Έντυπη Έκδοση

Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ, ΜΙΧ. ΚΙΤΣΙΟΣ

Διορισμένος επί χούντας, εκλεγμένος επί δημοκρατίας...

Εκλεκτός της χούντας, λοχαγός των Καταδρομών, δεξί χέρι του πανίσχυρου γ.γ. Αθλητισμού, Κωνσταντίνου Ασλανίδη, την εποχή της δικτατορίας και διορισμένος από αυτήν, πρόεδρος του συλλόγου, ήταν ο Μιχάλης Κίτσιος, που εκλέχτηκε προχθές νέος πρόεδρος του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού.

Από τον πρώτο καιρό της δικτατορίας, ο Κίτσιος απέκτησε δύναμη με το που διορίστηκε στη θέση του λεγόμενου «κυβερνητικού εκπροσώπου». Ηταν ένα πόστο που το έπαιρναν με... απευθείας ανάθεση από τον Ασλανίδη εν ενεργεία στρατιωτικοί, εκλεκτοί του καθεστώτος, σε όλες τις μεγάλες ποδοσφαιρικές ομάδες.

Μάλιστα, ο Κίτσιος ήταν εκείνος που, σύμφωνα με μαρτυρίες, έκανε την εκκαθάριση των μελών του Παναθηναϊκού, διαγράφοντας όλους όσοι δεν δήλωναν πιστοί στην κυβέρνηση των συνταγματαρχών. Ανάμεσα στους διαγραφέντες ήταν και μεγάλα ονόματα της λεγόμενης «παναθηναϊκής οικογένειας», όπως ο Αντώνης Μαντζεβελάκης, ο Λουκάς Πανουργιάς και ο «πατριάρχης» του συλλόγου Απόστολος Νικολαΐδης, το όνομα του οποίου πήρε αργότερα το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Γρήγορα ο Κίτσιος έγινε πρόεδρος και στη διάρκεια της δικής του θητείας ο Παναθηναϊκός έκανε τη μεγάλη ευρωπαϊκή του πορεία, φτάνοντας μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης, όπου έχασε από τον Αγιαξ με 2-0 στο Ουέμπλεϊ στις 2 Ιουνίου 1971. Λογικό ήταν να αποκτήσει δύναμη. Και είναι χαρακτηριστικό ότι ήταν ο μόνος που επιβίωσε στον σύλλογο και μετά την πτώση της χούντας. Ενώ δηλαδή οι δύο άλλοι «επιφανείς» χουντικοί Παναθηναϊκοί, ο αρχηγός του ποδοσφαιρικού τμήματος τότε, Μιχάλης Πηλιχός, που ήταν και διοικητής της ανακτορικής φρουράς, και ο αρχηγός του ποδοσφαιρικού τμήματος (και υπαρχηγός της χουντικής ΚΥΠ) αλλά και έμπιστος του δικτάτορα Ιωαννίδη, και ο Γ. Μπραβάκος, εξαφανίστηκαν από τη ζωή του συλλόγου, ο Κίτσιος συνέχισε να είναι στα πράγματα, τις περισσότερες φορές παρασκηνιακά. Μάλιστα για ένα διάστημα, την εποχή που ο Παναθηναϊκός έγινε ΠΑΕ, ορίστηκε από τον Γιώργο Βαρδινογιάννη υπεύθυνος των διοικητικών υπηρεσιών στις εγκαταστάσεις της Παιανίας.

**Στη Λάρισα, όπως αναμενόταν, θα συνεχίσει την καριέρα του ο Αρκάντιους Μάλαρζ. Ο 29χρονος, πρώην γκολκίπερ του ΠΑΟ, που αγωνίστηκε δανεικός στον ΟΦΗ, υπέγραψε χθες συμβόλαιο για τρία χρόνια και αναμένεται σήμερα να ενσωματωθεί με την αποστολή της ΑΕΛ στο Ομπερστάουφεν.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Αθλητισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Παναθηναϊκός
Ποδόσφαιρο