Έντυπη Έκδοση
Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 19 Ιουλίου 2009
Καφεδάκι και business deals
Μπορεί οι παλαιότεροι να παίζουν ακόμα πρέφα στα παραδοσιακά καφενεία της Αθήνας, όμως στις σύγχρονες κοινωνίες οι νέοι συζητούν, μεταξύ άλλων, και για business.
Σήμερα, δε, οι ανοικτές συζητήσεις έχουν αποκτήσει μορφή και οργάνωση. Οι συναντήσεις σε καφετέριες για την ανταλλαγή ιδεών ανάμεσα σε επενδυτές, καταξιωμένους και υποψήφιους επιχειρηματίες με τελικό στόχο τη διάδοση ιδεών αλλά και το αμοιβαίο όφελος έγιναν κίνημα, γνωστό ως Open Coffee και καθιερώθηκαν σε όλο τον κόσμο.
Στην Ελλάδα το κίνημα, που ξεκίνησε από το Λονδίνο, τον βρετανό επενδυτή Saul Klein και τα Starbucks το 2007, διαδόθηκε σχεδόν αμέσως ενώ εσχάτως απέκτησε επενδυτική μορφή.
Μια ομάδα ανθρώπων που ενδιαφέρονταν για το τεχνολογικό επιχειρείν, μαζεύτηκαν στο καφέ ενός βιβλιοπωλείου λίγους μήνες μετά την εμφάνισή του στο Λονδίνο, απαντώντας σε κάλεσμα του 25χρονου πτυχιούχου μηχανικού του ΕΜΠ Γιώργου Τζιραλή (σήμερα είναι υποψήφιος διδάκτωρ στο ΕΜΠ).
Η ελληνική διοργάνωση Open Coffee εμπλουτίστηκε με αυτή τεχνολογικών συναντήσεων της Νέας Υόρκης και η ιδέα εξαπλώθηκε σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα υπό την εποπτεία και οργάνωση του Γιώργου Κασσελάκη, απόφοιτου του τμήματος Πληροφορικής από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και του Δημήτρη Αθανασιάδη, απόφοιτου του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (2001) με PhD στη Ραδιοαστρονομία από το Πανεπιστήμιο του Manchester (2004). Εξαπλώθηκε σε Ιωάννινα και Πάτρα, με αντίστοιχα αποτελέσματα.
Χρηματοδότηση
Η ίδια ομάδα μαζί με άλλους τεχνολογικά ανήσυχους νέους επιστήμονες δημιούργησαν ένα επενδυτικό κεφάλαιο και του έδωσαν το όνομα open fund, το οποίο προορίζεται για τη χρηματοδότηση «μικρών» επιχειρηματικών ιδεών που συνδέονται με την τεχνολογία.
Φέτος ήρθε η ώρα των πράξεων, καθώς, μέσω του open fund, αναμένεται να χρηματοδοτηθούν νέοι εφευρέτες και επιχειρηματίες που θέλουν να μεταπηδήσουν από το στάδιο της ιδέας σε αυτό της νέας επιχείρησης (startup).
Το σχήμα υποστηρίζει χρηματοδοτικά και συμβουλευτικά τις ιδέες και δίνει τη δυνατότητα στον εφευρέτη-υποψήφιο επιχειρηματία να δημιουργήσει τη δική του εταιρεία, αναλαμβάνοντας το 80% του μετοχικού κεφαλαίου με χρήματα του open fund. Το 12% της νέας εταιρείας αναλαμβάνεται από τους επενδυτές ενώ το 8% από τους συμβούλους της ομάδας του open fund. Βασικός χρηματοδότης είναι η Τράπεζα Πειραιώς.
Ο Γιώργος Κασσελάκης, εκ των ιδρυτών του open fund, αναφέρει πως «αυτή την περίοδο βρισκόμαστε στη συγκέντρωση των προτάσεων, η οποία θα διαρκέσει μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου 2009. Θα ακολουθήσει και ανακοίνωση των προτάσεων που θα επιλεχθούν περί τα μέσα Νοεμβρίου, ενώ την 1η Δεκεμβρίου ξεκινά η περίοδος "εκκόλαψης", παράλληλα με την έναρξη του επόμενου γύρου υποβολής προτάσεων».
Τέλος, τον ρωτήσαμε γιατί κάποιος να εμπιστευθεί την ιδέα του σε αυτούς; Η απάντηση είναι «πως είναι ένας τρόπος να κάνει κάποιος την ιδέα του πραγματικότητα και ταυτόχρονα να έχει το μεγαλύτερο ποσοστό της εταιρείας που θα εκκολάψει την ιδέα, χωρίς να βάλει χρήματα, έχοντας και το πλεονέκτημα της καθοδήγησης από ανθρώπους με εμπειρία».