Έντυπη Έκδοση

ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑ 14,4% ΤΟΝ ΜΑΪΟ ΚΑΤΕΓΡΑΨΕ Η ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

Η κρίση... λιάνισε τις πωλήσεις

Η οικονομική κρίση γκρέμισε κυριολεκτικά τις πωλήσεις του λιανεμπορίου επιδεινώνοντας το πρόβλημα επιβίωσης των μικρομεσαίων, κυρίως, επιχειρήσεων - καταστημάτων λιανικής πώλησης.

Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας ο όγκος των λιανικών πωλήσεων (που προκύπτει από τον αποπληθωρισμό του τζίρου των καταστημάτων) παρουσίασε τον Μάιο μείωση 14,4% έναντι αύξησης 3,9% που σημειώθηκε τον ίδιο μήνα πέρυσι, σε σχέση με πρόπερσι.

Ακόμη και τρόφιμα

Είναι προφανές ότι η κατακρήμνιση των λιανικών πωλήσεων (14,4%) και του τζίρου των καταστημάτων (13,8%) οφείλεται στο «μάζεμα» των νοικοκυριών υπό τον φόβο των απολύσεων και τη μείωση του εισοδήματος εξαιτίας της καταιγίδας των φορολογιών.

Το «μάζεμα» -που βάλλει πλέον κατά του μοντέλου μιας σχετικά άνετης ζωής που είχε κατακτηθεί την τελευταία 10ετία- σημειώνεται όχι μόνον στα καταναλωτικά αγαθά μη άμεσης ανάγκης (π.χ. έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές, βιβλία κ.λπ.) αλλά επεκτείνεται ακόμη και στα τρόφιμα. Ετσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, οι λιανικές πωλήσεις των καταστημάτων βιβλίων - χαρτικών και λοιπών ειδών μειώθηκαν κατά 36,1%, των καταστημάτων επίπλων - ηλεκτρικών ειδών και οικιακού εξοπλισμού 21,4%, των πρατηρίων καυσίμων - λιπαντικών κατά 23,6% και των μεγάλων καταστημάτων τροφίμων κατά 7,2%. Οι πωλήσεις των πολυκαταστημάτων μειώθηκαν επίσης κατά 10,1%, των φαρμακευτικών - καλλυντικών κατά 3% και των τροφίμων - ποτών - καπνού (μικρά καταστήματα) κατά 4,2%.

Επίδραση στα έσοδα

«Επιβίωσαν» τα καταστήματα ένδυσης - υπόδησης με πωλήσεις που αυξήθηκαν κατά 0,5%.

Η καχεξία που εμφανίζεται στο λιανεμπόριο όσον αφορά τις πωλήσεις λαϊκών καταναλωτικών αγαθών έχει άμεση επίπτωση στις εισπράξεις του κράτους από έμμεσους φόρους, κυρίως ΦΠΑ και ειδικούς φόρους κατανάλωσης, αλλά και από άμεσους, αφού οι επιχειρηματίες - καταστηματάρχες πληρώνουν σαφώς μικρότερο φόρο εισοδήματος.

Τα στοιχεία που συγκεντρώνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν σημαντική καθίζηση και των φορολογικών εσόδων. Ο ρυθμός αύξησής τους, σύμφωνα με πληροφορίες, κινείται γύρω στο μηδέν ενώ η τάση είναι να γίνει μέχρι και αρνητικός στο πρώτο εξάμηνο του 2009.

Μάλιστα, η κατάσταση δεν φαίνεται να άλλαξε ούτε και τον Ιούνιο, οπότε επισυνέβη η δεύτερη φορολογική καταιγίδα, με αύξηση των φόρων στη βενζίνη και στα κινητά τηλέφωνα. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Εμπόριο
Οικονομική κρίση
Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ)