Έντυπη Έκδοση

Η σύμπτωση και το θαύμα...

ΟΤΑΝ έγινε γνωστό ότι η Τζοάνα Γκαντάλερ, από την Ιταλία, και ο άνδρας της, με τον οποίο βρίσκονταν για διακοπές στη Βραζιλία, έχασαν την πτήση της Air France 447, γιατί άργησαν να φτάσουν στο αεροδρόμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο, δεν ήταν εκείνοι που μίλησαν για θαύμα, αποδίδοντάς το, μάλιστα, ο καθένας στον δικό του Θεό.

Το αεροπλάνο της γαλλικής εταιρείας συνετρίβη στον Ατλαντικό Ωκεανό και όλοι οι επιβαίνοντες σ' αυτό βρήκαν τον θάνατο. Σε μια εφημερίδα εδώ διαβάσαμε την επόμενη μέρα, όταν έγινε γνωστό το συμβάν του ζεύγους από την Ιταλία που έχασε την πτήση, ότι «δεν είχε τελειώσει ακόμα το καντήλι τους». Λίγο περισσότερο από μία εβδομάδα αργότερα όμως, φαίνεται πως «το λάδι σώθηκε» ή «ο Θεός κοιμήθηκε», καθώς το ζεύγος ενεπλάκη σε φοβερό τροχαίο δυστύχημα στην Αυστρία, με αποτέλεσμα η Τζοάνα Γκαντάλερ να σκοτωθεί επιτόπου και ο άνδρας της, Κουρτ, να τραυματιστεί σοβαρά.

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ, πολλές φορές, αδυνατεί να καταλάβει ή και να αποδεχτεί ότι ακόμα και οι «εκπληκτικές συμπτώσεις», όπως τις βλέπει, συμβαίνουν ερήμην του όποιου Θεού, και μάλιστα συμβαίνουν πολύ συχνότερα απ' όσο νομίζουμε. Επίσης, πολλές από αυτές, όσο απίθανες και αν μας φαντάζουν, έχουν λογικές εξηγήσεις. Η Μπάγια Μπακάρι, το 12χρονο κορίτσι που σώθηκε από τη συντριβή στον Ινδικό Ωκεανό του αεροσκάφους των Υεμενικών Αερογραμμών, είπε στον πατέρα της ότι επέζησε γιατί κατάφερε, όταν το αεροσκάφος κτύπησε το νερό, να πιαστεί από κάποια κομμάτια της ατράκτου και να κρατηθεί στην επιφάνεια για περισσότερες από 2 ώρες, μέχρι που έφτασαν τα σωστικά συνεργεία. Η μαμά του κοριτσιού, που βρισκόταν στην ίδια πτήση, σκοτώθηκε. Ο θείος του, μιλώντας στο BBC, είπε πως η Μπάγια ήταν πάντα ένα φοβισμένο παιδί, που δεν ήξερε μάλιστα να κολυμπά. «Η διάσωσή της ήταν ένα θαύμα. Θέλημα Θεού», συμπλήρωσε.

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ Flight, με αφορμή τις απίθανες ιστορίες διάσωσης επιβατών σε αεροπορικά δυστυχήματα, αναφέρει κατ' αρχάς ότι κάθε μέρα, στις χιλιάδες πτήσεις που γίνονται σε όλο τον κόσμο, υπολογίζεται ότι, κατά μέσον όρο, σε κάθε πτήση, περίπου 3-5 επιβάτες χάνουν το αεροπλάνο επειδή φτάνουν αργά στο αεροδρόμιο και τουλάχιστον 10 έκλεισαν ή ακύρωσαν το εισιτήριό τους είτε την τελευταία στιγμή είτε λίγους μήνες πριν είτε επιλέγοντας τη συγκεκριμένη ημερομηνία ενώ μπορούσαν να επιλέξουν άλλη. Ακόμα, σύμφωνα με τον καθηγητή Εντ Γκαλέα, από το Πανεπιστήμιο του Γκρένιτς στην Αγγλία, (http://news.bbc.co. uk/2/hi/uk news/magazine/8128827.stm), υπάρχουν πράγματι λόγοι που μπορούν να εξηγήσουν γιατί, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα παιδιά (που δεν είναι βρέφη, αλλά και δεν έχουν ακόμα μεγαλώσει τόσο, ώστε να «περισσεύουν» στο κάθισμά τους, κατά ύψος) έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν όταν το αεροπλάνο τους συντριβεί. «Χωρώντας» ακριβώς στο κάθισμα, δίχως να «περισσεύει» από πάνω το κεφάλι και να κρέμονται από κάτω τα πόδια, είναι πιθανόν να γλιτώσουν σοβαρούς τραυματισμούς και να επιζήσουν, λέει ο καθηγητής Γκαλέα. Το 2003 ένα 3χρονο αγόρι ήταν ο μόνος επιβάτης που σώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα στο Σουδάν, όπου σκοτώθηκαν όλοι οι άλλοι, 165 επιβαίνοντες. Το ίδιο και ένα 10χρονο αγόρι, το 1998 σε συντριβή αεροσκάφους των αερογραμμών της Ταϊβάν.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Το αναγνωστικό της τελευταίας σελίδας