Έντυπη Έκδοση

Αναζητώντας τους δικούς σου ανθρώπους στα αρχεία του Ερυθρού Σταυρού

«...Τούτου ένεκεν λαμβάνω την τιμήν να σας παρακαλέσω θερμώς όπως λάβητε οίκτον δι' εμέ και τας οικογενείας του λοιπού πληρώματος και ενεργήσητε σοβαράν έρευναν περί της τύχης του πλοίου ιδία του πληρώματος, το αποτέλεσμα της οποίας να ανακοινώσητε ημίν, διότι η αβεβαιότης εις ην ευρισκόμεθα είναι τρομερός εφιάλτης...».

Πάνω από 400.000 καρτέλες βρίσκονται στο αρχείο αναζητήσεων Πάνω από 400.000 καρτέλες βρίσκονται στο αρχείο αναζητήσεων Μια απεγνωσμένη και ύστατη προσπάθεια για να βρεθεί ο χαμένος της σύντροφος. Το σπαρακτικό απόσπασμα αποτελεί ένα μικρό μέρος των επιστολών που ταξίδεψαν ανάμεσα στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και στα Γραφεία του Ερυθρού Σταυρού προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στην πολύχρονη και επώδυνη αναμονή.

Σήμερα, σχεδόν εβδομήντα χρόνια αργότερα, η υπόθεση αποτελεί ένα αρχείο καλά φυλαγμένο στα συρτάρια του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ) και ένα ιστορικό ντοκουμέντο μιας πικρής οικογενειακής ανάμνησης... Περισσότερες από 400.000 ατομικές καρτέλες βρίσκονται στο αρχείο Αναζητήσεων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Ανθρωποι χωρίς εθνικούς, φυλετικούς ή θρησκευτικούς διαχωρισμούς αναζητούν τις ρίζες τους, τις οικογένειές τους, τους αγαπημένους τους ανθρώπους που χάθηκαν σε κάποια εχθρική σύρραξη ανά τον κόσμο.

Κάθε καρτέλα, μια ιστορία. Ομοια με καμία, μα κοινή με όλες στον ανθρώπινο πόνο, που αιχμαλωτίζει μέσα του ακέραιη την ελπίδα ότι κάποτε οι άνθρωποι αυτοί θα σμίξουν ξανά, όπως παλιά.

Κάθε χρόνο 1.500 συνάνθρωποί μας καταθέτουν τέτοιες αιτήσεις... ελπίδας. Απ' αυτές οι 200 έχουν αίσια κατάληξη ενώ οι υπόλοιπες θα χρειαστεί να «δοκιμαστούν» με τον χρόνο.

Σήμερα το μεγαλύτερο μέρος των αιτήσεων καλύπτεται με αναζητήσεις λαθρομεταναστών ή οικονομικών μεταναστών αφού, όπως μας λέει ο διευθυντής του Τμήματος Αναζητήσεων του ΕΕΣ Μιχάλης Μαλικούτης, «αυτή είναι πια η ευρωπαϊκή τάση και η Ελλάδα αποτελεί μια πύλη εισόδου γι' αυτές τις ομάδες πληθυσμού».

Οπως μας λέει ο κ. Μαλικούτης, η «Τράπεζα Πληροφοριών» του Τομέα Αναζητήσεων τροφοδοτείται διαρκώς με νέα δεδομένα και ντοκουμέντα ενώ, για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του, συνεργάζεται στενά με τη Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ICRC), το Διεθνές Δίκτυο Υπηρεσιών Αναζητήσεων, με κρατικούς ή ιδιωτικούς φορείς, διεθνείς Οργανισμούς και τα ΜΜΕ.

Κατά μέσο όρο, για να διεκπεραιωθεί μια υπόθεση αναζήτησης, χρειάζονται δέκα μήνες, μας λέει η αναπληρώτρια διευθύντρια του Τμήματος Αναζητήσεων Βίκυ Κουτσοπρίφτη, που εργάζεται στην υπηρεσία από το 1982.

Υπάρχουν όμως και ευχάριστες εξαιρέσεις κατά τις οποίες το παζλ συμπληρώνεται ακόμη και σε μία ώρα. «Πρώτο μας μέλημα σε κάθε αναζήτηση είναι να ανατρέχουμε στο αρχείο μας. Εχει τύχει σε μια αναζήτηση να είχαν καταθέσει αίτηση και τα δύο μέρη και να έγινε αμέσως η διασταύρωση», προσθέτει η ίδια.

Το τμήμα Αναζητήσεων από την ίδρυσή του, το 1915, μέχρι σήμερα έχει να επιδείξει πολύ σημαντικό έργο. Καθ' όλη τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ο ρόλος του υπήρξε καταλυτικός αφού αποτελούσε -και αποτελεί μέχρι σήμερα- τη μοναδική υπηρεσία που μπορεί να μπει στα στρατόπεδα και να έχει επικοινωνία με τους αιχμαλώτους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Διεθνείς Οργανισμοί