Έντυπη Έκδοση

Βολές και από τη Διεθνή Αμνηστία για τις μπουλντόζες στην Πάτρα και το άσυλο

Αποκατάσταση και παροχή εναλλακτικής στέγασης για τους περίπου 100 ανθρώπους που έμειναν άστεγοι μετά την αναγκαστική έξωσή τους από τον καταυλισμό της Πάτρας στις 12 τρέχοντος ζητεί η Διεθνής Αμνηστία από την κυβέρνηση καταδικάζοντας την επιχείρηση εκκένωσης, η οποία σύμφωνα με την οργάνωση έγινε κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, καθώς προστασία κατά των αναγκαστικών εξώσεων πρέπει να διασφαλίζεται σε όλα τα άτομα ανεξάρτητα από το νομικό τους καθεστώς.

Σε ανακοίνωσή της εκφράζει την ανησυχία της για την κυβερνητική μεταχείριση παράτυπων μεταναστών, αιτούντων άσυλο και προσφύγων η οποία παραβιάζει τα διεθνή θεσμικά κείμενα και ζητεί την τήρηση των δικονομικών εγγυήσεων και την πρόσβαση σε ικανοποιητικές διαδικασίες ασύλου για όσους αποβλήθηκαν από τον καταυλισμό, συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατεδάφισης ή απειλούνται με απέλαση. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται σημαντικός αριθμός ανηλίκων παιδιών: η αστυνομία κατέγραψε 45 ασυνόδευτους ανήλικους αφγανικής καταγωγής, οι οποίοι στάλθηκαν στο ειδικό κέντρο υποδοχής ανηλίκων στην Κόνιτσα, ενώ ακόμη δεκαεπτά Αφγανοί ανήλικοι που παρουσιάστηκαν τις επόμενες ημέρες, θα μεταφερθούν σε κέντρα υποδοχής ανηλίκων στο Βόλο.

**«Αποχώρηση χαστούκι» χαρακτηρίζει η «Δράση» την αποχώρηση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες από τις σχετικές διαδικασίες με αποτέλεσμα να αναμένονται νέες καταδίκες της Ελλάδας από την Ε.Ε. και από το Συμβούλιο της Ευρώπης. «Πάνω από όλα όμως καταγράφεται για άλλη μια φορά πως η, διαλυμένη από την κομματική υστεροβουλία και αδιαφορία, ελληνική δημόσια διοίκηση καταλήγει να είναι ένας απάνθρωπος μηχανισμός που στην περίπτωση αυτή δείχνει το χειρότερο πρόσωπο της ελληνικής κοινωνίας στους πρόσφυγες που θα έρθουν σε επαφή με τη χώρα μας» τονίζει η οργάνωση.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Μετανάστες και πρόσφυγες
Ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα
Ανθρωπιστικές οργανώσεις