Έντυπη Έκδοση

Μετά το 3,5% η συγκρότηση πράσινου κόμματος

Η συγκρότηση κόμματος με συμμετοχική δομή, το οποίο κατά τις εθνικές κάλπες θα διεκδικήσει ρόλο ρυθμιστή, είναι η προτεραιότητα των Οικολόγων - Πρασίνων.

* Σε πολιτικό επίπεδο έχουν ήδη καθοριστεί 11 κατευθύνσεις για τη δράση του κόμματος, όπως η μετανάστευση, η «πράσινη ανάπτυξη» στην οικονομία, η δημιουργία υπουργείου Περιβάλλοντος και η προώθηση της βιολογικής γεωργίας. Ταυτόχρονα, όμως, τίθενται και τομείς πρωτοβουλιών, όπως η ξενοφοβία και η διαφθορά, σε μια προσπάθεια να διευρυνθεί ο χαρακτήρας των Πράσινων ως δύναμης που κινείται και πέραν των οικολογικών αναζητήσεων.

* Σε οργανωτικό επίπεδο, στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2009 να έχουν δημιουργηθεί τοπικές πολιτικές κινήσεις σε όλους τους μεγάλους δήμους της χώρας, ώστε το κόμμα να είναι έτοιμο όχι μόνο για τις εθνικές εκλογές, αλλά και για τις δημοτικές του 2010, σε συνεργασία με ανεξάρτητα σχήματα.

* Ιδιαίτερη έμφαση, όπως βεβαιώνει το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας Ν. Χρυσόγελος, θα δοθεί στον τομέα της επικοινωνίας, όπου θα υιοθετηθεί το μοντέλο των ευρωπαίων Πράσινων, δηλαδή η εκπροσώπηση από δύο spokerpersons. Κι αυτό γιατί πριν από τις ευρωεκλογές η υπερπροβολή του υποψήφιου Μ. Τρεμόπουλου είχε προκαλέσει ενδοπαραταξιακές δυσαρέσκειες.

Η ηγετική ομάδα

Σε κάθε περίπτωση ενισχυμένος προβλέπεται ο ρόλος των μελών της νέας Ε.Γ., όπως η Ελεονώρα Ζώτου, η Ιωάννα Κοντούλη, η Κάτια Λεμπέση, ο Γ. Παρασκευόπουλος και ο Μ. Πετράκος.

* Σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σε μία συμβολική κίνηση διαφάνειας, οι Οικολόγοι Πράσινοι προχώρησαν σε δημόσια προκήρυξη των 4 θέσεων των συνεργατών του Μ. Τρεμόπουλου στην Ελλάδα (δύο επιστημονικοί σύμβουλοι και δύο αποσπασμένοι δημόσιοι υπάλληλοι) και θα ακολουθήσουν δύο ακόμη για τις Βρυξέλλες.

Ηδη το κόμμα απέκτησε γραφεία στην Βουλή και στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ ακόμη ένα θα λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη.

Οι παρεμβάσεις του έλληνα «πράσινου» ευρωβουλευτή (με τη βοήθεια «αδελφών» κομμάτων, εκλέχτηκε αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης) θα επικεντρωθούν στην προσπάθεια να προσανατολιστούν κονδύλια σε «πράσινη» κατεύθυνση: «Παράλληλα, όμως, θα προσπαθήσουμε να εκπροσωπήσουμε και "πράσινα" κόμματα της Μεσογείου (Κύπρος, Μάλτα) και των Βαλκανίων που δεν έχουν ευρωβουλευτή», προσθέτει ο Μ. Τρεμόπουλος.

* Σύντομα, τέλος, θα ανακοινωθεί και η ίδρυση «Πράσινου Ιδρύματος Τεκμηρίωσης» για την επεξεργασία θέσεων σε διάφορα ζητήματα, στα πρότυπα του «Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ» της Γερμανίας και άλλων αντίστοιχων σε Ολλανδία, Σουηδία και Αυστρία, ενώ από το Σεπτέμβριο θα λειτουργήσει και νέα ιστοσελίδα για τη δράση του κόμματος στο ευρωκοινοβούλιο, σχετικά με θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος (Ασωπός, Κορώνεια κ.λπ.).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Οικολόγοι Πράσινοι