣΡ για τον... καιρό του «Star»
Αποσύρθηκε η υποψηφιότητα του Δ. Πύρρου για τη διοίκηση του ΕΚΕΠΥ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Με 9 αιτήματα στην υπουργό
«Πτυχίο - μάστερ σε πολυτεχνικές»
ΥΠΑ: Κατέλαβαν ξανά τα γραφεία της διοίκησης
Από τον Βενιαμίν Λέσβιο στη σύγχρονη Φυσική
Σε 1 λεπτό
Προσδιορισμός-εξπρές για να προλάβουν το 18μηνο
Υποσχέθηκε αξιοκρατικές μεταθέσεις στο Λιμενικό
Ελαφρυντικά για Κουνταρδά
Για τρίτη φορά στο εδώλιο το πρώην Δ.Σ. της ΔΕΚΑ
Στην Εισαγγελία το πόρισμα για τον θάνατο Κακαουνάκη