Έντυπη Έκδοση

ΠΟΡΤΡΕΤΑ ΤΟΥΣ ΕΝΩΠΙΟΝ ΣΕΡΒΟΒΟΣΝΙΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ, ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Είδαν σε παρεκκλήσι Κάρατζιτς και Μλάντιτς

Σάλο έχουν προκαλέσει στην πρωτεύσουσα της Βοσνίας οι αποκαλύψεις, σύμφωνα με τις οποίες Σερβοβόσνιοι ανώτεροι αξιωματικοί κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής τους στην Ελλάδα το περασμένο έτος μετέβησαν σε μέρη, όπου ήσαν ανηρτημένες οι φωτογραφίες των κατηγορουμένων για εγκλήματα πολέμου, Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς.

Το δημοσίευμα της «Global» με στιγμιότυπα από το βίντεο που τράβηξαν οι Σερβοβόσνιοι αξιωματικοί Το δημοσίευμα της «Global» με στιγμιότυπα από το βίντεο που τράβηξαν οι Σερβοβόσνιοι αξιωματικοί Το επεισόδιο αυτό απεκρύβη επιμελώς από το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Αμυνας παρ' όλο που, σύμφωνα με πληροφορίες μας, είχε γνώση του γεγονότος.

Οι αποκαλύψεις περιέχονται στην τελευταία έκδοση της εβδομαδιαίας επιθεώρησης του Σαράγεβο «Global», που δημοσιεύει φωτογραφίες από το βίντεο που τράβηξαν οι Σερβοβόσνιοι στρατιωτικοί, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ένα κλιμάκιο Σέρβων αξιωματικών έλαβε μέρος το περασμένο έτος σε ένα θρησκευτικό ταξίδι στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα επισκέφθηκαν τη σερβική μονή του Χιλλανταρίου και το σερβικό στρατιωτικό νεκροταφείο της Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στο νεκροταφείο, πήγαν σε ένα παρεκκλήσι όπου ήταν ανηρτημένες φωτογραφίες -μαζί με αυτές άλλων Σέρβων ηρώων και ηγεμόνων- των Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς. Οι αξιωματικοί -επίσημοι καλεσμένοι της ελληνικής κυβέρνησης- δεν αντέδρασαν, θεωρώντας προφανως το γεγονός απόλυτα φυσικό. Να σημειωθεί ότι μεταξύ των Σέρβων αξιωματικών, ήταν ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Μιλάντιν Μιλόγιτς και ο στρατηγός Ντράγκαν Βούκοβιτς (που είναι απόφοιτος της ελληνικής Σχολής Εθνικής Αμυνας...).

Με την ευκαιρία της αποκάλυψης το μεγάλης κυκλοφορίας βοσνιακό έντυπο θυμίζει ξανά στους αναγνώστες του τη στάση της Ελλάδας κατά τη διάρκεια του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, δημοσιεύοντας φωτογραφία Ελλήνων παραστρατιωτικών που έλαβαν μέρος στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα και το γεγονός ότι οι ελληνικές Αρχές δεν έχουν ασκήσει δίωξη εναντίον τους.

Πάντως, φαίνεται ότι οι ελληνικές Αρχές προβληματίζονται σοβαρά από τις επιπτώσεις που έχει στις ελληνοβοσνιακές σχέσεις η ιστορία της παρουσίας των Ελλήνων παραστρατιωτικών. Ετσι σε προφατο απόρρητο τηλεγράφημά του προς το ΥΠΕΞ, ο πρέσβυς της Ελλάδας στο Σεράγεβο κ. Ματζουράνης αναγνωρίζει «τη συμμετοχή ευάριθμων Ελλήνων εθελοντών στο βοσνιακό πόλεμο» και καλεί έμμεσα για τη διεξαγωγή έρευνας, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο είχαν διαπράξει «αξιόποινες πράξεις».

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη αναγνώριση από Ελληνα αξιωματούχο της παρουσίας Ελλήνων πολιτών στα killing fields της Βοσνίας, κάτι το οποίο μέχρι σήμερα αρνούντο σταθερά να παραδεχθούν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις και εμποδίζοντας με αυτό τον τρόπο τη διεξαγωγή έρευνας για τις δραστηριότητές τους. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Εθνικής Αμυνας (ΥΠΕΘΑ)
Σερβία