Έντυπη Έκδοση

ΡΙΤΣΑ ΜΠΙΖΟΓΛΗ

«Δεν θα έπαιρνα τη θέση συναδέλφου»

«Ποτέ δεν είπα, «Γεια σας, ήρθα για να γίνω κεντρική παρουσιάστρια». Στη δουλειά μου προχώρησα με κόπο και αργά. Σκαλοπάτι σκαλοπάτι». Η Ρίτσα Μπιζόγλη βρίσκεται στον Alpha τα τελευταία 9 χρόνια, περνώντας όλα τα στάδια. Αρχισυντάκτρια, παρουσιάστρια πρωινών ενημερωτικών εκπομπών και παρουσιάστρια δελτίων ειδήσεων σε όλες τις ζώνες του προγράμματος. Καταδικό της κεντρικό δελτίο ειδήσεων έχει αναλάβει δύο φορές - και, μάλιστα, βοηθώντας και τις δύο φορές το σταθμό σε δύσκολες στιγμές. Με το τέλος, όμως, της φετινής σεζόν, και έπειτα από απόφαση του διευθυντή της, έμεινε χωρίς δελτία και, ουσιαστικά, με το ένα πόδι έξω από το κανάλι.

Το κεντρικό δελτίο που παρουσίαζες τις καθημερινές έφερνε από νούμερα τον μέσο όρο του καναλιού. Τι συνέβη και βρέθηκες ξαφνικά στο Σαββατοκύριακο;

«Δεν ξέρω πραγματικά. Τον Μάρτιο το δελτίο θα άλλαζε ώρα και θα γύριζε στις 7. Πηγαίνω, λοιπόν, την Τετάρτη στον διευθυντή μου, τον Βασίλη Παπαδρόσο, να ρωτήσω αν θα αλλάξει κάτι άλλο εκτός από την ώρα, κι εκείνος με διαβεβαιώνει ότι όλα μένουν ως έχουν. "Οχι, παιδί μου, δεν θα αλλάξει τίποτα"».

Ποιος σε ενημέρωσε τότε για τις εξελίξεις;

«Εμαθα ότι χάνω το δελτίο από τα... blogs! Ακου τι έγινε: Εχοντας τις διαβεβαιώσεις μου, πάω την Παρασκευή στο γραφείο, ανοίγω τα blogs και διαβάζω ότι για το δελτίο "κλείδωσε" ο Σρόιτερ. Ταυτόχρονα, άρχισαν να χτυπάνε τα τηλέφωνα από τους συναδέλφους που με ρωτούσαν τι γίνεται. Εγώ απ' τη μεριά μου έλεγα, "Οχι, δεν είναι τίποτα, παιδιά. Τα ξέρετε αυτά. Φήμες. Γράφουνε για να γράψουνε". Δεν μου λέει κανείς τίποτα ούτε στη σύσκεψη. Στις 9 το βράδυ, λοιπόν, κι αφού έχουν τελειώσει οι ειδήσεις, με φωνάζει ο διευθυντής μου: "Ξέρεις, αποφάσισα ότι δεν θα είσαι εσύ στα δελτία. Θα είναι ο Σρόιτερ". Εκείνη την ώρα άρχισα να βλέπω πραγματικά τι συνέβαινε γύρω μου. Προτού δε μου ανακοινωθεί οτιδήποτε, είχαν ήδη προσλάβει δύο στυλίστες για τον αντικαταστάτη μου. Το ήξεραν οι blogers, τα μεσημεριανά, οι ενδυματολόγοι, και ο κόσμος όλος γενικά, εκτός από μένα».

Υπήρχε κάποια εξήγηση; Οτι δεν έκανες καλά τη δουλειά σου ίσως;

«Οχι, δεν υπήρξε τίποτα. Παρ' όλ' αυτά, σεβάστηκα τις όποιες αποφάσεις. Δεν αντέδρασα, δεν μίλησα, δεν έκανα το παραμικρό, κι ας ήμουν ενοχλημένη. Ενοχλημένη όχι τόσο από την απόφαση, γιατί το πόστο μας στη δουλειά δεν το παντρευόμαστε, όσο από τον τρόπο που με αντιμετώπισαν. Μου προτείνουν, λοιπόν, να κάνω το Σαββατοκύριακο, το αποδέχομαι - και, μάλιστα, πάει πάρα πολύ καλά».

Μετά χάνεις και το Σαββατοκύριακο. Από το ίντερνετ το έμαθες πάλι;

«Είχαν αρχίσει, πράγματι, πάλι να κυκλοφορούν φήμες. Με φώναξε τότε για άλλη μια φορά ο διευθυντής μου και μου είπε: "Αποφασίσαμε ο Μάνεσης να πάρει το Σαββατοκύριακο". "Γιατί;" "Ετσι". Αυτή ήταν η απάντηση, και μετά μου πρότεινε να κάνω δοκιμαστικό για την πρωινή εκπομπή ως συμπαρουσιάστρια, αφού ο κεντρικός παρουσιαστής είχε ήδη κλείσει. Μα τι δοκιμαστικό να κάνω; Εχω δοκιμαστεί σε όλες τις ζώνες του σταθμού, από τα ξημερώματα μέχρι τη νύχτα. Με τις φωτιές ήμουν στο στούντιο 11 ώρες καθημερινά. Τι να δοκιμάσω; Να δουν τι που δεν το ήξεραν και δεν το είχαν δει από μένα;»

Το θεώρησες υποτιμητικό;

«Ηταν από τις πιο υποτιμητικές προτάσεις που έχω ακούσει, κι έτσι άρχισε να εξηγείται και η πρώτη κίνηση. Ο τρόπος με τον οποίο έγινε η απομάκρυνσή μου από το κεντρικό δελτίο. Ολα ήταν στρατηγικές κινήσεις. Από την αρχή όλα είχαν στόχο».

Μου λες, δηλαδή, ότι βάσει σχεδίου σε οδηγούν στην έξοδο;

«Καταλαβαίνεις ότι σε διώχνουν με τον τρόπο τους. Κάποιος θέλει να γράψει το τέλος μου στον Alpha. Απλώς πιστεύω, λόγω των ετών που βρίσκομαι στο κανάλι, ότι έχω την πολυτέλεια να το γράψω μόνη μου».

Ξέρεις ποιος είναι αυτός που επιδιώκει να γράψει το τέλος σου;

«Οχι».

Να το πούμε αλλιώς. Οι ξένοι ιδιοκτήτες δεν ξέρουν τον κάθε άνθρωπο. Ποιος είναι, τι έχει προσφέρει, τι αξίζει. Με ποιο κριτήριο πιστεύεις ότι αποφασίζουν να κόψουν την Μπιζόγλη ή όποιον άλλον;

«Ο Βασίλης Παπαδρόσος αποφάσισε και εισηγήθηκε στους Γερμανούς την απομάκρυνσή μου. Οσες φορές μίλησα με τους ιδιοκτήτες, μου είπαν πως δεν έχουν κανένα πρόβλημα μαζί μου και πως κάνω πολύ καλά τη δουλειά μου. Ξέχασα, επίσης, να σου πω ότι, αφού γίνεται αυτό με τον Μάνεση, βγάζουν και δελτίο Τύπου, με το οποίο ανακοινώνουν τις αποφάσεις τους χωρίς να αναφέρουν πουθενά τίποτα για μένα. Σαν να μην υπάρχω. Κι αυτό δεν το ήξερα. Μια δημο- σιογράφος με πήρε τηλέφωνο για να σχολιάσω το δελτίο και, βλέποντας ότι δεν γνώριζα τίποτα, μου έκανε τη χάρη και μου το διάβασε από το τηλέφωνο. Ετσι, για να μάθω, βρε παιδιά, τι γίνεται με τη δουλειά μου και το μέλλον μου».

Τώρα τι θα κάνεις; Σκέφτεσαι να παραιτηθείς;

«Επίσημα είμαι σε άδεια μέχρι το τέλος Αυγούστου. Μετά θα δω. Ο,τι είναι να κάνω, πάντως, θα το κάνω με τον τρόπο μου. Με αξιοπρέπεια και με τον επαγγελματισμό που με διακρίνει τόσα χρόνια».

Ετσι είναι γενικά η τηλεόραση ή έπεσες στην περίπτωση;

«Είναι ένα σκληρό επάγγελμα, έτσι κι αλλιώς, αλλά σέβεσαι τον επαγγελματία. Σέβεσαι αυτό που έχει προσφέρει. Μπορεί να μην τον θέλεις άλλο, αλλά τον σέβεσαι».

Δεν σε σεβάστηκαν στον Alpha;

«Ετσι νιώθω. Οτι δεν με σεβάστηκαν και ότι η συμπεριφορά κάποιων δεν ήταν καθόλου επαγγελματική».

Είσαι και στο ραδιόφωνο του Alpha. Εχεις κι εκεί προβλήματα;

«Οχι, εκεί δεν συμβαίνει κάτι. Προς το παρόν, τουλάχιστον».

Δεν είναι η ίδια διοίκηση;

«Η διοίκηση είναι ίδια· ο διευθυντής είναι άλλος, ο Γιώργος Κακούσης».

Σε πείραξε που ο Μάνεσης δέχτηκε την πρόταση να πάρει τη θέση σου;

«Δεν έχω τίποτα με τον Μάνεση. Το πρόβλημα δεν το δημιουργεί εκείνος που αποδέχεται μια πρόταση, αλλά αυτός που την κάνει».

Δεν θα ήθελες να έχει πει, «Οχι, παιδιά, δεν θα πάρω τη δουλειά της συναδέλφου»;

«Αν ζούσαμε σε μια κοινωνία αγγέλων, ναι, πολύ θα μου άρεσε αυτό».

Εσύ πώς θα αντιδρούσες σε ανάλογη περίπτωση;

«Θεωρώ ότι εγώ δεν θα το έκανα. Αλλά σου λέω πάλι ότι το πρόβλημα δεν έγκειται σ' αυτόν που δέχεται την πρόταση».

Προτάσεις έχεις από αλλού;

«Κοιτάζω ό,τι μπορώ να κοιτάξω. Υπάρχει ένα ενδιαφέρον, αλλά ώς εκεί. Αλλωστε, ακόμη ανήκω στο δυναμικό του Alpha. Τα κλείνω πρώτα τα κεφάλαια και μετά ανοίγω άλλα».

Τι σε φρικάρει στα δελτία ειδήσεων;

«Η δραματοποίηση είναι το χειρότερο στις ειδήσεις».

Τελευταία τα κανάλια απολύουν διαρκώς, με πρόσχημα τις περικοπές, ενώ από την άλλη αγοράζουν πανάκριβα προγράμματα.

«Προφανώς, τα βάζουν σε μια ζυγαριά. Τι πουλάει. Στη ζυγαριά της TV χάνουν οι άνθρωποι και κερδίζουν τα προγράμματα».

Αληθεύει ότι ακουγόταν στους διαδρόμους του σταθμού πως μ' αυτό το όνομα, Ρίτσα, αποκλείεται να κάνεις καριέρα στις ειδήσεις;

«Γενικά δεν είμαι άνθρωπος των διαδρόμων· ωστόσο, είχα ακούσει κι εγώ ότι λεγόταν κάτι τέτοιο, και μάλιστα είχε αποδοθεί στη Μάρα Ζαχαρέα».

Πάλι κεντρικό δελτίο ψάχνεις;

«Δεν είμαι τέτοιος τύπος· είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος».

ΡΙΤΣΑ ΜΠΙΖΟΓΛΗ

who is who

* Εχει αδυναμία στα βιβλία και στο θέατρο.

* Πέρασε από την πρωινή ζώνη του Alpha με τον Γιώργο Οικονομέα και αργότερα παρουσίαζε μόνη της πρωινή εκπομπή στη ζώνη 5.30 με 6.30.

* Το πρώτο κεντρικό δελτίο το παρουσίασε ως αντικαταστάτρια του Νίκου Χατζηνικολάου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Media
Με λέξεις-κλειδιά
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ)