Έντυπη Έκδοση

Αλλεργικές δερματοπάθειες

* Κνίδωση εκ ψύχους

Η χαμηλή θερμοκρασία μπορεί να προκαλέσει κνίδωση σε ορισμένα άτομα και λέγεται κνίδωση εκ ψύχους. Το εμφανιζόμενο εξάνθημα δυνατόν να αφορά μόνο το σημείο του σώματος που ήλθε σε επαφή με το κρύο, π.χ. εμφάνιση κνίδωσης στα χέρια όταν βγάζει το άτομο κάτι παγωμένο από την κατάψυξη του ψυγείου του ή να εμφανιστεί φαγούρα στο στόμα και πρήξιμο του χείλους όταν φάει παγωτό.

Μερικές φορές μπορεί το εξάνθημα να είναι γενικευμένο σε όλο το σώμα. Συνήθως αυτό συμβαίνει όταν το άτομο εκτεθεί μαζικά σε κρύο περιβάλλον, όπως, για παράδειγμα, αν βουτήξει απότομα σε κρύα θάλασσα. Στην τελευταία περίπτωση, και ανάλογα με την ευαισθησία κάθε ατόμου, μπορεί να εμφανιστούν μόνον οι «κοκκινίλες» της κνίδωσης με πολύ έντονη φαγούρα, αλλά μπορεί στα πολύ ευαίσθητα άτομα να συνυπάρχουν και άλλα συμπτώματα, όπως ζάλη, πτώση της πίεσης, δυσφορία από το αναπνευστικό κ.λπ., με άμεσο κίνδυνο εμφάνισης αλλεργικού shock ή άμεσο κίνδυνο πνιγμού. Για τον λόγο αυτό τα άτομα που γνωρίζουν ότι έχουν αυτή την ευαισθησία πρέπει:

*Να κάνουν τα πρώτα μπάνια του καλοκαιριού σε αβαθή και ζεστά νερά.

*Να κολυμπούν πάντα παρέα με κάποιον άλλον.

*Τα πρώτα μπάνια να είναι μικρής διάρκειας και με προοδευτική αύξηση του χρόνου κολύμβησης.

*Να αποφεύγουν τις καταδύσεις και το υποβρύχιο ψάρεμα, ακόμη και φορώντας τις ειδικές στολές.

*Με την πρώτη εμφάνιση κνησμού ή εξανθήματος να εξέλθουν από το νερό χωρίς πανικό.

*Να έχουν πάντα μαζί τους και να χρησιμοποιήσουν κατά περίπτωση τα φάρμακα άμεσης ανάγκης που έχει συστήσει ο αλλεργιολόγος τους.

*Πριν από τα καλοκαιρινά μπάνια, ανάλογα με τις οδηγίες του γιατρού, να έχει προηγηθεί προληπτική θεραπεία με αντιισταμινικά φάρμακα.

*Να αναφέρουν ΠΑΝΤΟΤΕ την ευαισθησία τους σε περίπτωση χειρουργικής επέμβασης, διότι η χαμηλή θερμοκρασία στον χώρο του χειρουργείου σε συνδυασμό με την έλλειψη των ρούχων του ατόμου που χειρουργείται ενέχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης της κνίδωσης, που μπορεί να αποδοθεί λανθασμένα σε αλλεργία στη νάρκωση ή σε άλλα χορηγούμενα φάρμακα.

* Ηλιακή κνίδωση

Είναι η εμφάνιση εξανθήματος με έντονο κνησμό στα σημεία του σώματος που εκτίθενται στον ήλιο. Το εξάνθημα εμφανίζεται σε σύντομο χρόνο (λιγότερο της μίας ώρας) και διαρκεί για λίγες ώρες. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εκληφθεί λανθασμένα σαν έγκαυμα από τον ήλιο. Συνήθως υποχωρεί πλήρως σε λίγες ώρες. Αν είναι πολύ εκτεταμένο ή προκαλεί μεγάλη ενόχληση πρέπει να λάβει το άτομο αντιισταμινικά φάρμακα ως θεραπεία. Τα ίδια φάρμακα μπορεί να λάβει και προληπτικά, όπως επίσης απαραίτητη είναι και η χρήση αντηλιακής κρέμας με υψηλό δείκτη προστασίας (μεγαλύτερο του 15).

*Φωτοαλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής και φωτοαλλεργικό έκζεμα εξ επαφής

Η φωτοαλλεργική αντίδραση οφείλεται στη μετατροπή μιας ουσίας, που δεν είναι αλλεργιογόνος στη συνήθη της μορφή, από το φως (συνήθως την υπεριώδη ακτινοβολία) σε αλλεργιογόνο απτίνη.

Μορφολογικά, η φωτοαλλεργική αντίδραση έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με την αλλεργική αντίδραση εξ επαφής, δηλαδή τον σχηματισμό ερυθήματος, οιδήματος, βλατιδοφυσαλιδώδους βλάβης, διαβρώσεων εσχάρων, ληχεινοποίησης και απολέπισης.

Η κατανομή του εξανθήματος αντιστοιχεί στην περιοχή έκθεσης στο φως, δηλαδή αφορά συνήθως το πρόσωπο, τα αυτιά, τον τράχηλο, το άνω μέρος του κορμού και τα άνω άκρα. Τα καλυμμένα μέρη παραμένουν χαρακτηριστικώς απρόσβλητα (ελάχιστη έκθεση στο φως) τους καλοκαιρινούς μήνες, οπότε η έκθεση στον ήλιο είναι μεγαλύτερη, οι προσβεβλημένες περιοχές αφορίζονται σαφώς, ενώ τον χειμώνα η εικόνα είναι λιγότερο σαφής.

Η πρόληψη αποτελεί και την οριστική θεραπεία. Στην περίπτωση της φωτοδερματίτιδας, η διαπίστωση του αιτίου γίνεται τις περισσότερες φορές από την παθούσα (ή τον παθόντα), αλλά μερικές φορές η διάγνωση είναι δύσκολη, ιδιαίτερα όταν το αίτιο είναι κάποιο φάρμακο που λαμβάνει το άτομο από του στόματος (ορισμένα διουρητικά, ανθελονοσιακά φάρμακα κ.λπ.).

Εάν η δερματική βλάβη είναι περιορισμένη συνήθως αρκεί τοπική επάλειψη με κορτιζονούχο κρέμα (ποτέ αντιισταμινικά τοπικά σε μορφή κρέμας, αλοιφής ή ζελέ, γιατί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να επιδεινώσουν το εξάνθημα, επειδή ενέχουν υψηλό κίνδυνο πρόκλησης φωτοδερματίτιδας).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Υγεία
Κύριο θέμα
Και το καλοκαίρι έχει τις αλλεργίες του...