Έντυπη Έκδοση

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

Επικαλείται Τσάτσο - Κασιμάτη για ν' αποφύγει τις κάλπες

Τρέμει για την ήττα ο Κ. Καραμανλής και επιδόθηκε στην «αγιοποίηση» του ιδρυτή της Ν.Δ. Κωνσταντίνου Καραμανλή και των «πράσινων» συνταγματολόγων Τσάτσου και Κασιμάτη που κατηγορούν το ΠΑΣΟΚ για συνταγματική εκτροπή επειδή δηλώνει ότι θα προκαλέσει πρόωρες εκλογές και μετά θα ψηφίσει τον Κάρολο Παπούλια για την Προεδρία της Δημοκρατίας την άνοιξη του 2010.

«Η θέση αυτή είναι ουσιαστική παραβίαση του Συντάγματος και απόπειρα ευτελισμού των θεσμών», δήλωσε σε μια προσπάθεια να αποτρέψει το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών. Αμεση ήταν η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Γ. Παπακωνσταντίνου κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι επιχείρησε «απροκάλυπτα να εντάξει το πρόσωπο και τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας σε στενές κομματικές σκοπιμότητες».

«Θεοποίηση»

Η Ν.Δ. έκανε μια ακόμη ατυχή επικοινωνιακή απόπειρα. Επεδίωξε τη σύνδεση της επετείου για την αποκατάσταση της δημοκρατίας που θα εορταστεί λιτά, χωρίς τουαλέτες και μόνο με αναψυκτικά σήμερα το πρωί, στο προεδρικό μέγαρο, με τη «θεοποίηση» του Κων/νου Καραμανλή μέσα από ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων που προγραμματίστηκαν για χθες. «Ελληνικές προσωπικότητες όπως αδιαμφισβήτητα είναι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δεν χρειάζονται αγιοποιήσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου. «Χρειάζονται μια νηφάλια αντιμετώπιση, με μέτρο» τόνισε.

Ο Κ. Καραμανλής χρησιμοποίησε την ομιλία του στα εγκαίνια της έκθεσης «Τέχνη και Δημοκρατία», με έργα 35 εικαστικών για τα 35 χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας την οποία διοργάνωσε το «Ιδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής» στο Ζάππειο, για να κάνει την πρώτη του παρέμβαση στην προεδρολογία.

«Για να εκβιάσει»

«Τις ημέρες αυτές έχει έρθει στην επιφάνεια ένα κρισιμότατο ζήτημα», δήλωσε, κάνοντας έμμεση αναφορά στους Τσάτσο και Κασιμάτη που άνοιξαν τον κύκλο των πολιτικών αντιπαραθέσεων. «Αφορά τον σεβασμό του Συντάγματος και την αξιοπιστία του ευρύτερου χώρου της πολιτικής», τόνισε. «Ο Κάρολος Παπούλιας είναι καταξιωμένος στο ρόλο του. Οφείλουμε να τον τιμήσουμε, όπως και ο ίδιος τίμησε και τιμά τον θεσμό που υπηρετεί. Στηρίζοντας, ξεκάθαρα και άμεσα, την επανεκλογή του. Οφείλουμε όλοι να πορευόμαστε με απόλυτο σεβασμό στο Σύνταγμα».

«Η ηγεσία όμως της αξιωματικής αντιπολίτευσης παίρνει μια θέση που παραβιάζει απροκάλυπτα την ουσία του Συντάγματος», συνέχισε. «Με απλά λόγια, το ΠΑΣΟΚ λέει το εξής πρωτοφανές: Οτι δεν ψηφίζει τον σημερινό Πρόεδρο, για να εκβιάσει τη διεξαγωγή εκλογών και μόνο μετά θα τον ψηφίσει. Η θέση αυτή είναι και ουσιαστική παραβίαση του Συντάγματος και απόπειρα ευτελισμού των θεσμών. Και αυτό δεν το δικαιούται κανένας πολιτικός, κανένα κόμμα. Η στάση του ΠΑΣΟΚ αποτελεί ακραία ανευθυνότητα. Η 24η Ιουλίου υπενθυμίζει τις συνέπειες της πολιτικής ανευθυνότητας και της υποταγής του συλλογικού συμφέροντος σε εφήμερες σκοπιμότητες. Υπενθυμίζει ότι οι ακρότητες, οι απόπειρες που συνιστούν αμφισβήτηση των θεσμών, οι λογικές της απαξίωσης και του μηδενισμού επιφυλάσσουν σοβαρούς κινδύνους».

Το ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «επιβεβαίωσε τον κομματικό χαρακτήρα» της εκδήλωσης την οποία διοργάνωσε το «Ινστιτούτο Κωνσταντίνος Καραμανλής», με αφορμή τα 35 χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας.

«Απροκάλυπτα προσπάθησε να ταυτίσει τη δημοκρατία και τους θεσμούς με το προσωπικό του συμφέρον και αυτό της παράταξής του», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου. «Δεν θα τον ακολουθήσουμε σε αυτό τον δρόμο. Παραμένουμε σταθεροί στην υπεράσπιση και στο σεβασμό του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας, τον οποίο ο σημερινός Πρόεδρος άξια εκπροσωπεί. Ταυτόχρονα, θα δώσουμε την ευκαιρία στους πολίτες να επιβεβαιώσουν στην κάλπη ότι θέλουν τον ίδιο Πρόεδρο αλλά μια διαφορετική κυβέρνηση».

Στον Ζισκάρ

Παρουσία του Κ. Καραμανλή, χθες το πρωί, η ελληνική Βουλή απένειμε το βραβείο του «Κοινοβουλευτισμού και της Δημοκρατίας» στον πρώην πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν, που το βράδυ της 23 Ιουλίου του 1974 παραχώρησε το προεδρικό αεροσκάφος στον Κων/νο Καραμανλή που ζούσε αυτοεξόριστος στο Παρίσι, για να επιστρέψει στην Ελλάδα προκειμένου να αναλάβει την ομαλή μετάβαση της εξουσίας από τη δικτατορία στη δημοκρατία. Ο πρώην Γάλλος πρόεδρος είχε στηρίξει θερμά και την ένταξη της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Εκλογές
Νέα Δημοκρατία
Προεδρία της Δημοκρατίας