Έντυπη Έκδοση

Τα αδιέξοδα των άδειων ταμείων

ΞΕΘΩΡΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΜΕΣΩΝ ΚΑΙ ΑΝΩΔΥΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΡΩΝ

«ΔΥΣΤΥΧΩΣ, το κρατικό ταμείον είναι μείον», διαπίστωσε η διυπουργική επιτροπή μετά και τα τελευταία στοιχεία που έχει στα χέρια του το οικονομικό επιτελείο.

Προβληματισμένοι αποχωρούν οι Κ. Χατζηδάκης, Γ. Σουφλιάς και Γ. Παπαθανασίου, από τη διυπουργική επιτροπή καθώς οι ανάγκες απαιτούν και νέα δάνεια. Προβληματισμένοι αποχωρούν οι Κ. Χατζηδάκης, Γ. Σουφλιάς και Γ. Παπαθανασίου, από τη διυπουργική επιτροπή καθώς οι ανάγκες απαιτούν και νέα δάνεια. Η άμεση ανάγκη για ρευστό, ακόμα και για να καλυφθούν τρέχουσες ανάγκες, υποχρεώνει το οικονομικό επιτελείο να προχωρήσει σε νέο κύκλο δανεισμού. Φαίνεται πως η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει το «ιρλανδικό θαύμα» από την ανάποδη όμως.

Μετά την κυβέρνηση της Ιρλανδίας που ουσιαστικά σήκωσε τα χέρια ψηλά, δηλώνοντας ότι «πήραμε ό,τι μέτρο μπορούσαμε, εφαρμόσαμε έκτακτο προϋπολογισμό αλλά και πάλι πέσαμε έξω», η εικόνα των ταμείων δείχνει ότι χωρίς δανεισμό, το κράτος δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει ούτε τα λειτουργικά έξοδα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Οι αποκρατικοποιήσεις

Τα σχέδια της κυβέρνησης για άμεσους και ανώδυνους πολιτικά πόρους που θα έφερναν χρήματα στα ταμεία χωρίς να ανοίγουν κοινωνικά μέτωπα, ξεθωριάζουν.

Σύμφωνα με υψηλά ιστάμενο αξιωματούχο της κυβέρνησης, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων συναντά πρόβλημα σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις :

*Η πώληση του μεριδίου της ΔΕΠΑ σε στρατηγικούς επενδυτές αναβάλλεται για τον επόμενο χρόνο, κυρίως λόγω «της σύνθεσης της εταιρείας αλλά και των περιουσιακών της στοιχείων».

*Αποφασίστηκε να μην πουληθεί το μερίδιο του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», καθώς οι πρώτες κρούσεις δεν έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα λόγω ύφεσης. Ετσι μετατίθεται και αυτό για το 2010 και εφόσον αρχίσει να ρέει επενδυτικό ρευστό στην αγορά.

Ακόμα όμως και τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, συναντούν έντονες αντιδράσεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση συζητάει να αλλάξει «ρότα» για τη φορολογία των τυχερών παιχνιδιών μετά και τις έντονες πιέσεις των πρακτορείων, αλλά και έντονες ενδοκυβερνητικές διαφωνίες που θεωρούν ότι δεν πρέπει να μπει καθόλου φορολογία στα του ΟΠΑΠ. Επισήμως το υπουργείο Οικονομίας διαμηνύει ότι δεν θα υποχωρήσει, όμως ανεπισήμως εξετάζεται μια μέση λύση η οποία θα βάζει 10% φορολογία επί των κερδών και όχι επί του συνολικού ποσού που θα ξοδεύει ο παίκτης. Δηλαδή εάν η καταβολή είναι 50 ευρώ, από τα οποία τα 20 είναι τα κέρδη, η φορολογία 10% θα αφορά τα 20 ευρώ.

Τα άδεια ταμεία αναγκάζουν το οικονομικό επιτελείο να αποφασίσει μηδενικές αυξήσεις και το 2010, εξετάζοντας σαν «καρότο» την εφάπαξ επιδότηση σε χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους. Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι έχουν εξαγγελθεί αυξήσεις στο ΕΚΑΣ και την κατώτατη σύνταξη του ΟΓΑ που δεν έχουν δοθεί.

Μπροστά στην κατάρρευση της είσπραξης των εσόδων, το ΥΠΟΙΟ προωθεί και ρύθμιση σύμφωνα με την οποία θα εφαρμόζεται τεκμήριο διαβίωσης για την κύρια κατοικία άνω των 150 τετραγωνικών και για δεύτερες κατοικίες άνω των 100 τ.μ αντί για 150 τετραγωνικά.

Μελετάται η έκτατη εισφορά για εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ και για το 2010. Η τελική απόφαση θα ληφθεί τον Σεπτέμβριο.

Επίσης η διεθνής καμπάνια κατά του καπνίσματος και ο περιορισμός στους δημόσιους χώρους φαίνεται πως ενέπνευσε τον Γ. Παπαθανασίου να εξετάσει -κυβερνητικές διαρροές αναφέρουν ότι ήδη έχει αποφασιστεί- και νέα αύξηση του φόρου στα τσιγάρα. Εκκρεμεί ακόμα η απόφαση για αύξηση του φόρου επί των κερδών των επιχειρήσεων που προωθούν οι Βρυξέλλες και η απόφαση ενδέχεται να ληφθεί αφού περάσει ο κύκλος της ύφεσης.

Με το μυαλό στον Σεπτέμβριο και την πρώτη ανεπίσημη εξέταση της ελληνικής οικονομίας από την Κομισιόν (η επίσημη θα γίνει στις 27 Οκτωβρίου), η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει τις προθέσεις της για το ασφαλιστικό και τον τομέα υγείας και εκτός από την καθιέρωση του ενιαίου μισθολογίου στους νεοπροσλαμβανόμενους του Δημοσίου, θα προχωρήσει στην ηλεκτρονική αναβάθμιση των μηχανισμών της, που θα περιλαμβάνουν:

Τα ηλεκτρονικά τιμολόγια

*Αυτοματοποιημένη καταγραφή έκδοσης και διακίνησης τιμολογίων και αποδείξεων λιανικής πώλησης.

*Ηλεκτρονική παρακολούθηση και διασταύρωση πηγών ακόμα και συναλλαγών, αγοραπωλησιών, αμοιβών μέσα στους κόλπους της Ε.Ε., ώστε να παταχθεί ένα μεγάλο κομμάτι της φοροδιαφυγής.

*Ηλεκτρονική παρακολούθηση στο χώρο της υγείας και ιδιαίτερα στα φάρμακα, με στόχο την εξοικονόμηση περίπου 2 δισ. ευρώ ετησίως.

Τους σχεδιασμούς αυτούς αναμένεται να στείλει στην Κομισιόν ως το διαρθρωτικό πακέτο, ώστε να πετύχει τον πολυπόθητο στόχο για παράταση της προσαρμογής του ελλείμματος.

Μπορεί ο προϋπολογισμός του 2010 να θεωρείται ο δυσκολότερος, όμως οι άμεσες ανάγκες, σε συνδυασμό με όποιες πιθανότητες για πρόωρες εκλογές, απαιτούν δαπάνες. Οι δαπάνες απαιτούν δανεισμό, ο δανεισμός φέρνει επιπλέον δημόσιο χρέος (που έχει ξεπεράσει το 100% του ΑΕΠ), το χρέος αυξάνει τις υποχρεώσεις του κράτους για την εξυπηρέτησή του, και η εξυπηρέτηση αυτή φέρνει νέους φόρους. Φαύλος κύκλος δηλαδή.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Οικονομικών
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Για το ίδιο θέμα
Ενα καλοκαίρι γεμάτο σύννεφα