Έντυπη Έκδοση

Αρρωσταίνουν τα δέντρα στο Αλσος Παγκρατίου

Τα πεύκα στο Αλσος Παγκρατίου αρρωσταίνουν και καταρρέουν και ο Δήμος Αθηναίων, αντί να μεριμνήσει για τη συστηματική τους φροντίδα, έρχεται απλά και τα μαζεύει!

Αυτό υποστηρίζουν κάτοικοι της περιοχής που βρέθηκαν χθες το απόγευμα στο άλσος για να το καθαρίσουν από τα σκουπίδια -μια και ο δήμος δεν μεριμνά ούτε για την καθαριότητά του- αλλά και να μετρήσουν πόσα δέντρα είναι ακόμα όρθια!

«Πέρυσι το καλοκαίρι ο δήμος απομάκρυνε από το άλσος 20 πεύκα, άλλα ήταν ξεραμένα από βαμβακίαση και τα έκοψε, άλλα είχαν καταρρεύσει από μόνα τους και απλά τα μάζεψε. Τον τελευταίο χρόνο έχουν κόψει άλλα 5 άρρωστα πεύκα. Και στη θέση τους δεν έχουν φυτέψει καινούργια», είπε στην «Ε» ο γεωπόνος Χρήστος Καραμπίνης από τους Πολίτες για τη Σωτηρία του Αλσους Παγκρατίου.

Η βαμβακίαση των πεύκων οφείλεται στο έντομο μαρχαλίνα, το οποίο τρέφεται απομυζώντας τους χυμούς τους, κάτι που οδηγεί στη σταδιακή ξήρανσή τους. Βέβαια, υπό φυσιολογικές συνθήκες, η μαρχαλίνα δεν αποτελεί απειλή. Η «οδύσσεια» των πεύκων ξεκίνησε όταν το τότε υπουργείο Γεωργίας επιδότησε τους μελισσοκόμους έτσι ώστε να προχωρήσουν σε εμβολιασμούς των πεύκων με το συγκεκριμένο έντομο, μια και με αυτή τη διαδικασία τα πεύκα βγάζουν στην επιφάνεια του κορμού τους πευκόμελο.

«Εδώ και 2 χρόνια έχουν απαγορευτεί οι εμβολιασμοί των πεύκων με μαρχαλίνα αφού αποδείχτηκε ότι το έντομο αυτό τα καταστρέφει. Μάλιστα, αποφασίστηκε να γίνονται ψεκασμοί συστηματικά ώστε να μην τα πλησιάζει η μαρχαλίνα», σημείωσε στην «Ε» ο κ. Καραμπίνης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Περιβάλλον & οικολογία