Έντυπη Έκδοση

ΔΕΚΑΤΡΕΙΣ ΦΟΡΕΙΣ ΒΑΛΛΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

«Παράνομες οι Αρχές όχι οι μετανάστες»

«Για την κατάσταση της παρανομίας και της εξαθλίωσης που παρατηρείται σε περιοχές των αστικών κέντρων δεν ευθύνονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες αλλά οι αρχές της χώρας μας, οι οποίες δεν εφαρμόζουν τη διεθνή νομοθεσία και δεν μεριμνούν για την τακτοποίηση μεταναστών που εργάζονται στη χώρα πολλά χρόνια», επισημαίνουν 13 οργανώσεις και συλλογικότητες για μετανάστες και πρόσφυγες.

Ανησυχούν οι 13 φορείς για τις συνθήκες διαβίωσης στους χώρους κράτησης λαθρομεταναστών Ανησυχούν οι 13 φορείς για τις συνθήκες διαβίωσης στους χώρους κράτησης λαθρομεταναστών Με θέμα «Η αυταρχική στροφή της ελληνικής πολιτείας και η υποχώρηση δικαιωμάτων», σε κοινό κείμενο που υπογράφουν οι οργανώσεις ΑΡΣΙΣ, Εθνικό Παρατηρητήριο του Ρατσισμού, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων, PRAKSIS, Ομάδα δικηγόρων για τα δικαιώματα μεταναστών και προσφύγων, Ιατρικό Κέντρο Θυμάτων Βασανιστηρίων κ.ά., σημειώνουν ότι «οι εξαγγελίες για εσπευσμένη χρήση παλιών στρατοπέδων ως χώρων κράτησης, με το βεβαρημένο ιστορικό της χώρας για τις συνθήκες κράτησης (επανειλημμένες καταδίκες Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, καταδικαστικές εκθέσεις Συμβουλίου της Ευρώπης) και την πρόσφατα θεσπισμένη αύξηση του χρόνου κράτησης, προκαλούν ανησυχία». Υποστηρίζουν μάλιστα τα εξής:

**Στο πλαίσιο του διαλόγου περί μετανάστευσης διακρίνουμε σωρεία ανακριβειών, παραπληροφόρησης, μονόπλευρη προσέγγιση του ζητήματος, που το διογκώνει παρουσιάζοντάς το ως μείζον εθνικό πρόβλημα.

Το συγκεκριμένο πλαίσιο αφαιρεί τη δυνατότητα μιας νηφάλιας προσέγγισης, που θα εστίαζε σε ουσιαστικά μέτρα άμβλυνσης των προβλημάτων, οδηγεί στη στοχοποίηση μεταναστών και προσφύγων, που αποτελούν θύματα διώξεων, ανέχειας αλλά και μεταναστευτικών πολιτικών. Ανάμεσα σ' όσους αποκαλούνται συλλήβδην και απαξιωτικά «λαθρομετανάστες» υπάρχουν πολλοί πρόσφυγες. Πέραν του ηθικού και ανθρωπιστικού καθήκοντος, υπάρχει ένα πλέγμα νομοθετημάτων (διεθνείς συμβάσεις, εθνική νομοθεσία) που τους προστατεύουν.

**Η χώρα μας δεν ανταποκρίνεται στις νομικές αυτές υποχρεώσεις. Δεν επιτρέπει την είσοδο προσφύγων στη χώρα, τους συλλαμβάνει στα σύνορα και τους επιβάλλει διοικητική απέλαση. Δεν παρέχει πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου, δεν παρέχει στέγη, τροφή, επιδόματα.

Εξαιτίας αυτής της παράνομης πρακτικής, πολλοί πρόσφυγες καθίστανται παράνομοι και εξαθλιώνονται καθώς παραμένουν άστεγοι ή ζουν σε άθλια καταλύματα.

Επίσης, σε σημαντικό ποσοστό αλλοδαπών που βρίσκονται στη χώρα μας έχει επιβληθεί το μέτρο της απέλασης αλλά η εκτέλεσή του είναι ανέφικτη διότι προέρχονται από χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση ή ανθρωπιστική κρίση και η απέλαση αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο. Παρά τις παρεμβάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη κι ενώ είναι δεδομένο ότι δεν μπορούν να απελαθούν, οι Αρχές της χώρας μας δεν τους χορηγούν άδεια διαμονής, αφήνοντάς τους στην παρανομία.

**Παράλληλα, στη χώρα μας ζουν για χρόνια δεκάδες οικονομικοί μετανάστες που βρίσκονται σε καθεστώς παρανομίας, αφού η πολιτεία αρνείται να θεσπίσει νέα διαδικασία νομιμοποίησης, αυστηροποιεί το νομικό πλαίσιο, εξαγγέλλει τη δημουργία χώρων κράτησης και προβαίνει σε μαζικές συλλήψεις. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Μετανάστες και πρόσφυγες