Έντυπη Έκδοση

Διώξεις σε ακόμη 4 εταιρείες τηλεφωνίας

Σε «όμηρο» ελέω γνωμοδότησης Σανιδά, που οδηγεί σε κατάργηση του τηλεπικοινωνιακού απορρήτου, μετατρέπεται η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, καθώς χθες μαζί με την άσκηση πλημμεληματικών διώξεων σε βάρος ακόμα τεσσάρων εταιρειών τηλεφωνίας, κατά το πρότυπο Cosmote, άρχισαν να διαρρέουν πληροφορίες ότι ερευνάται το ενδεχόμενο να υπάρξουν διώξεις και κατά της Ανεξάρτητης Αρχής για... ηθική αυτουργία.

Και ενώ την περασμένη εβδομάδα στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης βρέθηκε η Cosmote, κατά των υπευθύνων της οποίας ασκήθηκε δίωξη για υπόθαλψη εγκληματία και απείθεια, χθες σειρά έλαβαν οι εταιρείες ΟΤΕ, Forthnet, Hellas On Line (HOL) και Tellas για τα ίδια πλημμελήματα.

Οπως και η Cosmote, έτσι και αυτές δεν αποκάλυψαν στοιχεία συνδρομητών τους, στο πλαίσιο έρευνας των αστυνομικών αρχών. Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε προηγηθεί η κατάθεση τεσσάρων μηνύσεων μέσω των οποίων καταγγέλθηκαν αδικήματα, που φέρονται να διαπράχθηκαν μέσω και του Διαδικτύου, ιδίως μέσω ηλεκτρονικών ημερολογίων (blogs). Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ζήτησε από τις εταιρείες την άρση του απορρήτου, έτσι ώστε να προσπεραστεί ο σκόπελος της ανωνυμίας στο Ιντερνετ, αίτημα που όμως δεν έγινε δεκτό.

Οι... μαζικές διώξεις σε βάρος εταιρειών τηλεφωνίας φαίνεται πως δεν ήταν αρκετές, αφού δικαστικές πηγές υποστηρίζουν ότι μελετάται αν στην απόφαση των εταιρειών να μην δώσουν τα επίμαχα στοιχεία, ηθικός αυτουργός υπήρξε η ΑΔΑΕ, η Ανεξάρτητη Αρχή που έχει συσταθεί με σκοπό την ασφάλεια των δικτύων και πληροφοριών και την προστασία του απορρήτου της επικοινωνίας, στην οποία περιλαμβάνεται και ο έλεγχος της τήρησης των όρων και της διαδικασίας άρσης του απορρήτου, που προβλέπονται από τον νόμο.

Υπενθυμίζεται ότι από τις διώξεις κατά της Cosmote, προηγήθηκε αίτημα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να αποκαλυφθούν τα στοιχεία συνδρομητή της, στο πλαίσιο έρευνας για αδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα. Οπως και χθες, η Εισαγγελία της Αθήνας θεμελίωσε το αίτημά της στην πρόσφατη εγκύκλιο Σανιδά, με την οποία επιχειρείται να ακυρωθεί πλήρως η ανωνυμία σε τηλεπικοινωνιακές συνδιαλέξεις. Η εταιρεία απάντησε υπενθυμίζοντας πως η «γνωμοδότηση δεν παράγει δίκαιο ούτε δεσμεύει νομικά τους παρόχους» και πως το ισχύον πλαίσιο ορίζει πως άρση του απορρήτου και υποβολή στοιχείων συνδρομητή στις Αρχές γίνεται μόνο για αδικήματα που προβλέπονται από τον νόμο 2225/1994, το προεδρικό διάταγμα 47/2005 και τον 3471/2006. Ωστόσο, ο εισαγγελέας εξέλαβε τη γνωμοδότηση Σανιδά ως... τροπολογία και άσκησε δίωξη κατά της εταιρείας, κατηγορώντας την για απείθεια και υπόθαλψη εγκληματία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαστικό ρεπορτάζ
Τηλεπικοινωνίες & ευρυζωνικότητα
ΑΔΑΕ