Ηλεκτρονική Έκδοση

Στο ΣτΕ προσφεύγουν οι ΚΟΤΕΣ για την καπναπαγόρευση

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε σήμερα το κόμμα «Καπνιστικές Ομάδες για την Τέχνη και την Εικαστική Συγκρότηση» (ΚΟΤΕΣ), η εταιρεία με την επωνυμία «Κοπερατίβα Εικαστικού Θεάματος και Ακροάματος Μονοπρόσωπη Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης», ο υγειονομικός υπεύθυνος του καταστήματος εντός αιθούσης πολιτιστικών και εικαστικών δραστηριοτήτων επί του κτιρίου της οδού Κολοκοτρώνη 57, καθώς και εννέα ζωγράφοι, ηθοποιοί και δημοσιογράφοι (που δηλώνουν ιδρυτικά μέλη του κόμματος ΚΟΤΕΣ) και στρέφονται κατά της απόφασης, με την οποία από την 1η Ιουλίου 2009 απαγορεύεται το κάπνισμα στους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.

Οι προσφεύγοντες σημειώνουν ότι το κυλικείο του διατηρητέου κτιρίου επί της οδού Κολοκοτρώνη 57 αποτελεί "κοινωνικό - πολιτικό τόπο καλλιτεχνικής έκφρασης και επαγγελματικής δημιουργίας" για όλους αυτούς που προσέφυγαν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.

Στην προσφυγή τους, τα ιδρυτικά μέλη του κόμματος ΚΟΤΕΣ δηλώνουν "φανατικοί καπνιστές, που καταφεύγουν στο κάπνισμα ως αγχολυτικό μέσο εκτόνωσης από την ψυχική φόρτιση και λένε ότι πρόκειται για "βαθιά εθισμένους αλλά και συνειδητούς αρειμάνιους καπνιστές που έχουν άρρηκτα συνδέσει το τσιγάρο και το ποτό με τον τρόπο ζωής και την κοσμοαντίληψή τους, ενώ ύστερα από σκέψη έχουν κατασταλάξει στις επιλογές τους αποδεχόμενοι τους σχετικούς κινδύνους".

Υποστηρίζουν δε, ότι η απαγόρευση του καπνίσματος είναι αντίθετη με διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και του Συντάγματος, αλλά ταυτόχρονα είναι και παράνομη.

Ειδικότερα, ως προς την ΕΣΔΑ τονίζουν ότι η απαγόρευση του καπνίσματος παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας, το δικαίωμα στην οικονομική και επαγγελματική ελευθερία, στην περιουσία αλλά παραβιάζει και το δικαίωμα στην ελευθερία της τέχνης.

"Από συνταγματικής σκοπιάς η απαγόρευση παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας και της ισότητας, της απαγόρευσης των διακρίσεων και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας. Παραβιάζει δε την αρχή της ισότητας, καθώς η υπουργική απόφαση επιτρέπει το κάπνισμα στα καζίνο και στα κέντρα διασκέδασης (μπουζουκτζίδικα). Και πολύ περισσότερο όταν στην νομική ορολογία δεν υπάρχει η έννοια "του παθητικού καπνιστή". Δεν επικαλείται όμως το υπουργείο Υγείας κάποια τεχνική έκθεση ή μελέτη για τη διαμόρφωση των επτά κατηγοριών καταστημάτων για την εφαρμογή της απαγόρευσης του καπνίσματος.", καταλήγει στην ανακοίνωσή του το ΚΟΤΕΣ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαστικό ρεπορτάζ
Για το ίδιο θέμα
Κ.Ο.Τ.Ε.Σ.: Αρνούμαστε τη σύγχρονη ποτοαπαγόρευση σε όλες τις μορφές και εκδοχές της