Έντυπη Έκδοση

«Σπάει» το απόρρητο του Ιντερνετ

Τα στοιχεία των δραστών που κρύβονται πίσω από οποιοδήποτε έγκλημα διαπράττεται μέσω Διαδικτύου (υβριστικά κείμενα, φωτογραφίες παιδικής πορνογραφίας κ.ά.) υποχρεούνται να αποκαλύπτουν οι πάροχοι υπηρεσιών επικοινωνίας έπειτα από αίτημα των εισαγγελικών και δικαστικών αρχών και χωρίς προηγούμενη άδεια των ανεξάρτητων αρχών.

Το πράσινο φως για την άρση του απορρήτου της ελεύθερης επικοινωνίας στο Ιντερνετ με παράλληλη παράκαμψη των ανεξάρτητων αρχών ανάβει γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γ. Σανιδά, σύμφωνα με την οποία ο ΟΤΕ, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας κ.λπ. υποχρεούνται να αποκαλύπτουν στα όργανα της δικαιοσύνης τα ηλεκτρονικά ίχνη μιας εγκληματικής πράξης, την ημεροχρονολογία και τα στοιχεία του προσώπου που κρύβεται πίσω από το ηλεκτρονικό ίχνος (ονοματεπώνυμο, στοιχεία συνδρομητή, αριθμός τηλεφώνου, χρόνο και τόπο κλήσης, διάρκεια συνδιάλεξης κ.λπ.). Η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών αλλά και οποιαδήποτε άλλη ανεξάρτητη αρχή ούτε νομιμοποιείται ούτε δικαιούται να ελέγξει με οποιονδήποτε τρόπο εάν η απόφαση αυτή της δικαιοσύνης είναι σύννομη ή όχι, όπως επίσης δεν μπορεί να ελέγξει τους παρόχους υπηρεσιών επικοινωνίας για το αν συμμορφώθηκαν ή όχι προς τις δικαστικές αποφάσεις.

Κατά τον κ. Σανιδά, οι διατάξεις του Π.Δ. 47/2005 (εκδόθηκε κατ' εξουσιοδότηση των νόμων 2225/1994 και 3115/2003), με τις οποίες επεκτείνεται το απόρρητο τις επικοινωνίες μέσω Διαδικτύου και στα εξωτερικά στοιχεία της επικοινωνίας, είναι αντισυνταγματικές.

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση που προκλήθηκε ύστερα από αίτημα της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, από εδώ και στο εξής ο δράστης ηλεκτρονικού εγκλήματος θα αποκαλύπτεται και χωρίς άδεια της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, αφού η εγκληματική συμπεριφορα του ατόμου δεν εμπίπτει στην έννοια των προσωπικών δεδομένων και δεν καλύπτεται από αυτήν. «Αντίθετη εκδοχή θα οδηγούσε στην υπόθαλψη των εγκληματιών και των εγκλημάτων που τελούνται μέσω Διαδικτύου, το οποίο έτσι θα καθίσταται ο παράδεισος του ηλεκτρονικού εγκλήματος».

Στην ίδια γνωμοδότηση τονίζεται ότι είναι αυτονόητο πως ισχύει το απόρρητο όταν μέσω ιστοσελίδας έχει δημιουργήσει κάποιος ένα απόρρητο προφίλ στο οποίο έχει δικαίωμα πρόσβασης ο ίδιος και κάποιο ή κάποια συγκεκριμένα πρόσωπα που έχει επιλέξει και έχουν τα απαραίτητα κλειδιά.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Πληροφορική και διαδίκτυο
Δικαστικό ρεπορτάζ
Για το ίδιο θέμα
Επίθεση ΚΚΕ στο Γ. Σανιδά για το διαδίκτυο