Έντυπη Έκδοση

Οι Ιταλοί θαυμάζουν το «Δάφνις και Χλόη»

Η ιστορική ταινία (1933) του Ορέστη Λάσκου, αποκατεστημένη από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, προβάλλεται στο φεστιβάλ «Il cinema titrovato»

Μια σημαντική ταινία του ελληνικού κινηματογράφου, η «Δάφνις & Χλόη» του Ορέστη Λάσκου, βασισμένη στο ερωτικό ειδύλλιο του Λόγγου (2ος αιώνας) θα προβληθεί στην ομιλούσα εκδοχή της, και μάλιστα σε αποκατεστημένη κόπια, σήμερα στην Μπολόνια στην Ιταλία, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Il cinema ritrovato».

Η Λούσι Ματλή και ο Απόλλωνας Μαρσύας υποδύθηκαν το πρωταγωνιστικό ζευγάρι Χλόη και Δάφνι Η Λούσι Ματλή και ο Απόλλωνας Μαρσύας υποδύθηκαν το πρωταγωνιστικό ζευγάρι Χλόη και Δάφνι Η αποκατάσταση έγινε από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Μπολόνια. Θα προβληθεί συνοδεία ζωντανής μουσικής από τον Μάρκο Νταλπάνε και θα προλογίσει η γενική γραμματέας της Ταινιοθήκης, Μαρία Κομνηνού.

Το στόρι εκτυλίσσεται στη Λέσβο, όπου ο βοσκός Λάμωνας βρίσκει ένα εγκαταλελειμμένο αγοράκι να βυζαίνει μια γίδα και το υιοθετεί, ονομάζοντάς το Δάφνι. Ενας άλλος βοσκός βρίσκει στην ίδια κατάσταση ένα κοριτσάκι. Το υιοθετεί και το ονομάζει Χλόη. Τα δύο παιδιά μεγαλώνουν μαζί και ανακαλύπτουν τον έρωτα.

Η ταινία γυρίστηκε το 1931 και ήταν η πρώτη σκηνοθετική απόπειρα του Ορέστη Λάσκου. Περιέχει την πρώτη γυμνή σκηνή στην ιστορία του ευρωπαϊκού κινηματογράφου. Πρόκειται για μια αγνή σκηνή, όπου η Χλόη είναι γυμνή στην παραλία. Δύο χρόνια αργότερα, ο Λάσκος θα κυκλοφορήσει και μια ομιλούσα εκδοχή της ταινίας, ενώ το 1969 θα ξανασκηνοθετήσει το ριμέικ της.

Χρειάστηκαν έρευνες στην Ελλάδα και στην Αμερική για να κατορθώσει την αποκατάσταση το αρμόδιο τμήμα της Ταινιοθήκης. Μεγάλη δυσκολία αποδείχτηκε το γεγονός ότι τα κομμάτια που ήταν διαθέσιμα ήταν ομιλούντα, ενώ η αυθεντική ταινία ήταν βουβή. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν το 1992 υπό την επίβλεψη του Ορέστη Λάσκου, που προσπάθησε να θυμηθεί την ταινία του καρέ καρέ και να αντικαταστήσει τα ηχητικά μέρη με ομιλία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Κινηματογράφος