Έντυπη Έκδοση

Πρόληψη και ακοή

Η αλήθεια είναι ότι ζούμε σε έναν πολύ θορυβώδη κόσμο και σε πολλές φάσεις της καθημερινότητας ερχόμαστε σε επαφή με ιδιαίτερα δυνατής έντασης ήχους (μοτοσικλέτες, αεροπλάνα, συναγερμοί, σειρήνες, μηχανήματα, φορτηγά, μεγάφωνα, συναυλίες).

Η απώλεια της ακοής είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο, το οποίο δεν αφορά μόνο άτομα προχωρημένης ηλικίας. Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σαράντα εκατομμύρια εργαζόμενοι Ευρωπαίοι αναγκάζονται τουλάχιστον τον μισό χρόνο εργασίας τους να υψώνουν τη φωνή τους πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα συζήτησης για να μπορέσουν να ακουστούν. Η απώλεια ακοής λόγω θορύβου έχει χαρακτηριστεί ως η πιο συχνή μη αναστρέψιμη επαγγελματική νόσος που πλήττει τους κατοίκους των πόλεων.

Το σημαντικότερο αίτιο απώλειας της ακοής είναι η έκθεση σε δυνατούς θορύβους, οι οποίοι βλάπτουν μόνιμα τα τριχωτά κύτταρα που δέχονται τις ηχητικές δονήσεις και τις μετατρέπουν σε ηλεκτρικά νευρικά σήματα στον κοχλία του έσω ωτός. Η βλάβη στα τριχωτά κύτταρα είναι η αιτία των περισσότερων νευρικών κωφώσεων αργότερα στη ζωή. Κάποιος υπερβολικά δυνατός ήχος μπορεί να αποσπάσει πλήρως τα τριχωτά κύτταρα του έσω ωτός από τη μεμβράνη στην οποία βρίσκονται, να νεκρώσει τα κύτταρα ή απλά να τα τραυματίσει μόνιμα. Ωστόσο, ο συνεχής θόρυβος άνω των 85 ντεσιμπέλ είναι συνήθως πιο επιζήμιος.

Εκτός από την απώλεια ακοής, ο θόρυβος ενοχοποιείται και για άλλα προβλήματα, όπως είναι το άγχος και τα ατυχήματα.

Οδηγίες πρόληψης

* Αποφυγή ήχων που προκαλούν πόνο ή εμβοή (βουητό) στα αυτιά.

* Αποφυγή ήχων που προκαλούν προσωρινή απώλεια της ακοής ή είναι στρεσογόνοι.

* Στις εξόδους σε νυχτερινά μαγαζιά, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υπάρχει πολύωρη παραμονή δίπλα ή πολύ κοντά στο ηχείο.

* Αποφυγή ή μείωση της συχνότητας κυνηγιού. Μία από τις πιο συχνές αιτίες απώλειας της ακοής είναι η εκπυρσοκρότηση όπλου. Εναλλακτικά, καλό είναι να γίνεται χρήση ειδικών προστατευτικών στα αυτιά.

* Οσοι εκτίθενται σε τακτική βάση σε δυνατούς θορύβους θα πρέπει να κάνουν χρήση ωτοασπίδων και να ελέγχουν τακτικά την ακοή τους στον γιατρό για έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, η οποία μπορεί να προλάβει ενδεχόμενα σοβαρά προβλήματα ακοής.

* Επαγγελματίες που εκτίθενται σε δυνατούς θορύβους εξαιτίας της φύσεως της εργασίας τους, έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν προστατευτικά μέσα από τον εργοδότη για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Συμβουλευτική Γραμμή Πρόληψης ΙΚΠΙ: 210-7222727

Ιστοσελίδα Υγείας - Πρόληψης: ww.neahygeia.gr

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Υγεία
Στη στήλη
Προληπτικά