Έντυπη Έκδοση

Αμυντικό ντιλ

Θέμα χρόνου είναι η επισημοποίηση της συμφωνίας για τη συγχώνευση της εταιρείας On Telecoms με την εταιρεία Vivodi, αναφέρει έγκυρη πηγή. Πρόκειται για «ντιλ ανάγκης», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, που θα καταστήσει πιο ανεκτή την κατάσταση για τους μετόχους των δύο εταιρειών, δηλαδή το βρετανικό fund που κατέχει περίπου το 70% της On και την οικογένεια Εφραίμογλου που ελέγχει τη Vivodi. Το νέο σχήμα εκτιμάται ότι θα «καίει» κάπου μισό εκατομμύριο ευρώ έναντι 1,5 εκατ. που θεωρείται ότι «καίει» η κάθε μια εταιρεία από μόνη της σήμερα λόγω των ωφελειών που θα προκύψουν από τις οικονομίες κλίμακας. Οι μεγαλύτερες οικονομίες θα προέλθουν από τη Vivodi που μέχρι σήμερα μισθώνει το δίκτυο του ΟΤΕ, ενώ θα μπορεί πλέον να χρησιμοποιεί το ιδιόκτητο δίκτυο της On Telecoms στην Αττική. Σημειώνεται ότι η νέα εταιρεία θα είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος εναλλακτικός πάροχος στη χώρα με κριτήριο το συνολικό αριθμό των συνδρομητών, καθώς υπολογίζονται μεταξύ 140.000 και 150.000. Επιπλέον, η On Telecoms, που δεν είχε μέχρι σήμερα δικό της call center, θα μπορεί να χρησιμοποιεί εκείνο της Vivodi. Επιπλέον, το νέο σχήμα θα έχει μικρότερο χρηματοοικονομικό κόστος απ' ό,τι έχουν οι δύο εταιρείες αθροιστικά σήμερα, αφού η οικογένεια Εφραίμογλου φέρεται να έχει αποδεχθεί να αναλάβει την εξυπηρέτηση των δανείων της Vivodi ύψους 80 εκατ. ευρώ, ενώ 10 εκατ. ευρώ θα αναληφθούν από την εταιρεία που θα προκύψει από τη συγχώνευση. Ομως, το ντιλ δεν θα είναι αναίμακτο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η μείωση του κόστους του νέου σχήματος περιλαμβάνει κάποιες περικοπές προσωπικού που πιθανόν να εστιαστούν στα υψηλόβαθμα στελέχη. Αναμφίβολα, το ντιλ δεν εκπλήσσει. Θα μπορούσε μάλιστα να αποδειχθεί προπομπός κάποιου ακόμη μεγαλύτερου, αν κάποιοι από τους βασικούς μετόχους των υπολοίπων εναλλακτικών παρόχων, δηλαδή Forthnet, HOL και Wind-Tellas, τα βρουν μεταξύ τους.

Οι καθυστερημένοι

Οι περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, μπήκαν με καθυστέρηση στη δίνη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης σε σχέση με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Είναι λοιπόν πιθανόν η ανάκαμψη να έλθει με καθυστέρηση ενός ή περισσότερων τριμήνων σε σχέση με τις προαναφερθείσες χώρες. Υπό αυτή την έννοια, τα χειρότερα είναι μάλλον μπροστά μας, ιδίως στην Ελλάδα, που υποφέρει από χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα. Η σημαντική υποχώρηση του τζίρου των εταιρειών το α' εξάμηνο το αποδεικνύει.

Είδες η διάρκεια;

Το σωστό να λέγεται. Η χρόνια πολιτική του ΟΔΔΗΧ (Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους), κάπου 10 χρόνια, να δανείζεται μέσω μεσοπρόθεσμων (5 με 7 χρόνια) και μακροχρόνιων ομολόγων (10 μέχρι 50 χρόνια) για λογαριασμό του Δημοσίου, έχει οδηγήσει τη μέση διάρκεια του ελληνικού δημόσιου χρέους πάνω από τα 8 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να εκδίδει βραχυχρόνιο χρέος, π.χ. έντοκα, χωρίς να χρειάζεται να ανησυχεί για τη μέση διάρκεια του συνολικού δημόσιου χρέους, αφού είναι μεγάλη και πώς θα αντιδράσουν οι αγορές. Αν μάλιστα οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, μπορεί να δανειστεί με μέση απόδοση 0,52%, όπως έγινε χθες στη δημοπρασία των εντόκων 13 εβδομάδων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Στη στήλη
Στρατηγικός επενδυτής