Έντυπη Έκδοση

Το Αλκατράζ στα Γρεβενά

Οι πρώτες ελληνικές φυλακές υψίστης ασφαλείας θα λειτουργήσουν σε λίγες ημέρες στα Γρεβενά.

Το κατ' ευφημισμόν ελληνικό «Αλκατράζ» θα διαθέτει, υποτίθεται όλες εκείνες τις προδιαγραφές ώστε να μπορεί να φιλοξενεί, χωρίς πρόβλημα, τους 40 πιο επικίνδυνους κρατούμενους της χώρας μας.

*Ηδη έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για μετατροπή δύο πτερύγων της φυλακής σε χώρο κράτησης ιδιαίτερα επικίνδυνων κακοποιών: Ενισχύονται τα μέτρα που αποτρέπουν την απόδραση, με κατάλληλη διαμόρφωση των χώρων πρόσβασης στα κελιά και τις συγκεκριμένες πτέρυγες, καθώς και με την τοποθέτηση εναέριων πλεγμάτων στο προαύλιο.

*Παράλληλα αναβαθμίζονται τα ηλεκτρονικά μέσα: Κάμερες επιτηρούν επί 24ώρου βάσεως τους διαδρόμους, ενώ οι πόρτες κλειδώνουν κεντρικά. Στη νέα φυλακή, τα μέτρα ασφαλείας θα επιβεβαιώνονται περισσότερες φορές από ειδικά εξουσιοδοτημένους υπαλλήλους.

*Την ίδια στιγμή συντάσσεται και ο ειδικός εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας της συγκεκριμένης φυλακής τύπου Γ', ώστε να μην θιγούν τα βασικά δικαιώματα των κρατουμένων. Πρόθεση του υπουργείου είναι οι νέοι κανόνες για τις ώρες προαυλισμού, επισκεπτηρίου και συνεργασίας με συνηγόρους, να μην επιδεινώσουν τη θέση όσων μεταχθούν εκεί. Ωστόσο θεωρείται δύσκολο να αποφευχθεί κάτι τέτοιο.

*Τέλος, από κόσκινο θα περάσουν και οι φύλακες που θα επιλεγούν για να υπηρετήσουν στις φυλακές αυτές. Για το «φόβο των Ιουδαίων», όλοι θα υποβληθούν σε εξονυχιστική έρευνα των οικονομικών τους («πόθεν έσχες», τραπεζικοί λογαριασμοί) και θα υποβληθούν σε ειδική αξιολόγηση προσόντων. ΧΡ. Ζ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Σωφρονιστικό σύστημα
Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Νέα Δημοκρατία