Ηλεκτρονική Έκδοση

Οι λεπτομέρειες του προγράμματος για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων

Ποιοι δικαιούνται επιδότηση για ν' αλλάξουν κουφώματα

To δημόσιο καλύπτει έως και το 50% της δαπάνης μόνο για ακίνητα με τιμή ζώνης κάτω των 1500 ευρώ

Αν το ακίνητό σας βρίσκεται σε περιοχή όπου η τιμή ζώνης είναι χαμηλότερη των 1500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, δικαιούστε επιδότησης για να αλλάξετε τα κουφώματα, να αντικαταστήσετε τον καυστήρα ή να βάλετε ηλιακό θερμοσίφωνα. Η επιδότηση μπορεί να φτάσει ακόμη και στο 50% της συνολικής δαπάνης. Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης παρουσιάζοντας πριν από λίγο τις λεπτομέρειες του προγράμματος για την ενεργειακή αναβάθμιση των σπιτιών.

Το πρόγραμμα αγγίζει και όσους έχουν ακίνητα σε ακριβότερες περιοχές της χώρας. Βέβαια, για τα ακίνητα με τιμή ζώνης υψηλότερη των 1500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, δεν θα δίνεται επιδότηση αλλά φορολογικά κίνητρα. “Αυτά τα φορολογικά κίνητρα, θα έχουν ισοδύναμο αποτέλεσμα με τις επιδοτήσεις” δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε ότι “συνολικά θα επωφεληθούν πάνω από 100.000 νοικοκυριά ή 400.000 πολίτες”.

Η δημόσια δαπάνη του προγράμματος θα ανέλθει στα 400 εκατομμύρια ευρώ ενώ αν συνυπολογιστεί και η ίδια συμμετοχή των πολιτών, συνολικά θα κινηθούν κεφάλαια ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Οι παρεμβάσεις στα κτίρια που θα επιδοτηθούν είναι οι εξής:

  1. Θερμομόνωση στο σύνολο του κελύφους του σπιτιού και ψυχρές βαφές
  2. Τοποθέτηση θερμομονωτικών πλαισιών κουφωμάτων και διπλών θερμομονωτικών υαλοπινάκων.
  3. Αντικατάσταση παλαιού συστήματος καυστήρα/λέβητα με νέο υψηλής απόδοσης ή με σύστημα φυσικού αερίου, ή με σύστημα που χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
 

Οι βασικές παράμετροι του προγράμματος, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο Κωστής Χατζηδάκης, είναι οι εξής:

  1. To πρόγραμμα αφορά σε όλα τα κτίρια κατοικίας που κατασκευάστηκαν πριν από το 1980
  2. Η διάρκεια του προγράμματος θα είναι διετής. Ουσιαστικά, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει από την 1η Οκτωβρίου. Το υπουργείο Ανάπτυξης, δίνει αυτό τον χρόνο στους πολίτες ώστε να προετοιμάσουν τις εργασίας και να συνεννυοηθούν με τους υπόλοιπους ενοίκους της πολυκατοικίας.
  3. Ο ανώτατος προϋπολογισμός δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ ανά κτίριο
  4. Οι αιτήσεις των πολιτών, θα γίνουν στο ΚΕΠ της περιοχής τους. Από την επόμενη εβδομάδα, θα λειτουργήσει και γραμμή επικοινωνίας για την ενημέρωση των πολιτών
  5. Για όλες τις εργασίες θα χρειαστεί έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας. Εξαιρείται η θερμομόνωση του κελύφους. Για αυτή τη διαδικασία, θα απαιτηθεί έκδοση άδειας από την πολεοδομία.
  6. Το ποσοστό ενίσχυσης κυμαίνεται από 30% έως 50% ανάλογα με το αν το κτίριο είναι μονοκατοικία ή πολυκατοικία. Επίσης, το ποσοστό της επιδότησης εξαρτάται από το είδος της παρέμβασης. “όπου επιλέγονται ολοκληρωμένες δράσεις, το ποσοστό ανεβαίνει” σημείωσε ο κύριος Χατζηδάκης. Για το ύψος των δαπανών που θα επιχορηγηθούν, έχει καταρτιστεί κατάλογος ανάλογα με τις προδιαγραφές των υλικών.
 

Διαβάστε αναλυτικά στη στήλη δεξιά τις τεχνικές προδιαγραφές του Προγράμματος "Εξοικονόμηση κατ' οίκον". Δείτε επίσης τις ισχύουσες τιμές ζώνης ανά περιοχή.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

9 σχόλια

1 Ο/Η Καραγιάννης Δημ έγραψε: (πριν 10 έτη)
Επιτέλους και ένα μέτρο που θα ευνοήσει Ελληνικές επιχειρήσεις και θα οδηγήσει σε οικονομία καυσίμων και των νυκοκοιριών και του κράτους. Αρκεί να ξεκινήσει γρήγορα, δηλ αμέσως.
2 Ο/Η Νικόλαος Γιόγιας έγραψε: (πριν 10 έτη)
...επιτέλους!
3 Ο/Η Γιαννης έγραψε: (πριν 10 έτη)
Στοχευμένα μέτρα για να ικανοποιηθούν οιωνεί ψηφοφόροι της ΝΔ. Το μέτρο επί της ουσίας αφορά μόνο κατόχους μονοκατοικιών και ιδιοκτήτες διαμερισμάτων ακριβών περιοχών. Στις λαικές περιοχές και στις πολυκατοικίες των 30 ετών, στο 80% των διαμερισμάτων δεν μένουν οι ιδιοκτήτες αλλά ενοικιαστές. Aντίθετα στο Κολωνάκι στη Κηφισιά στη Φιλοθέη κλπ οι ενοικιαστές είναι ελάχιστοι.
Από τη στιγμή που απαιτείται συμφωνία των ιδιοκτητών είναι κατανοητό ποιοί ευνοούνται και ποιοί όχι.
4 Ο/Η Γιώργος έγραψε: (πριν 10 έτη)
Όταν όλες οι χώρες κοίταζαν να ενισχύσουν τις οικονομίες τους, εμείς με τον αρχαίο πολιτισμό και την "αρχαία χολυστερήνη", προσπαθήσαμε να τονώσουμε τις οικονομίες των άλλων φροντίζοντας να αδειάσουν οι αποθήκες των αυτοκινητοβιομηχανιών από το στοκ δίνοντας κίνητρα για την αγορά αυτοκινήτων.
Επιτέλους και κάτι από το οποίο θα έχει όφελος και η Ελληνική μεταποίηση.
5 Ο/Η tasosch1 έγραψε: (πριν 10 έτη)
Το μέτρο ακούγεται αναμφισβήτατα καλό,το θέμα είναι οι λεπτομέρειες του προγράμματος & κατά πόσο θα το πάρουν όσοι λένε η μήπως όσοι προλάβουν...Θα γίνει άραγε το ..θαύμα στην ελληνική πραγματικότητα να λειτουργήσει κάτι σωστά?
6 Ο/Η geogtc έγραψε: (πριν 10 έτη)
Μια ερωτηση γιαα οποιον ξερει Σε πολυκατοικιες πρεπει να γινει συνολικη η κηνιση η γινεται και ανεξάρτητα απο τον ιδιοκτήτη Ευχαριστω
7 Ο/Η Παντελής έγραψε: (πριν 10 έτη)
Η Πολυκατοικία ΝΔ και ΛΑΟΣ τι δικαιούται; Μήπως μόνο κατεδάφιση;
8 Ο/Η Γιώργος Χριστοφορίδης έγραψε: (πριν 10 έτη)
Ερώτηση: Πρέπει το κτίριο να κτίσθηκε προ του 1980 και η τιμή ζώνης να είναι κάτω των 1500 ευρώ; Δηλαδή κτίρια με άδεια μετά το 1980 και τιμή ζώνης κάτω των 1500 ευρώ καλύπτονται;
9 Ο/Η alugi έγραψε: (πριν 10 έτη)
trixes κατσαρες !!! για το αλουμινιο τουλαχιστον μπορω να πω οτι παρτε μικρο καλαθι.τα ''κερασια'' ειναι λιγα! επι της αρχης βεβαια το μετρο κινητε προς τη θετικη κατευθυνση. απλως αντι να παει με αεροπλανο παει με γαιδουρακι!
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 9

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Νέα Δημοκρατία
Κοινοτικά κονδύλια & επιδοτήσεις
Υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας
Σχετικά αρχεία
Διαβάστε αναλυτικά τις λεπτομέρειες του προγράμματος - 95 KB
Οι ισχύουσες τιμές ζώνης ανά περιοχή - 161 KB
Τεχνικές προδιαγραφές του προγράμματος "Εξοικονόμηση κατ' οίκον" - 185 KB
Για το ίδιο θέμα
Τη Δευτέρα ανοίγει το γραφείο πολιτών για τις επιδοτήσεις στα κτίρια