Έντυπη Έκδοση

Το Γραμματικό πάει ΣτΕ για να «διώξει» τον ΧΥΤΑ

Στη Δικαιοσύνη στρέφονται και πάλι οι κάτοικοι του Γραμματικού για να αποτρέψουν την κατασκευή του νέου ΧΥΤΑ στην περιοχή τους.

Σε προσφυγή που κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας η κοινότητα Γραμματικού ζητεί να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η πρόσφατη υπουργική απόφαση με την οποία παρατάθηκε η ισχύς της περιβαλλοντικής μελέτης μέχρι την 30ή/10/2013.

Η ισχύς των περιβαλλοντικών όρων έληξε στις 30/10/2008 και όπως αναφέρει η κοινότητα, οι συναρμόδιοι υπουργοί έπρεπε να κάνουν νέες εκτιμήσεις των περιβαλλοντικών επιπτώσεων αφού από την πρώτη έγκριση, το 2003, μέχρι σήμερα έχουν γίνει σημαντικές μεταβολές στην ευρύτερη περιοχή. Οι πιο βασικές αλλαγές είναι η μεγάλη πυρκαγιά το καλοκαίρι του 2007, αλλά και οι πλημμύρες του χειμώνα του 2008 και της άνοιξης του 2009, που μετέβαλαν την περιβαλλοντική κατάσταση της περιοχής.

Αναφέρεται επίσης ότι δεν υπήρξε γνωμοδότηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ανατολικής Αττικής, ούτε έγκριση από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, αφού στο Μαύρο Βουνό βρίσκεται η μοίρα βλημάτων της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η κοινότητα υποστηρίζει, τέλος, ότι η εγκατάσταση ΧΥΤΑ στην περιοχή είναι τεχνολογικά παρωχημένη καθώς οι χρησιμοποιούμενες πλέον νέες τεχνολογίες, όπως είναι η μέθοδος Plasma, εξασφαλίζουν την προστασία του περιβάλλοντος και την εκμηδένιση των ρύπων και των οσμών στην ευρύτερη περιοχή.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία
Δικαστικό ρεπορτάζ