Έντυπη Έκδοση

ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΙ: ΝΕΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ

Σύγχυση διαρκείας

Καινούργια ερωτήματα δημιουργούν οι νέες -τρίτες κατά σειράν- διευκρινίσεις που έδωσε χθες ο κ. Σουφλιάς για τις προωθούμενες ρυθμίσεις τακτοποίησης των παράνομα χτισμένων ημιυπαίθριων, των υπογείων και των πιλοτών που έχουν αλλάξει χρήση.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δήλωσε ότι τα μέτρα τακτοποίησης, που συζητούνται στη Βουλή την Πέμπτη, αφορούν οικοδομές που έχουν χτιστεί ή έχουν εκδοθεί οικοδομικές άδειες ώς τις 2 Ιουλίου.

Υπογράμμισε ότι τα μέτρα που αφορούν τη μείωση της επιφάνειας του ημιυπαίθριου από το 20% στο 15%, την προσμέτρηση στον συντελεστή δόμησης των κλεισμένων χώρων σε πιλοτές και τη μείωση του ύψους του υπογείου από το έδαφος από 1,50 στα 0,80 μέτρα στις εντός σχεδίου περιοχές, θα ισχύσουν από τη δημοσιεύση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, που υπολογίζεται να γίνει μέσα στο τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου.

Το πρόβλημα δημιουργείται για φακέλους που είχαν ήδη κατατεθεί στις Πολεοδομίες χωρίς να εκδοθούν άδειες ώς τις 2 Ιουλίου, καθώς και αυτές που θα υποβληθούν ώς τη θεσμοθέτηση των νέων ρυθμίσεων. Ο κ. Σουφλιάς δήλωσε χθες ότι θα ακολουθήσουν τις παλιές διατάξεις, αλλά δεν θα μπορούν να νομιμοποιήσουν τους ημιυπαίθριους. Με αυτό τον τρόπο θα ανακύψουν προβλήματα για εργολαβικά και αντιπαροχές που είχαν συμφωνηθεί πριν από τις εξαγγελίες αλλά δεν πρόλαβαν να εκδώσουν άδειες.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι πρόκειται να περιληφθούν στις ρυθμίσεις τα πατάρια και οι σοφίτες, ενώ προειδοποίησε το Τεχνικό Επιμελητήριο και όσους συμβουλεύουν τους ιδιοκτήτες να μην υποβάλουν δήλωση ότι από το φθινόπωρο θα ξεκινήσουν εντατικοί έλεγχοι. Ωστόσο, ο ίδιος ομολογεί την ανεπάρκεια και αδυναμία της διοίκησης, αφού αναγκάζεται να θεσπίσει νέους περιορισμούς για να αποτρέψει νέες παρανομίες. Ο κ. Σουφλιάς εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξος για το μέλλον των μέτρων που εισηγείται, λέγοντας πως για να γίνει προσφυγή στο ΣτΕ, πρέπει να εκδοθεί διοικητική πράξη, παραβλέποντας ότι μπορεί να κριθούν στα αστικά δικαστήρια με μια προσφυγή ιδιοκτήτη, που θα ζητά την εφαρμογή του κανονισμού της πολυκατοικίας.

Οι δηλώσεις έγιναν κατά τα εγκαίνια του νέου γκαράζ που κατασκευάστηκε κάτω από την κεντρική πλατεία της Νέας Σμύρνης, που έχει επιφάνεια 7,3 στρεμμάτων και ανήκει στον δήμο. Τα έργα διαμόρφωσης της επιφάνειας προβλέπεται να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο. Το νέο γκαράζ διαθέτει τρία υπόγεια και 665 θέσεις στάθμευσης. Ο υπουργός, αγνοώντας τις αντιδράσεις των κατοίκων, ανακοίνωσε την έναρξη των έργων για τα γκαράζ στην οδό Διοχάρους στα Ιλίσια και στο Α' Νεκροταφείο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Νέα Δημοκρατία
Περιβάλλον & οικολογία
ΥΠΕΧΩΔΕ