Ηλεκτρονική Έκδοση

Προσπάθειες για εκτόνωση της κρίσης στην Ονδούρα

Αναμένεται συνάντηση Σελάγια- Μιτσελέτι στη Κόστα Ρίκα

Με την διαμεσολάβηση του προέδρου της Κόστα Ρίκα και τιμημένου με Νόμπελ Ειρήνης, Όσκαρ Αρίας, ο ανατραπείς πρόεδρος της Ονδούρας Μανουέλ Σελάγια θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της «μεταβατικής» κυβέρνησης στη χώρα, Ρομπέρτο Μιτσελέτι σε μια προσπάθεια διαπραγμάτευσης για την άρση της πολιτικής κρίσης στην Ονδούρα.

Ο Σελάγια, ο οποίος έχει μέχρι στιγμής τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας, που καταδίκασε απερίφραστα το πραξικόπημα, και μεγάλου μέρους του λαού της Ονδούρας, που συμμετείχε σε μεγάλες διαδηλώσεις που έχουν σημειωθεί στη χώρα τις τελευταίες ημέρες, δήλωσε πως είναι "έτοιμος" να συνομιλήσει με τους ανθρώπους που τον ανέτρεψαν.

Από τη πλευρά του ο πρώην πρόεδρος του Κογκρέσου της Ονδούρας που διορίστηκε διάδοχος του Σελάγια έπειτα από το πραξικόπημα, Ρομπέρτο Μιτσελέτι, συμφώνησε στη συνάντηση με τον Σελάγια στην Κόστα Ρίκα, δηλώνοντας ωστόσο ότι "δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε, θα συζητήσουμε".

Παράλληλα η κυβέρνηση των ΗΠΑ, βλέπει την πολιτική κρίση στην Ονδούρα ως εμπόδιο στα σχέδιά της για βελτίωση των σχέσεών της με τα κράτη της Λατινικής Αμερικής και ρίχνει το βάρος της στην διαμεσολάβηση από τον Όσκαρ Αρίας, τον πρόεδρο στην Κόστα Ρίκα που έχει τιμηθεί με βραβείο Νομπέλ Ειρήνης για τη συμβολή του στον τερματισμό ενόπλων συρράξεων στη Λατινική Αμερική.

"Θα δούμε πόσο θα χρειαστεί για να ανακαλύψουμε εάν είναι δυνατό να βρούμε μια ικανοποιητική λύση και για τις δυο πλευρές", είπε ο Αρίας στο τηλεοπτικό δίκτυο teleSUR.

Νωρίτερα χθες, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρυ Κλίντον είχε ιδιωτική συνάντηση με τον Σελάγια και του ζήτησε, να "δοκιμάσει την διαδικασία του διαλόγου και να δει πού θα οδηγήσει".

Η πρόταση της Ουάσινγκτον έρχεται έπειτα και από την αποτυχημένη προσπάθεια του Σελάγια, την Κυριακή,να επιστρέψει στην Ονδούρα.

Σημειώνεται ότι ο Σελάγια επιχείρησε να προσγειωθεί στο διεθνές αεροδρόμιο στην Τεγκουσιγκάλπα με αεροσκάφος που του παρείχε ο σύμμαχός του πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες, αλλά απέτυχε καθώς ο στρατός είχε σκορπίσει δεκάδες οχήματα και διμοιρίες στο διάδρομο προσγείωσης.

Τη νέα προσέγγιση για την επίλυση της κρίση φαίνεται ότι επικροτεί και ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (OAS), ο οποίος εξέφρασε τη στήριξή του στην διαμεσολάβηση του Αρίας.

Αρκετοί πάντως αμφιβάλλουν εάν θα υπάρξει αποτέλεσμα, από τη συνάντηση των δύο ανδρών.

"Είναι δύσκολο. . . να επιτύχει αυτή η διαπραγμάτευση, αφού η κυβέρνηση που ανέλαβε μετά το πραξικόπημα γνωρίζει πως μπορεί να χρονοτριβήσει μέχρι να εκπνεύσει η θητεία του Σελάγια. Το μόνο που θα τους απομάκρυνε από την εξουσία, σε συνδυασμό με τις μαζικές διαδηλώσεις, θα ήταν οι πραγματικές οικονομικές κυρώσεις", δήλωσε ο Μαρκ Ουάιζμπροτ, συνδιευθυντής του Κέντρου Οικονομικής και Πολιτικής Έρευνας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

(Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ονδούρα
Για το ίδιο θέμα
Ο προσωρινός πρόεδρος της Ονδούρας θα μετάσχει στις συνομιλίες με τον Σελάγια