Έντυπη Έκδοση

Βιβλιοθήκη, έχεις πακέτο!

ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ στο «Scripta Πτερόεντα», το εξαιρετικό ιστολόγιο του Πανεπιστημίου της Κύπρου, αυτήν τη συγκλονιστική ιστορία:

«Πριν λίγες μέρες λάβαμε ταχυδρομικώς στη Βιβλιοθήκη ένα πακέτο. Οχι από τη γνωστή εκπομπή της Βίκυς Χατζηβασιλείου. Αλλά από την Ιρλανδία και συγκεκριμένα το Δουβλίνο. Αποστολέας του φαινόταν να είναι κάποια, άγνωστη σε εμάς, με το όνομα Coral Hillary. Ανοίγοντάς το, μείναμε άναυδοι αφού βρήκαμε σ' αυτό ένα πανό από την εποχή του αγώνα της ΕΟΚΑ, καθώς και μεγάλο αριθμό αυθεντικών εγγράφων, προκηρύξεων και φυλλαδίων της εποχής 1955-1959!

Με τη βοήθεια του Διαδικτύου καταφέραμε να εντοπίσουμε τη δωρήτρια, η οποία, όπως μας ανέφερε, εντόπισε το πακέτο κάνοντας εκκαθάριση ενός σπιτιού στο οποίο κατοικούσε κάποιος γέρος που υπηρέτησε την εποχή εκείνη στην Κύπρο.

Ευτυχώς η κ. Hillary ευαισθητοποιήθηκε και κράτησε το πακέτο, πιστεύοντας ότι θα είναι χρήσιμο σε κάποιους στην Κύπρο.

Κάνοντας μια έρευνα στο Διαδίκτυο, όπως μας ανέφερε, είδε ότι η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου ασχολείται με το συγκεκριμένο θέμα και αποφάσισε να μας το στείλει (μεγάλη υπόθεση το Διαδίκτυο...). Ετσι, από το πουθενά ήρθε και μας βρήκε ένας μικρός ιστορικός θησαυρός!

Το υλικό αυτό, αφού ψηφιοποιηθεί, θα ενταχθεί στις ψηφιακές συλλογές της Βιβλιοθήκης που αφορούν την ιστορική περίοδο του αγώνα 1955-1959 και θα φιλοξενηθεί στις ιστοσελίδες μας».

Οπως παρατηρεί και ο αναγνώστης μας κ. Γιώργος Κατσαμάκης, που μας υπέδειξε το μπλογκ, «αυτό είναι κουλτούρα και κοινωνική αντίληψη - πόσο μας λείπει!».

ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ...

Ο ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΣ σταθμός του Βατικανού, η φωνή της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, θα εκπέμψει διαφημίσεις για πρώτη φορά στη μέχρι τώρα 80 ετών ιστορία του. Η πρώτη διαφήμιση που θα μεταδοθεί θα είναι της Enel, ιταλικής ιδιωτικής εταιρείας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

Μέχρι τώρα το «Ράδιο Βατικανό», όπως λέγεται, χρηματοδοτούνταν αποκλειστικά από την Καθολική Εκκλησία. Της κόστιζε περί τα 30 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο. (Νούμερο που, στους κατέχοντες τα της ραδιοφωνικής λειτουργίας, κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση. Τι στην ευχή μεταδίδουν και έχουν τόσο μεγάλα κόστη, ποδοσφαιρικά παιχνίδια;).

Τέλος πάντων, η Αγία Εδρα αναγκάζεται τώρα να στραφεί προς την «κοινωνία της κατανάλωσης» (που μπορεί να την επικρίνει, αλλά ενεργό μέρος της είναι και αυτή, όπως και όλες οι Εκκλησίες άλλωστε), διαπιστώνοντας πως η παγκόσμια οικονομική κρίση δεν κάνει διακρίσεις - ούτε καν στη «Φωνή του Θεού».

Ο σταθμός ιδρύθηκε το 1931 και εκπέμπει τα προγράμματά του σε 45 γλώσσες, στην μπάντα των FM αλλά και μέσω Διαδικτύου. Η εταιρεία Enel, που θα έχει την τιμή, όπως λέει, να είναι η πρώτη που θα διαφημιστεί στο «Ραδιο Βατικανό», ανακοίνωσε διά του εκπροσώπου της ότι, ως εταιρεία, μοιράζεται «τις ίδιες αξίες με εκείνες της Καθολικής Εκκλησίας».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Το αναγνωστικό της τελευταίας σελίδας