Έντυπη Έκδοση

Ο συγγραφέας του μήνα

Μάρκος Βαμβακάρης

Δεν εγεννήθηκα κακός ούτε σκέφτηκα ποτές μου να φχαριστηθώ άμα λυπηθεί ο άλλος.

Δεν εγεννήθηκα κακός, ούτε για να ζήσω τη ζωή μου όπως την έζησα. Και γι' αυτό παίρνω το θάρρος να εκθέσω τα αμαρτήματά μου στον κόσμο. Σε έναν κόσμο που εγώ πρώτος τού τραγούδησα τις χαρές και τις λύπες του, τα πλούτη και τη φτώχεια του, την ορφάνια του και την ξενιτιά του.

Ως πρωτότοκος υιός, αφού ολίγο κατ' ολίγο εμεγάλωνα, άρχισα ν' ακολουθώ τον πατέρα μου σε διάφορες δουλειές. Αγαπούσα τον πατέρα μου και τον ακολουθούσα στους κόπους του σαν το σκυλάκι.

Μάρκος Βαμβακάρης

************

Ολη μου η οικογένεια είμασταν καθολικοί, Φραγκοσυριανοί όπως μας λένε. Ολα τα χωριά είναι Φραγκοσυριανά στη Σύρα. Ο Δανακός, το χωριό του παππού μου του Μάρκου, ήταν καθολικό, κι η Ανω Χώρα όπου ζούσαμε μεις, κι αυτή καθολική ήτανε. Μόνο η Ερμούπολις κάτω είναι ορθόδοξοι και διάφοροι εκεί. Αυτοί ήρθαν από άλλα μέρη. Τώρα έχουνε γίνει Συριανοί. Γιατί δεν είναι πραγματικοί Συριανοί. Μυκονιάτες, Αντριώτες, Σαντορινοί, κι έχουνε πάρει τ' όνομα τώρα ότι είναι Συριανοί. Δεν είναι όμως. Οι Συριανοί καθεαυτού είναι αυτοί οι Φράγκοι. Τώρα έχουνε κι άλλοι κατέβει εκεί πέρα. Η Ερμούπολις έχει πληθύνει πολύ τώρα από καθολικούς που έχουνε σπίτια εκεί. Αλλά ακόμη όλοι ξέρουν ποιοι είναι ορθόδοξοι και ποιοι οι καθολικοί. Ομως όταν ήμουν παιδί στη Σύρα οι ορθόδοξοι ζούσαν στην Κάτω Χώρα, στη θάλασσα κοντά, κι εμείς οι Φράγκοι στην Ανω Σύρα.Μάρκος ΒαμβακάρηςΑυτοβιογραφία, της Αγγελικής Βέλλου-Κάιλ ©, εκδόσεις Παπαζήση


Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Βιβλίο
Στη στήλη
Ο συγγραφέας του μήνα