Ηλεκτρονική Έκδοση

Ξύπνησαν μνήμες από τη φρίκη του εμφυλίου πολέμου στη Γιουγκοσλαβία

Ανακαλύφθηκαν νέοι ομαδικοί τάφοι στη Σρεμπρένιτσα

Στην πρώην βάση των Ηνωμένων Εθνών στο Ποτοτσάρι, κοντά στη Σρεμπρένιτσα, βρίσκονται τουλάχιστον δύο ομαδικοί τάφοι με λείψανα κατοίκων της πόλης, μετέδωσε ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης FTV.

Μέλη του ολλανδικού τάγματος που έδρευε στην περιοχή, 14 χρόνια μετά την αποχώρησή τους από το Ποτοτσάρι, μίλησαν για ομαδικούς τάφους, στους οποίους θάφτηκαν άνθρωποι που πέθαναν από φυσικό θάνατο ή αυτοκτόνησαν, κατά την παραμονή τους στη ζώνη προστασίας των Ηνωμένων Εθνών.

Με αφορμή τη 14η επέτειο από τη σφαγή 8.000 μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα, που διαπράχθηκε στη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, αντιπροσωπεία της Σρεμπρένιτσα μετέβη στην Ολλανδία για να συναντηθεί με πρώην μέλη του ολλανδικού τάγματος.

Ο Ντάβε Μάατ, πρώην μέλος της ειρηνευτικής δύναμης στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, αποκάλυψε στα μέλη της αντιπροσωπείας ότι, στις 16 Ιουλίου του 1995 έμαθε για την ύπαρξη των τάφων.

«Αστυνομικοί του έδειξαν τότε δύο τοποθεσίες, στις οποίες θάφτηκαν πέντε ηλικιωμένοι άνδρες, δύο παιδιά που είχαν γεννηθεί εκεί και μία γυναίκα», δήλωσε ο Αμίρ Κούλαγκλιτς, από το Κέντρο Ερευνών και Πληροφοριών της Σρεμπρένιτσα.

Οι Ολλανδοί στρατιώτες είπαν στη αντιπροσωπεία της Σρεμπρένιτσα ότι, τους τάφους έσκαψαν στρατονόμοι του ολλανδικού τάγματος, οι οποίοι δεν θέλησαν να συναντηθούν με την αντιπροσωπεία και να αποκαλύψουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι Ολλανδοί στρατιώτες παρέδωσαν στα μέλη της αντιπροσωπείας της Σρεμπρένιτσα φωτογραφίες και σχεδιαγράμματα, από τα οποία προκύπτει ότι οι ομαδικοί τάφοι βρίσκονται κοντά σε εργοστάσιο παραγωγής συσσωρευτών.

(Πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Βοσνία-Ερζεγοβίνη