Έντυπη Έκδοση

Πανικός και εκλογολογία

Το ερέθισμα γι' αυτό το σημείωμα αποτέλεσαν δύο θέματα που μέσα στη συνήθη ανομβρία ειδήσεων του καλοκαιριού (η εκλογολογία και η προεδρολογία έχουν καταντήσει πλέον διαχρονικές ειδήσεις) απασχόλησαν αυτές τις ημέρες την επικαιρότητα.

Εκ πρώτης όψεως ασύνδετα μεταξύ τους, σε μια πιο προσεκτική ανάγνωση φαντάζουν εντελώς σχετικά. Το πρώτο θέμα αφορά τα σενάρια της φρίκης για την εξέλιξη και την αντιμετώπιση της πανδημίας της νέας γρίπης, που παρουσιάζονται σε καθημερινή βάση από τα περισσότερα εγχώρια ΜΜΕ, και το δεύτερο, την ανεξήγητη άνοδο της δημοτικότητας του υπουργού Υγείας Δ. Αβραμόπουλου.

Σχετικά με το πρώτο θέμα θα αναφερθούμε παραδειγματικά στα απόρρητα έγγραφα του υπουργείου Υγείας, που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας. Ως «εθνικό σχέδιο δράσης του Αβραμόπουλου» παρουσιάστηκε το περιεχόμενο των εγγράφων από κυριακάτικη εφημερίδα και περιλαμβάνει το σύνολο των μέτρων που το υπουργείο Υγείας προτίθεται να εφαρμόσει σε περίπτωση επέκτασης της επιδημίας της νέας γρίπης. Βγαλμένα από σενάριο επιστημονικής φαντασίας μοιάζουν τα μέτρα αυτά και συνίστανται στη μετατροπή των ξενοδοχείων σε μονάδες θεραπείας, την επιστράτευση χιλιάδων άνεργων γιατρών, νοσηλευτών, φοιτητών και σπουδαστών στον τομέα της υγείας για την παροχή υπηρεσιών στους Ελληνες ασθενείς, στην επίταξη γηπέδων για κέντρα εμβολιασμού και στη φρούρηση των εμβολίων από τον Στρατό· ακόμη και για καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας και περιορισμό των πολιτών - κατοίκων για όσο διάστημα χρειαστεί γίνεται λόγος, ως ύστατο όπλο κατά της πανδημίας... [μόνο για εκτροχιασμό τρένων με μολυσμένους πολίτες κατά τη συνταγή της κλασικής ταινίας «Cassandra Crossin» (Το πέρασμα της Κασσάνδρας) δεν ακούσαμε].

Και ερχόμαστε τώρα στο δεύτερο θέμα που τράβηξε την προσοχή μας τις προηγούμενες ημέρες: μια νέα δημοσκόπηση που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας και ούτε λίγο ούτε πολύ επισημαίνει την πολιτική αναγέννηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου, του οποίου η δημοτικότητα είχε πέσει σημαντικά τον τελευταίο καιρό. Σύμφωνα λοιπόν με αυτήν τη δημοσκόπηση, που επίσης δημοσιεύτηκε σε κυριακάτικη εφημερίδα, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είναι δεύτερος σε δημοτικότητα ανάμεσα στα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, μετά τον Γιώργο Σουφλιά.

Ας επιστρέψουμε όμως στον αρχικό μας συλλογισμό και στη σύνδεση ανάμεσα σε δύο θέματα της επικαιρότητας...

Απ' όσα ειπώθηκαν, γίνεται σαφές ότι εξέλιξη της επιδημίας της νέας γρίπης και δημοτικότητα του υπουργού Υγείας αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία και μπορεί η νέα γρίπη να βλάπτει σοβαρά την υγεία περιορισμένου, ευτυχώς προς το παρόν, αριθμού συμπατριωτών μας, ευνοεί όμως σίγουρα την εικόνα του Δ. Αβραμόπουλου, αφού ως επίδοξος σωτήρας εμφανίζεται σε καθημερινή πλέον βάση στα κανάλια και πότε κινδυνολογώντας και πότε καθησυχάζοντας τα πλήθη, επιδεικνύει την υποτιθέμενη ετοιμότητα του υπουργείου του.

Πολιτικό με λίγα λόγια είναι για μια ακόμη φορά το θέμα... Και η απόδειξη είναι... ότι πιο ψύχραιμες και αμερόληπτες φωνές, όπως αυτή του καθηγητή Δημήτρη Κρεμαστινού, μιλούν για ιό που έχει χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας και πολύ λίγες πιθανότητες να μεταλλαχθεί.

Ας όψονται λοιπόν και οι συνάδελφοι - καταστροφολόγοι, που σπέρνουν αδικαιολόγητα τον πανικό: παρατεταμένη προεκλογική περίοδο διανύουμε και τα εύσημα ο υπουργός Υγείας οφείλει να τα κερδίσει με το μέχρι τώρα έργο του -σαφώς περισσότερα από εκείνα της γρίπης είναι καθημερινά τα θύματα του ταλαιπωρημένου μας συστήματος υγείας- και όχι παίζοντας με τις πιθανότητες μετάλλαξης ενός ιού και τα νεύρα των ψηφοφόρων του.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
Εν-στάσεις