Έντυπη Έκδοση

ΔΙΩΞΗ ΣΤΗΝ COSMOTE ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΔΩΣΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Κρας τεστ για τη γνωμοδότηση του Σανιδά

Ο Σανιδάς έφυγε, η εγκύκλιός του όμως, που οδηγεί σε κατάργηση του τηλεπικοινωνιακού απορρήτου, εφαρμόζεται ως νομοθέτημα με τη «βούλα» της Εισαγγελίας.

Εφυγε από την εισαγγελία Αρείου Πάγου ο Γ. Σανιδάς αλλά η εγκύκλιός του έμεινε... Εφυγε από την εισαγγελία Αρείου Πάγου ο Γ. Σανιδάς αλλά η εγκύκλιός του έμεινε... Στον νόμο που «θέτει συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την άρση του απορρήτου» «πάτησε» η Cosmote, απαντώντας σε αίτημα των αστυνομικών αρχών για αποκάλυψη στοιχείων συνδρομητή της αλλά η Εισαγγελία της Αθήνας «πάτησε» στον... Γ. Σανιδά, απαγγέλλοντας κατηγορίες κατά της εταιρείας.

Η υπόθεση, που όπως φαίνεται θα δοκιμάσει τις αντοχές της γνωμοδότησης του απελθόντα εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ξεκίνησε όταν η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ζήτησε από την Cosmote να της αποκαλύψει τα στοιχεία συνδρομητή της, στο πλαίσιο έρευνας για μια υπόθεση απειλής, εξύβρισης και συκοφαντικής δυσφήμησης (αδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα). Η αστυνομική υπηρεσία και στη συνέχεια η Εισαγγελία της Αθήνας θεμελίωσαν το αίτημά τους στην πρόσφατη εγκύκλιο Σανιδά, με την οποία επιχειρείται να ακυρωθεί πλήρως η ανωνυμία σε τηλεπικοινωνιακές συνδιαλέξεις. Η εταιρεία απάντησε υπενθυμίζοντας πως η «γνωμοδότηση δεν παράγει δίκαιο ούτε δεσμεύει νομικά τους παρόχους» και πως το ισχύον πλαίσιο ορίζει πως άρση του απορρήτου και υποβολή στοιχείων συνδρομητή στις Αρχές γίνεται μόνο για αδικήματα που προβλέπονται από τον νόμο 2225/1994, το προεδρικό διάταγμα 47/2005 και τον 3471/2006. Ωστόσο, ο εισαγγελέας εξέλαβε τη γνωμοδότηση Σανιδά ως... τροπολογία και χθες άσκησε δίωξη κατά της εταιρείας κατηγορώντας την για απείθεια και υπόθαλψη εγκληματία.

Εκπρόσωποι της εταιρείας δήλωσαν στην «Ε» ότι από την Αστυνομία ζητήθηκαν τα «εξωτερικά» στοιχεία επικοινωνίας του πελάτη τους, δηλαδή το ονοματεπώνυμό του, η ημερομηνία ενεργοποίησης της σύνδεσής του, οι εξερχόμενες και οι εισερχόμενες κλήσεις του, καθώς και ο κωδικός της τηλεφωνικής του συσκευής. Ωστόσο, η νομοθεσία ορίζει ότι αυτές οι πληροφορίες κατατίθενται στις αρμόδιες Αρχές σε περιπτώσεις συγκεκριμένων κακουργημάτων και όχι όταν πρόκειται για αδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα, όπως αυτό που διερευνά η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως η συγκεκριμένη περίπτωση χρησιμοποιείται ως πεδίο δοκιμών, προκειμένου να διαπιστωθούν οι πραγματικές αντοχές της αμφιλεγόμενης γνωμοδότησης Σανιδά.

Το ζήτημα έχει φέρει την εταιρεία στο μέσο μιας νομικής διαμάχης, με την ίδια να αδυνατεί να πάρει τη μία ή την άλλη πλευρά. «Αν δίναμε τα στοιχεία που μας ζητούν είναι ευνόητο πως θα παρενέβαινε η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου κατηγορώντας μας για παραβάσεις της νομοθεσίας περί προστασίας του απορρήτου τηλεπικοινωνιών. Επειδή δεν τα δώσαμε ασκείται δίωξη εναντίον μας. Τελικά, εμείς όποια πλευρά και αν διαλέξουμε... χαμένοι θα βγούμε», σχολίαζαν παράγοντες της Cosmote. «Καλό είναι η κυβέρνηση να αναλάβει τις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα», συμπλήρωναν. Στην απάντησή της προς την εισαγγελία, πριν από την εναντίον της άσκηση της δίωξης, η Cosmote σημειώνει πως τα εξωτερικά δεδομένα προστατεύονται από το συνταγματικά κατοχυρωμένο απόρρητο των επικοινωνιών, η άρση του οποίου είναι επιτρεπτή μόνον υπό τις προϋποθέσεις και τις διαδικασίες που προβλέπονται στο άρθρο 19 του Συντάγματος...

Στο θέμα παρενέβη και η Ενωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας, η οποία με ανακοίνωσή της καλύπτει πλήρως τους χειρισμούς της Cosmote, επισημαίνοντας και αυτή από την πλευρά της το οξύμωρο της υπόθεσης. Η ένωση σημειώνει πως οι νόμοι περί άρσης του απορρήτου εφαρμόστηκαν «για σειρά ετών» και υπογραμμίζει ότι η Αρχή Διασφάλιση Απορρήτου Επικοινωνιών «έχει ζητήσει επίσημα από τους παρόχους να τηρήσουν την κείμενη νομοθεσία διαφορετικά θα υπάρξουν κυρώσεις για τις εταιρείες». Σημειώνεται πως η γνωμοδότηση Σανιδά είχε προκαλέσει ιδιαίτερο προβληματισμό μεταξύ των μελών της Αρχής, ορισμένα από τα οποία εξέφρασαν την πρόθεσή τους να παραιτηθούν, ωστόσο στο τέλος δεν έκαναν πραγματικότητα την απειλή τους. «Οι εταιρείες αναμένουν την οριστικοποίηση του θέματος ώστε να μη διώκονται είτε εκτελέσουν είτε δεν εκτελέσουν αιτήματα άρσης του απορρήτου», προσθέτει η ένωση των παρόχων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο μέσο μιας παρόμοιας περίπτωσης βρίσκεται και η Wind, η οποία επίσης αρνείται να «υπακούσει» στην εγκύκλιο του τέως εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Τηλεπικοινωνίες & ευρυζωνικότητα
Δικαστικό ρεπορτάζ