Έντυπη Έκδοση

Γύζης που αγνούνταν, σε δημοπρασία

Βρέθηκε πρόσφατα έργο του Νικολάου Γύζη, η τύχη του οποίου αγνοούνταν για πολλές δεκαετίες.

Μια ανύπαντρη κοπέλα αποστρέφει κοκκινίζοντας το πρόσωπό της από μια γριά που λέει τη μοίρα, ενώ είναι περιτριγυρισμένη από τους νεαρούς φίλους της που την παρατηρούν και γελούν Μια ανύπαντρη κοπέλα αποστρέφει κοκκινίζοντας το πρόσωπό της από μια γριά που λέει τη μοίρα, ενώ είναι περιτριγυρισμένη από τους νεαρούς φίλους της που την παρατηρούν και γελούν Το έργο ανακαλύφθηκε σε αμερικανική συλλογή, της οποίας αποτελούσε μέρος εδώ και μισό αιώνα. Φιλοτεχνήθηκε στο Μόναχο στη δεκαετία του 1880, μια εποχή κατά την οποία ο Γύζης δημιούργησε μερικούς από τους γνωστότερους πίνακές του, συμπεριλαμβανομένων των έργων «Το Κρυφό Σχολειό», «Η Χαρτορίχτρα», «Το Τάμα» και «Κου-Κου» -τα δύο τελευταία βρίσκονται σήμερα στη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης στην Αθήνα.

Τυπικό παράδειγμα της ελληνικής ζωγραφικής, το έργο ονομάζεται «Διαβάζοντας τη Μοίρα» (The Fortune Teller). Αιχμαλωτίζει μια ανύπαντρη κοπέλα να αποστρέφει κοκκινίζοντας το πρόσωπό της από μια γριά, που λέει τη μοίρα, ενώ είναι περιτριγυρισμένη από τους νεαρούς φίλους της που την παρατηρούν και γελούν. Η ζεστή ανάλαφρη σκηνή ενθαρρύνει τον θεατή να πλησιάσει και να συμμετάσχει στη διασκέδαση. Η παλέτα του έργου, με τους πλούσιους γήινους τόνους, τις λευκές και κίτρινες αποχρώσεις και το βαθύ μπλε, «συντροφεύει» την «εμμονή» του δημιουργού για το φως και την καλλιτεχνική δεξιότητα.

Ο Νικόλαος Γύζης ήταν, άλλωστε, γνωστός για το ότι εξυμνούσε την καθημερινή ζωή της Ελλάδας και τη μοναδικότητα των ελληνικών εθίμων και από πολλούς θεωρείται ο πατέρας της ελληνικής ζωγραφικής του 19ου αιώνα. Το «Διαβάζοντας τη Μοίρα» θα εμφανιστεί για πρώτη φορά σε δημοπρασία στις 9 Νοεμβρίου στο Λονδίνο. Θα ηγείται της δημοπρασίας Greek Sale του οίκου Sotheby's. Εκτιμάται αρχικά προς 230-350 χιλιάδες ευρώ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Εικαστικά