Ηλεκτρονική Έκδοση

Μονοψήφιος ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης - Χάνεται ο στόχος του 10% για φέτος

Δάνεια με το σταγονόμετρο και το Μάιο

Επιβράδυνση του ρυθμού πιστωτικής επιχειρήσεων και νοικοκυριών και το Μάιο, δείχνουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος. Ο ετήσιος ρυθμός ανόδου των δανείων περιορίστηκε στο 8,8% τον περασμένο μήνα, αντί 10,2% τον Απρίλιο και 15,9% το Δεκέμβριο του 2008. Έτσι, χάνεται ο στόχος που είχε τεθεί, για ρυθμό πιστωτικής επέκτασης 10%, το 2009.

Το ρευστό που κατέληξε στις επιχειρήσεις, το Μάιο, διαμορφώθηκε σε 765 εκατ. ευρώ, με τον ετήσιο ρυθμό πιστωτικής επέκτασης να επιβραδύνεται σε 10,2%, από 11,8% τον αμέσως προηγούμενο μήνα και 18,7% το Δεκέμβριο. Σημαντική επιβράδυνση παρουσίασαν ο κλαδος βιομηχανίας (5,9% από 9% τον Απρίλιο και 15,8% το Δεκέμβριο) και το εμπόριο (14%, αντί 16,5% τον Απρίλιο και 19,5% το Δεκέμβριο).Πρόκειται για  τους σημαντικότερους από πλευράς τραπεζικής χρηματοδότησης επιχειρηματικούς κλάδους.  Η ΤτΕ σημειώνει, πάντως, ότι η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις εγχώριες επιχειρήσεις διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών.

Τα χρήματα που δόθηκαν στα νοικοκυριά, την ίδια περίοδο, ήταν 338 εκατ. ευρώ. ο ετήσιος ρυθμός πιστωτικής επέκτασης επιβραδύνθηκε σε 7,3%, αντί 8,4% τον Απρίλιο και 12,8% το Δεκέμβριο. Επιβράδυνση παρουσίασαν και τα στεγαστικά δάνεια (η αξία τους ανήλθε σε 186 εκατ. ευρώ το Μάιο), σημειώνοντας επίδοση 6,9% (7,8% τον προηγούμενο μήνα, 11,5% το Δεκέμβριο). Η αξία των καταναλωτικών δανείων αυξήθηκε κατά 109 εκατ. ευρώ, με ρυθμό 8,4%, έναντι 9,8% τον Απρίλιο και 16% το Δεκέμβριο. Τα "λοιπά" δάνεια προς τα νοικοκυριά διαμορφώθηκαν σε 42 εκατ. ευρώ (ρυθμός μεταβολής 4,7%, αντί 5,7% τον Απρίλιο και 9,5% το Δεκέμβριο). Η ΤτΕ επισημαίνει και εδώ, ότι η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τα νοικοκυριά διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των πέντε πρώτων μηνών του 2009. Παρά, όμως, τις διαφημίσεις αλλά και τις κρατικές παρεμβάσεις (εγγυήσεις δανείων και φορολογικές εκπτώσεις) ,τελικώς τα δάνεια στα νοικοκυριά δεν αυξήθηκαν παρά ελάχιστα.

Διαβαστε τους αναλυτικούς πίνακες της ΤτΕ, επιλέγοντας το σύνδεσμο, στη δεξιά στήλη.

 

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

1 σχόλιο

1 Ο/Η Giannis έγραψε: (πριν 10 έτη)
Σε ένα σύστημα που στηρίζεται στο ΔΑΝΕΙΣΜΟ, η ΜΕΙΩΣΗ του ΡΥΘΜΟΥ ΑΥΞΗΣΗΣ των δανείων αποτελεί μέτρο ευμάρειας ???

ΟΧΙ βρε, ας ζήσουμε για μια χρονιά και με αυτά που έχουμε. Κακό είναι?

Ακου "Ο ΡΥΘΜΟΣ επέκτασης επιβραδύνθηκε"

Σα ΔΕ ντρεπόμαστε λέω εγώ.
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 1

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Τράπεζα της Ελλάδος
Στο διαδίκτυο
Σχετικά αρχεία
Πιστωτική Επέκταση (Μάιος 2009) - 59 KB