Έντυπη Έκδοση

Αυτοκτόνησε ή επέλεξε να τερματίσει τη ζωή του;

Ο ΣΕΡ ΕΝΤΟΥΑΡΝΤ ΝΤΑΟΥΝΣ, ένας από τους σημαντικότερους αρχιμουσικούς της εποχής μας, αυτοκτόνησε μαζί με τη γυναίκα του σε μια κλινική στην Ελβετία που φέρει το όνομα «Dignitas», που συνδέεται με τον όρο «αξιοπρέπεια».

Η είδηση παρουσιάζεται στις πολιτιστικές μας σελίδες. Στην Αγγλία, το BBC επέλεξε να την παρουσιάσει χωρίς να αναφέρει ούτε μία φορά τη λέξη «suicide», δηλαδή «αυτοκτονία», και αυτό σχολιάζεται ποικιλοτρόπως από άλλα μέσα ενημέρωσης. Η «Τέλεγκραφ» παραθέτει όλο το ρεπορτάζ τού BBC (http://news.bbc.co.uk/2/hi/ entertainment/arts and culture/8149166 .stm), το οποίο, πράγματι, αποφεύγει «τη λέξη που αρχίζει από s» και μοιάζει, λέει η «Τέλεγκραφ», «σαν προπαγάνδα της Dignitas». Αντί της λέξης «αυτοκτονία», το BBC προτίμησε να πει ότι «ο μαέστρος και η γυναίκα του επέλεξαν να τερματίσουν τη ζωή τους σε μιαν ελβετική κλινική», την οποία μάλιστα ορίζει ως «μiα right-to-die κλινική», σε ελεύθερη μετάφραση, «μια κλινική που σέβεται το δικαίωμα κάποιου να φύγει από τη ζωή». Κατά την άποψη εκείνων που επικρίνουν αυτή τη στάση του BBC, ο οργανισμός αυτός «υποστηρίζει τέτοιου είδους κλινικές αυτοκτονίας» και γι' αυτό θέλει να τις εμφανίσει περίπου ως «φιλανθρωπικά ιδρύματα».

Λάβα μου, λάβα μου...

ΝΑ ένα αξίωμα ασυνήθιστο. Ο Πέτρικ Κόστερ, 40 ετών, μηχανικός από την Ολλανδία, μπορεί βάσιμα να υποστηρίξει και να υπερηφανευτεί ότι είναι ίσως ο πιο ενθουσιώδης παρατηρητής ηφαιστείων που εκρήγνυνται. Τα τελευταία 10 χρόνια, έχει ταξιδέψει σε διάφορα σημεία της Γης και φωτογράφισε ηφαίστεια τη στιγμή ακριβώς που γινόταν η έκρηξή τους. Η αγγλική εφημερίδα «Ντέιλι Τέλεγκραφ» γράφει ότι έχει τέτοιον ενθουσιασμό για τα ηφαίστεια, που ένα βράδυ κοιμήθηκε στην άκρη ενός ενεργού κρατήρα, ώστε να είναι εκεί όταν εκραγεί και να τραβήξει φωτογραφίες, έκανε πρόταση γάμου στη γυναίκα του σε μια πλαγιά όπου κατέβαινε απειλητικά καυτή λάβα, και κανόνισε τον μήνα του μέλιτός του ώστε να βρεθεί σε χώρα όπου υπήρχε ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί. Οπως βλέπετε, πάντως, και στις δύο φωτογραφίες μας, άξιζε τον κόπο. Η δουλειά του είναι συγκλονιστική.

ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ

Η εφημερίδα «Τάιμς» έθεσε στην ιστοσελίδα της, www.timesonline.co.uk., το ερώτημα εάν θα πρέπει να απαγορευτεί η καινούργια ταινία «Αντίχρηστος» του Νορβηγού σκηνοθέτη Λαρς φον Τρίερς. Ευτυχώς, από τις απαντήσεις που διαβάσαμε, φαίνεται πως σε εποχές που ο θρησκευτικός φανατισμός είναι ακόμα στα πάνω του, ο κόσμος έχει ακόμα τα συγκαλά του και αντιδρά έντονα σε κάθε σκέψη λογοκρισίας. Μερικοί, μάλιστα, δεν χάνουν και το χιούμορ τους. «Δηλαδή», λέει ο Κ. Φίλιπς από το Λονδίνο, «υπάρχει κάποιος που να πιστεύει στα σοβαρά ότι εάν στο σινεμά παίζονταν μόνο έργα σαν τη Μαίρη Πόπινς, ο κόσμος μας θα ήταν καλύτερος και χωρίς βία;».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Το αναγνωστικό της τελευταίας σελίδας