Έντυπη Έκδοση

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αντίδοτο στην οικονομική κρίση

Η εκμετάλλευση οικοφιλικών μορφών ενέργειας απορροφά διεθνώς μεγάλο μέρος των επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ

Αέρας, νερό, έδαφος, αν αξιοποιηθούν κατάλληλα, μπορούν να ικανοποιήσουν μεγάλο μέρος των αυξημένων ενεργειακών αναγκών του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά και να ανακουφίσουν το ήδη υπερβολικά επιβαρημένο από τους ρύπους πλανήτη, ενώ είναι βέβαιο ότι η μαζική εκμετάλλευση «πράσινων ενεργειακών πόρων» θα μετριάσει τις δυσμενείς συνέπειες από την υπερθέρμανση του ταλαιπωρημένου πλανήτη μας.

Εξαιρετικά ενδιαφέροντα είναι τα νέα στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα ο ΟΗΕ σχετικά με τις επενδύσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Σύμφωνα με την επίσημη έκθεση του Προγράμματος του ΟΗΕ για το Περιβάλλον (UNEP), που έχει τίτλο «Παγκόσμιες Τάσεις στις Επενδύσεις στη Βιώσιμη Ενέργεια 2009» (Global Trends in Sustainable Energy Investment 2009), την τετραετία 2004-2008 οι συνολικές επενδύσεις παγκοσμίως στον τομέα της «πράσινης» ενέργειας τετραπλασιάστηκαν. Το 2009 όμως η αύξηση των επενδύσεων ήταν μόλις της τάξεως του 5% επί του συνολικού ποσού των 155 δισ. δολαρίων. Η επιβράδυνση αυτή οφείλεται στην κατάρρευση των σχετικών χρηματιστηριακών τίτλων και όχι στη μείωση των επενδύσεων στις υποδομές και τις παραγωγικές διαδικασίες.

Η διαπίστωση αυτή επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι σήμερα οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος των νέων επενδύσεων, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τις δαπάνες για την κατασκευή εγκαταστάσεων παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα. Το 2008 δαπανήθηκαν παγκοσμίως 250 δισ. δολάρια για την παραγωγή ενέργειας ισχύος 157 gigawatt από όλες τις πηγές ενέργειας, ανανεώσιμες και μη. Από αυτές τις συνολικές ενεργειακές δαπάνες, τα 140 δισ. δολάρια αφορούσαν την κατασκευή εγκαταστάσεων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 65 gigawatt. Από αυτά, τα 105 δισ. δολάρια δαπανήθηκαν για την παραγωγή ενέργειας ισχύος 40 gigawatt από αιολική ενέργεια, ηλιακή ενέργεια, γεωθερμική ενέργεια, βιομάζα κ.ά., ενώ τα υπόλοιπα 35 δισ. δολάρια επενδύθηκαν σε μεγάλες υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις.

Ο διευθυντής του Προγράμματος UNEP, Achim Steiner, επισημαίνει τις αρνητικές συνέπειες της κρίσης, η οποία στις ΗΠΑ οδήγησε σε πτώση των επενδύσεων της τάξεως του 2%, γεγονός που έδωσε κάποιο προβάδισμα στην Ευρώπη. Ωστόσο, όπως ο ίδιος προσθέτει, «η Κίνα είναι σήμερα η δεύτερη χώρα στην παγκόσμια αγορά αιολικής ενέργειας και η πρώτη στην παραγωγή φωτοβολταϊκού υλικού, ενώ σε πολλές μη ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Αυστραλία, η Ιαπωνία και η Κένυα, η παραγωγή και η εκμετάλλευση γεωθερμικής ενέργειας αναπτύσσονται ταχύτατα». Πάντως, η αιολική ενέργεια είναι ο τομέας που προσελκύει τις περισσότερες νέες επενδύσεις (51,8 δισ. δολάρια, 1% αύξηση σε σχέση με το 2007), μολονότι τη μεγαλύτερη αύξηση (33,5 δισ. δολάρια, 49% αύξηση) παρουσιάζει η εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας, με ακόμη πιο ευοίωνες προβλέψεις για το μέλλον. Αντίθετα, η μεγαλύτερη πτώση σημειώνεται στον τομέα των βιοκαυσίμων (9% πτώση).

Εντελώς ανεπηρέαστη από την οικονομική κρίση είναι η αγορά δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα. Η αγορά αυτή έχει φθάσει σήμερα τα 120 δισ. δολάρια, δηλαδή παρουσιάζει αύξηση 87%.

Οσον αφορά τώρα τη γεωγραφική κατανομή των επενδύσεων, στην Ευρώπη οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 2%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 49,7 δισ. δολάρια. Στη Βόρεια Αμερική η αύξηση ήταν 8%, δηλαδή 30,1 δισ. δολάρια. Αντίθετα με την επενδυτική στασιμότητα που σημειώνεται στις οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες, στις αναπτυσσόμενες χώρες διαπιστώνεται αύξηση των επενδύσεων της τάξεως του 27%! Τα πρωτεία επενδυτικής αισιοδοξίας κατέχει η Κίνα, με τα 15,6 δισ. δολάρια που έχει επενδύσει στην αιολική ενέργεια. Όμως και στην Αφρική υπάρχει αύξηση 10%, παρά τα σχετικά χαμηλά ποσά που επενδύονται (1,1 δισ. δολάρια).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του UNEP, για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της δημοσιονομικής ανάκαμψης σε νευραλγικούς τομείς, όπως η ενέργεια, η γεωργία, οι μεταφορές και η οικοδομική, θα χρειαστούν για τη διετία 2009-2011 τουλάχιστον 750 δισ. δολάρια, ποσό ισοδύναμο με το 1% του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Υπογραμμίζει όμως ότι μόνο τέτοιου ύψους επενδύσεις μπορούν να οδηγήσουν στην έξοδο από την οικονομική κρίση.

Αλλά και η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) επισήμανε πρόσφατα ότι τέσσερις φορές περισσότερα κεφάλαια, από αυτά για τα οποία υπάρχουν δεσμεύσεις μέχρι σήμερα, χρειάζεται να επενδυθούν σε ενεργειακή αποδοτικότητα και καθαρή ενέργεια.

Οι ελπίδες όλων μας για τη λήψη σημαντικών αποφάσεων προς αυτή την κατεύθυνση στρέφονται τώρα στην επερχόμενη Σύνοδο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, που θα πραγματοποιηθεί στην Κοπεγχάγη τον προσεχή Δεκέμβριο. Ο ΟΗΕ είχε ήδη αρχίσει από το τέλος του 2007 συνομιλίες για τη σύνταξη νέας συμφωνίας που θα αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο, η ισχύς του οποίου λήγει το 2012. Ως καταληκτική ημερομηνία των συνομιλιών έχει θέσει τον Δεκέμβριο του 2009, οπότε και θα διεξαχθεί στην Κοπεγχάγη η παγκόσμια σύνοδος με τη συμμετοχή 190 χωρών.

Στη συνάντηση αυτή θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη, μέτρα που εκ των πραγμάτων θα υπερβαίνουν τη συμφωνία του Κιότο. Και ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά οι ΗΠΑ θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Με λέξεις-κλειδιά
Ενέργεια/Φωτοβολταϊκά/Εναλλακτικές/Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ)