Έντυπη Έκδοση

Ο ΣΥΝ πήρε... Βίτσα

Ο 53χρονος Δ. Βίτσας είναι, από την περασμένη Κυριακή, ο νέος γραμματέας του ΣΥΝ που αναλαμβάνει τη δύσκολη αποστολή της οργανωτικής ανάταξης του κόμματος.

*Γεννημένος στο Κερατσίνι, αλλά κάτοικος Χαϊδαρίου από το 1960, εντάχθηκε στην ΚΝΕ το 1974, στο πρώτο έτος της Νομικής. Μόλις το 1976, όμως, «σε μια περίοδο ένταξης της μισής ΚΝΕ στο κόμμα», όπως λέει ο ίδιος, έγινε μέλος του ΚΚΕ και δραστηριοποιήθηκε στην αχτιδική επιτροπή της Δυτικής Αθήνας.

*Η κομματική του δραστηριότητα εκτιμήθηκε, με αποτέλεσμα στις δημοτικές εκλογές του 1978 να γίνει ο νεότερος υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο Χαϊδάρι με το συνδυασμό «Δημοκρατική Αλλαγή» του Δ. Σκαμπά, αλλά και στις επόμενες, με επικεφαλής τον Δ. Γιαχνή.

*Το 1990 εκλέγεται μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, ενώ από το 1986 ήταν υπεύθυνος διαφήμισης στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση του «902» και στο «Ριζοσπάστη». Ηταν ήδη ένα από τα «παιδιά του Χαρίλαου», και οι «σχέσεις ζωής» με τους Α. Αλαβάνο, Μ. Ανδρουλάκη, Π. Λαφαζάνη, Ν. Χουντή και Γ. Δραγασάκη, αντέχουν μέχρι σήμερα.

*Η επομένη της διάσπασης τον βρίσκει στον Συνασπισμό, επικεφαλής του κέντρου «Ερευνας και Τεκμηρίωσης» μαζί με τους Γ. Δραγασάκη, Γ. Νοταρά, Κ. Τσουκαλά. Αν και εκδότης του περιοδικού «Α», το οποίο απηχούσε τις απόψεις του μειοψηφικού τότε «Αριστερού Ρεύματος», κράτησε πάντα χαμηλούς τόνους.

Οσοι έχουν συνεργαστεί μαζί του, κάνουν λόγο για ένα στέλεχος ευγενικού χαρακτήρα, εξαιρετικά οργανωτικό, που αναζητά πάντα τις ευρύτερες δυνατές συγκλίσεις.

*Αυτό δείχνει να αναζητά και τώρα: «Οφείλουμε να κάνουμε βήματα μπροστά, και αυτό μόνο με συνθέσεις απόψεων μπορεί να επιτευχθεί και όχι με αποκλεισμούς που τους πλήρωνε μέχρι πρόσφατα η αριστερά», λέει στην «Κ.Ε.».

*Η καρέκλα του γραμματέα πάντως, μοιάζει «ηλεκτρική» ανάμεσα στον Αλ. Τσίπρα και στον Αλ. Αλαβάνο. Είναι;

«Μόνο θετικά μπορεί να κριθεί η παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ που είναι κεφάλαιο για την αριστερά», απαντά ο ίδιος. «Υπάρχει η διάθεση να πάμε μπροστά και το γεγονός ότι ο Αλέκος κάθεται στο ίδιο τραπέζι με τους Φ. Κουβέλη, Γ. Δραγασάκη, Α. Τσίπρα είναι αισιόδοξη προοπτική. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να απέχουμε από τα κοινωνικά μέτωπα και να ομφαλοσκοπούμε».

*Για τον Αλ. Τσίπρα, ο νέος γραμματέας τονίζει: «Εχει τη στόφα ηγέτη, διαθέτει τόλμη, οξυδέρκεια, έμπνευση, το ζήτημα είναι να τον βοηθήσουμε αυτά να βγουν και στην κοινωνία και να μετατραπούν σε πολιτική. Εξάλλου στην ιστορία της η αριστερά μόνο με συλλογικές ηγεσίες προχώρησε και σε αυτό είμαι διατεθειμένος να συμβάλω. Πρέπει να αποκαταστήσουμε τη χαμένη εμπιστοσύνη των πολιτών προς εμάς και αυτό μόνο αν λες αλήθειες επιτυγχάνεται».

Αν και ο ίδιος προέρχεται από το «Αριστερό Ρεύμα» η θέση του για τη λειτουργία των τάσεων είναι ξεκάθαρη.

*«Δεν είναι αιώνιες οι τάσεις, πρέπει να ανακατευτεί η τράπουλα, απαιτείται ανανέωση του στελεχικού δυναμικού, ίσως ήρθε η ώρα να αποφασίσουμε τι κόμμα θέλουμε, στελεχών ή μαζών, αυτή είναι η αγωνία μου». Και αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ επιμένει. «Δεν πρέπει να μετεξελιχθεί σε ενιαίο κόμμα, είναι ένα πρωτόγνωρο πολιτικό εγχείρημα και μέσα από αντιθέσεις και συνθέσεις μπορεί να δώσει προοπτική». Και προσθέτει: «Είναι τεχνικό ζήτημα η ύπαρξη κάρτας μέλους του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που απαιτείται είναι να αποκτήσει στενούς δεσμούς με την κοινωνία με συνθετικό πολιτικό λόγο».

*Ο νέος γραμματέας είναι σινεφίλ και αγαπημένη του ταινία είναι «Ο Πεταλούδας». Ο ήρωας της ταινίας είναι ο μοναδικός που απέδρασε από το «νησί του διαβόλου», πηδώντας στον ωκεανό.

Ο Δ. Βίτσας, πάντως, ακόμα και αν αποτύχει ως γραμματέας, δεν θα ακολουθήσει το παράδειγμα του ήρωά του. Τι θα κάνει; «Την αποτυχία την αισθάνεσαι όταν πλησιάζει. Αν δεν τα καταφέρω, λοιπόν, θα παραιτηθώ. Δεν επιδιώκω να είμαι μόνιμος...».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΣΥΡΙΖΑ