Ηλεκτρονική Έκδοση

Παραμένει ο διεθνής «τοποτηρητής» στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη

Ο θεσμός του Υπατου Εκπροσώπου της Διεθνούς Κοινότητας στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη δεν θα αναμορφωθεί, ούτε θα καταργηθεί, όσο συνεχίζεται η σημερινή κατάσταση
στη χώρα και οι πολιτικοί αρχηγοί της δεν συμφωνήσουν για τον τρόπο επίλυσης των εκκρεμών ζητημάτων, δήλωσε ο Υπατος Εκπρόσωπος της Διεθνούς Κοινότητας,
Βαλεντίν Ίνζκο.

Τη συγκεκριμένη θέση υιοθέτησε η Κατευθυντήρια Επιτροπή του Συμβουλίου για την Εφαρμογή της Ειρήνης στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη (PIC), η οποία συνεδρίασε τις δύο προηγούμενες ημέρες στο Σαράγεβο.

«Αν η Βοσνία - Ερζεγοβίνη επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ κι αν επιθυμεί αλλαγή στον τρόπο παρέμβασης της διεθνούς κοινότητας, οι πολιτικοί της χώρας πρέπει να εφαρμόσουν τις ευρωπαϊκές αρχές», δήλωσε ο κ. Ίνζκο, μεταφέροντας στους δημοσιογράφους τα συμπεράσματα της συνεδρίασης της Επιτροπής του Συμβουλίου για την Εφαρμογή της Ειρήνης.

Η προσέγγιση των ΗΠΑ και των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τα προβλήματα της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης είναι ταυτόσημη, κάτι που επιβεβαιώθηκε από την κοινή επίσκεψη στο Σαράγεβο του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζόζεφ Μπάιντεν και του επικεφαλής της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας της Ε.Ε. Χαβιέρ Σολάνα, ανέφερε ο κ. Ίνζκο.

Ο Αυστριακός διπλωμάτης υπογράμμισε ότι τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν μόνο με διάλογο και συμβιβασμό και ότι στη διαδικασία αυτή πρέπει να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι παράγοντες.

«Από τον τρόπο με τον οποίο θα απαντήσουν οι πολιτικοί της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης στην πρόσκληση θα κριθεί αν επιθυμούν να γίνουν εταίροι της διεθνούς κοινότητας ή πρόβλημα», τόνισε.

Ο κ. Ίνζκο εξήγησε ότι θεωρεί τους εκπροσώπους της Σερβικής Δημοκρατίας υπεύθυνους για τη στασιμότητα στην άρση σειράς δυσκολιών, όπως το καθεστώς της κρατικής περιουσίας και πρόσθεσε ότι και οι πολιτικοί της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας δεν επέδειξαν ιδιαίτερη ευαισθησία για τις ανάγκες του κράτους.

Η Κατευθυντήρια Επιτροπή του Συμβουλίου για την Εφαρμογή της Ειρήνης επίσης «καταδίκασε οξύτατα την υπονόμευση των κρατικών θεσμών» ασκώντας ευθεία κριτική στις κινήσεις της σερβοβοσνιακής κυβέρνησης. Η μόνη μεγάλη πρόοδος ορατή προς το παρόν ήταν επίλυση του καθεστώτος της περιφέρειας Μπρτσκο, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Επιτροπής.

Ο αναπληρωτής του κ. Ίνζκο και διεθνής επιτηρητής για την περιοχή του Μπρτσκο, Ράφι Γκρεγκόριαν είπε ότι έχουν εκπληρωθεί σε μεγάλο βαθμό οι όροι για την κατάργηση της διεθνούς εποπτείας στη συγκεκριμένη περιφέρεια και ότι οι δύο οντότητες της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης πρέπει ακόμη να διευθετήσουν μικρό αριθμό νομικών διατάξεων για τους πολίτες που ζουν εκεί.

Αναμένεται με παρέμβαση του Υπατου Εκπροσώπου της Διεθνούς Κοινότητας ή και χωρίς παρέμβαση έως τις 15 Σεπτεμβρίου να έχει διευθετηθεί το θέμα του Μπρτσκο, ώστε το Συμβούλιο για την Εφαρμογή της Ειρήνης να αποφασίσει άρση της διεθνούς επιτήρησης για την περιοχή το Νοέμβριο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Βοσνία-Ερζεγοβίνη