Έντυπη Έκδοση

Τρελά κέρδη για τις φαρμακοβιομηχανίες

ΕΠΤΑ ΔΙΣ. ΔΟΛΑΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΩΝ

Επτά δισεκατομμύρια δολάρια είναι μέχρι σήμερα η «λεία» που θα εισπράξουν οι φαρμακοβιομηχανίες για να αντιμετωπίσει ο πλανήτης το ενδεχόμενο της πανδημίας από τη νέα γρίπη.

Και όλα αυτά πριν καν κυκλοφορήσει το πολυαναμενόμενο εμβόλιο κατά του ιού Η1Ν1. Αν αναλογιστεί κανείς ότι πάνω από 50 κυβερνήσεις έχουν ήδη δώσει παραγγελίες ή διαπραγματεύονται την αγορά εκατομμυρίων εμβολίων, τότε έχουμε να κάνουμε με κέρδη δισεκατομμυρίων, σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, που θα καταλήξουν στα ταμεία των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών.

Η Ελλάδα μόνο έχει παραγγείλει 8 εκατ. δόσεις εμβολίων ύψους 60 εκατ. ευρώ. Οι πέντε «τυχερές» φαρμακοβιομηχανίες που έχουν την πατέντα του υπό εξέλιξη εμβολίου είναι η Baxter, αμερικανικών συμφερόντων, και οι GlaxoSmithKline, Novartis, Sanofi-Aventis και AstraZeneca, ευρωπαϊκών συμφερόντων.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της επενδυτικής τράπεζας JP Morgan, οι κυβερνήσεις παράγγειλαν μέχρι στιγμής περίπου 600 εκατομμύρια εμβόλια ύψους 4,3 δισ. δολαρίων και μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται η παραγγελία άλλων 342 εκατομμυρίων, ύψους 2,6 δισ. δολαρίων. Δηλαδή, 7 δισ. δολάρια έχουν «στήσει χορό» με αφορμή το θέμα της πολυσυζητημένης μια γρίπη που έχει κοστίσει τη ζωή σε 740 ανθρώπους παγκοσμίως, μέχρι στιγμής τουλάχιστον.

*Μόνο για την GSK, για παράδειγμα, η JP Morgan αναφέρει ότι οι νέες πωλήσεις των εμβολίων θα εκτοξεύσουν τα κέρδη κατά 1,8 δισ. δολάρια από πωλήσεις στον ανεπτυγμένο κόσμο και κατά 1,2 δισ. από πωλήσεις στον αναπτυσσόμενο. Πριν από μερικές εβδομάδες και λίγα λεπτά πριν από την ανακοίνωση της ΠΟΥ, που μιλούσε για πανδημία, οι μετοχές της εν λόγω εταιρείας ανέβηκαν κατά 2,2%. Εκείνη τη στιγμή υπήρχαν μόλις 27.737 κρούσματα σε 74 χώρες και 144 θάνατοι. Αυτό βέβαια δεν εμπόδισε την ΠΟΥ να μιλήσει για τη χειρότερη πανδημία των τελευταίων 40 χρόνων. Πριν από μερικά χρόνια, από τη γρίπη των πτηνών, η GSK σημείωσε αύξηση 14% στα καθαρά κέρδη και 11% αύξηση στις πωλήσεις.

*Παρόμοια εικόνα παρουσιάζει και η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Baxter, που στο δεύτερο τρίμηνο του χρόνου παρουσίασε αύξηση 7,9% στα καθαρά κέρδη ύψους 587 εκατομμυρίων δολαρίων, ή 96 σεντς ανά μετοχή, λόγω της γρίπης.

Οι προβλέψεις κερδών αφορούν το εμβόλιο κατά της νέας γρίπης. Τα μηδενικά των δισεκατομμυρίων αυξάνονται σημαντικά, όταν στη λίστα μπαίνουν και οι εταιρείες που πουλάνε τα σκευάσματα ταμιφλού και ρελένζα που θεωρούνται αντιιικά και μέχρι σήμερα τα μόνα που μπορούσαν να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά τον ιό Η1Ν1.

Αλλαξαν όλα

*Η φαρμακευτική Roche, τα εταιρικά αποτελέσματα της οποίας παρουσίασαν ζημιές το πρώτο τρίμηνο του έτους, πήρε ανάσα όταν «ξαφνικά» δέχθηκε παραγγελία για 3 εκατ. δόσεις ταμιφλού από το Μεξικό. Οσο για το ρελένζα, οι αποθήκες της εταιρείας άδειασαν όταν η βρετανική κυβέρνηση παράγγειλε 50 εκατομμύρια σκευάσματα.

Αυτά είναι μόνο τα άμεσα και «καθαρά» κέρδη. Γιατί, εμμέσως, τα κονδύλια ρέουν από άλλα κανάλια και δη κυβερνητικά. Πριν από λίγες μέρες, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκριθούν 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια για τη λήψη μέτρων κατά της ασθένειας. Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, και η Ευρωπαϊκή Ενωση ετοιμάζεται να διοχετεύσει δισεκατομμύρια από τον ήδη προβληματικό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για να χρηματοδοτήσει πειράματα, έρευνες και καινοτομίες και να αγοράσει διαγνωστικά εργαλεία. Τα χρήματα αυτά βέβαια θα τα καταβάλει ο ευρωπαίος φορολογούμενος πολίτης. Ποιος θα εισπράξει; Οι εταιρείες που συνεργάζονται με Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, όπως οι Sanofi - Anentis, GlaxoSmithKline, Baxter International κ.λπ., που έχουν ήδη πάρει σειρά για χρηματοδότηση ερευνών και μελετών πάνω στη νέα γρίπη.

Επισήμως η Ε.Ε. δεν έχει ανακοινώσει το κόστος της νέας γρίπης, καθώς «είναι πολύ νωρίς». Ομως ο προϋπολογισμός του 2010 θα έχει αυξημένα κονδύλια για την «έρευνα και την καινοτομία» όπως έχει ήδη ανακοινώσει τόσο ο επίτροπος για Οικονομικές Υποθέσεις, Χοακίν Αλμούνια, όσο και ο ίδιος ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο.

Το ράλι των μετοχών

Κέρδη για τις χρηματιστηριακές εταιρείες, κέρδη όμως και για τους επενδυτές που αγοράζουν τις μετοχές τους.

Η μετοχή της ελβετικής Νοβάρτις στις αρχές Μαρτίου βρισκόταν στα 39 ελβετικά φράγκα, για να εκτοξευθεί τις επόμενες εβδομάδες -και μετά την ανακοίνωση της ΠΟΥ για πανδημία, στα 45,8 φράγκα στα μέσα Ιουλίου, σημειώνοντας άνοδο 25%. Η άλλη ελβετική εταιρεία, Roche, είδε τη μετοχή της στο αντίστοιχο διάστημα να εκτοξεύεται από τα χαμηλά τριετίας των 124,1 φράγκων στα 160,6, κέρδη 29,2%. Οι πιο εντυπωσιακές χρηματιστηριακές άνοδοι, ωστόσο, σημειώθηκαν σε μικρότερες φαρμακευτικές εταιρείες οι μετοχές των οποίων ήταν πολύ φθηνές. Ο τίτλος της Hemispherx Biopharma Inc., από μόλις (!) 0,4 δολ. έφθασε τα 3,75 δολάρια, σημειώνοντας κέρδη 837,5%. Η Novavax, από 0,56 δολ. στις αρχές Μαρτίου, βρέθηκε στα τέλη Ιουνίου να ενισχύεται συνολικά κατά 486%, δηλαδή στα 3,28 δολάρια. Μάλιστα, μέσα σε τρεις συνεδριάσεις, από 23 έως 28 Απριλίου, η μετοχή είχε σημειώσει άνοδο 292,6%.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Φαρμακοβιομηχανία και εμπόριο φαρμάκων
Μεταδοτικές ασθένειες και αντιμετώπιση
Για το ίδιο θέμα
Οι ψύχραιμοι, οι πανικόβλητοι, οι σκεπτικοί