Έντυπη Έκδοση

Υιοθεσίες με διαδικασίες «εξπρές»

Ανοίγει ο δρόμος για υιοθεσίες «εξπρές». Με κοινή απόφαση των υπουργείων Υγείας και Δικαιοσύνης, και μετά την εξέταση του ζητήματος στην Ειδική Επιτροπή Ισότητας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής (Μάιος 2009), τερματίζεται το δαιδαλώδες, χρονοβόρο, γραφειοκρατικό, ψυχοφθόρο και οικονομικής εκμετάλευσης σύστημα υιοθεσιών αλλά και η ασύδοτη δράση των κυκλωμάτων εμπορίας βρεφών και παιδιών στη χώρα μας.

Προηγήθηκε έκκληση που δίνει το στίγμα του προβλήματος. Απευθύνθηκε στους υπουργούς Ν. Δένδια, Μ. Σαλμά και στους 50 βουλευτές των κομμάτων που μετέχουν στην ειδική επιτροπή της Βουλής.

«Σώστε τα παιδιά από τον εγκλεισμό των ιδρυμάτων και τα άτεκνα ζευγάρια, που οδηγούνται σε παράνομες ιδιωτικές υιοθεσίες. Η υιοθεσία είναι απόφαση ζωής και τα υιοθετημένα είναι παιδιά της καρδιάς. Για κάθε παιδί -ακόμη και γι' αυτά, με πρόβλημα υγείας- υπάρχει ένας γονιός. Δώστε τέλος στην εγκατάλειψη των βρεφών στα δημόσια μαιευτήρια και στα ιδρύματα». Την προσυπέγραφαν οι εκπρόσωποι των «Κέντρου Βρεφών Μητέρα», ο Συνήγορος του Παιδιού Γ. Μόσχος και η πρόεδρος του ΜΚΟ «Οι Ρίζες», Μ. Θεοδωροπούλου, η οποία μετέφερε στην «Ε» το κλίμα κατά την ακρόαση στη Βουλή, τονίζοντας την απουσία εκπροσώπου της Κοινωνικής Υπηρεσίας της Νομαρχίας Αθηνών (υπεύθυνης για την εδώ έρευνα, που διεξάγεται στο πλαίσιο της συνεργασίας σε θέματα διακρατικών υιοθεσιών).

Η πρώτη κίνηση ήταν να κυρωθεί επιτέλους (16/6/09), 16 χρόνια αφότου ψηφίστηκε (1993) από τη χώρα μας, η Σύμβαση της Χάγης, που αφορά και την «Προστασία των Παιδιών, τη συνεργασία σε ζητήματα Διακρατικής Υιοθεσίας». Για την εφαρμογή της απαιτείται χρόνος πιστοποίησης τριών μηνών, ώστε να διευκολυνθούν οι διαδικασίες υιοθεσιών παιδιών από το εξωτερικό (κυρίως ορφανών από Ρουμανία και Μολδαβία).

Η δεύτερη κίνηση αφορά το νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί από το υπουργείο Υγείας τον Οκτώβριο στη Βουλή, με ρυθμίσεις συντόμευσης των διαδικασιών, ώστε κανένα παιδί να μην παραμένει σε ίδρυμα περισσότερο από ένα χρόνο και οι υιοθεσίες να γίνονται εντός 8 μηνών και όχι σε 5-6 χρόνια όπως μέχρι σήμερα.

Για τον λόγο αυτό συγκροτήθηκε πενταμελής «Ειδική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή από στελέχη του υπουργείου Υγείας, ανώτατους δικαστικούς, πανεπιστημιακούς, με αντικείμενο την τροποποίηση των ισχυουσών διατάξεων «περί υιοθεσιών».

Το περίγραμμα των υιοθεσιών στην Ελλάδα

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία (φορείς - υπηρεσίες), κάθε χρόνο στη χώρα μας υιοθετούνται 500-600 παιδιά.

Το 95% των υιοθεσιών αυτών είναι «ιδιωτικές», με κόστος πολλών χιλιάδων ευρώ και 9 στους 10 γονείς να πληρώνουν στα κυκλώματα από 30-60.000 ευρώ για να σφίξουν ένα παιδί στην αγκαλιά τους.

Αυτές που γίνονται μέσω μαιευτηρίων και ιδρυμάτων δεν υπερβαίνουν τις 50-60 ετησίως, γιατί παρ' ότι πολλά παιδιά φιλοξενούνται σε μαιευτήρια και ιδρύματα, τα τελευταία δεν έχουν ούτε την επιμέλεια ούτε τα νομοθετικά εργαλεία για να προχωρήσουν σε πράξεις υιοθεσίας.

Ενδεικτικά, μόνο στο «Μητέρα» γίνονται κάθε χρόνο 150-200 νέες αιτήσεις υιοθεσίας και σημέρα έχουν φτάσει τις 1.οοο, για 150 παιδιά, ενώ προς υιοθεσία είναι μόνο 30.

Εξουθενωμένα, ψυχικά και οικονομικά, άτεκνα ζευγάρια, τα οποία ύστερα από πολλές αποτυχημένες εξωσωματικές έχουν υπερβεί τα επιβαλλόμενα όρια στη διαφορά ηλικίας μεταξύ θετών γονέων και παιδιού (μεγαλύτερη των 18 και μικρότερη των 45 ετών, σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης), προσφεύγουν για υιοθεσία είτε στο φιλικό και οικογενειακό περιβάλλον (σ.σ. είναι πολύ περιορισμένες) είτε στα κυκλώματα εμπορίας βρεφών, σε τσιγγάνους και αλλοδαπούς.

Εκπρόσωπος ΜΚΟ, εξηγεί πώς λειτουργεί το κύκλωμα: Ο ενδιαφερόμενος, μόλις εντοπιστεί βρέφος «διαθέσιμο» για υιοθεσία, συνήθως γεννημένο από οικονομική μετανάστρια, σπεύδει να το αναγνωρίσει ως δικό του εξώγαμο. Τα αναγνωρισμένα με αυτόν τον τρόπο βρέφη ή ανήλικα παιδιά, αναγνωρίζονται ταυτόχρονα και από τις Ελληνίδες συζύγους ως τέκνα των ανδρών τους και έτσι η πράξη υιοθεσίας νομιμοποιείται... *

Τι πρέπει να προβλέπει το νομοσχέδιο

Σύμφωνα με τους στόχους των δύο υπουργείων και των εμπλεκόμενων φορέων, το νέο νομοσχέδιο πρέπει να προβλέπει:

* Τη διευκόλυνση της διαδικασίας υιοθεσίας σε περίπτωση που οι φυσικοί γονείς του παιδιού είναι αγνώστου διαμονής, αλλά και όταν το παιδί είναι ορφανό, αφού στο εξής δεν θα απαιτείται η συγκατάθεση των φυσικών συγγενών, αλλά θα αποφασίζει το δικαστήριο.

* Την πάταξη των κυκλωμάτων υιοθεσίας βρεφών.

* Τη συγκατάθεση της φυσικής μητέρας ύστερα από διεξοδική κοινωνική έρευνα, για να διαπιστωθεί αν το προς υιοθεσία παιδί είναι αγνώστου πατρός.

* Τη μη ανάκληση της υιοθεσίας, όταν οι φυσικοί γονείς έχουν συγκατατεθεί αλλά μετανόησαν. Με τη δικαστική πράξη υιοθεσίας θα αλλάζει αυτόματα το επώνυμο του παιδιού και δεν θα καταγράφεται πλέον στον φάκελό του αν οι φυσικοί γονείς έχουν κριθεί ακατάλληλοι λόγω τοξικομανίας ή ποινικής καταδίκης.

* Την απαραίτητη έγκριση των συζύγων -που πιθανόν ζουν στο εξωτερικό- για την απόδοση σε υιοθεσία, παιδιών που γεννιούνται στην Ελλάδα από αλλοδαπές.

Από τον ισχύοντα νόμο 2447/96 περί υιοθεσιών, θα διατηρηθούν οι διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες:

* Γυναίκα χωρίς σύζυγο έχει το δικαίωμα της υιοθεσίας, όπως και άνδρας που δεν είναι απαραίτητα έγγαμος.

* Απαιτείται η συμφωνία και των δύο συζύγων, αλλά και συναίνεση του παιδιού αν έχει συμπληρώσει τα 12 χρόνια του.

Οι φορείς ζητούν επίσης με το νομοσχέδιο:

* Να θεσπιστούν λίστες διαθέσιμων για υιοθεσία γονέων και παιδιών.

* Να καθιερωθεί κοινωνική και βιολογική (ιατρικό ιστορικό, ηλικία κ.λπ.) έρευνα από ΜΚΟ και τις κοινωνικές υπηρεσίες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.

* Να δημιουργηθεί βάση δεδομένων (data).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης