Έντυπη Έκδοση

ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΚΑΝΑΛΙ ΠΗΡΕ ΠΑΣΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ «ΚΟΜΑΝΤΟΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ» ΚΑΙ... ΕΒΓΑΛΕ ΘΕΜΑ

Εβαψαν «γκρίζα» και τη Ρω!

Ανύπαρκτο θεωρεί η ελληνική κυβέρνηση το θέμα με τη νήσο Ρω, την οποία τουρκικό κανάλι παρουσιάζει ως «ουδέτερη»!

Οπως μεταδίδει ο ΑΡΗΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ από την ΑΓΚΥΡΑ, ο τηλεοπτικός σταθμός «Kanal D» προέβαλε ρεπορτάζ συνοδευόμενο από εικόνες της νήσου Ρω, στο οποίο υπογραμμίζει ότι «η Ελλάδα, με ένα νέο τετελεσμένο, οικειοποιήθηκε μια νησίδα που δεν ανήκει σε κανέναν».

Στο ρεπορτάζ αναφέρθηκε ότι, την περασμένη εβδομάδα, ελληνική εβδομαδιαία εφημερίδα είχε γράψει για 1.000 Ελληνες κομάντος που προωθήθηκαν σε νησίδες της Δωδεκανήσου και υπογραμμίστηκε ότι το ελληνικό Γενικό Επιτελείο διέψευσε την πληροφορία.

«Στη μύτη μας»

«Οι εικόνες που μεταδίδουμε διαψεύδουν το ελληνικό επιτελείο», ανέφερε το κανάλι, καθώς επεξηγούσε ότι οι εικόνες δείχνουν τη Ρω και «ένα στρατιωτικό φυλάκιο, μία ελληνική σημαία, Ελληνες στρατιώτες και κτίρια που έχουν κατασκευαστεί γι' αυτούς».

«Πρόκειται για νησίδα μέσα στη μύτη της Τουρκίας», αναφέρθηκε στο ρεπορτάζ και προβλήθηκε ο ισχυρισμός ότι «με βάση τη συμφωνία του 1947, η νησίδα δεν ανήκει σε κανέναν». Δηλαδή, μεταξύ των «απροσδιορίστου κυριότητας» νησίδων ενέταξε το ρεπορτάζ και τη Ρω, σύμφωνα με τον όρο με τον οποίο η Αγκυρα έχει οικοδομήσει την έννοια των γκρίζων ζωνών μετά την κρίση στα Ιμια. Το κανάλι υποστήριξε ότι «η νησίδα δεν είναι έδαφος ούτε της Τουρκίας ούτε της Ελλάδας και ήδη απαγορεύεται ο εποικισμός της. Ωστόσο οι Ελληνες στρατιώτες έχουν εγκατασταθεί εκεί».

Το «Kanal D» ανήκει στον όμιλο του Αϊντίν Ντογάν, ο οποίος ελέγχει εφημερίδες όπως η «Χουριέτ», η «Μιλιέτ», η «Ραντικάλ» και κανάλια όπως το «Kanal D», το CNN Turk και το «Star TV». Η είδηση μεταδόθηκε ως αποκλειστική από το κανάλι.

Υπενθυμίζεται ότι μοναδικός κάτοικος της νησίδας ήταν η Δέσποινα Αχλαδιώτη, γνωστή ως η «κυρά της Ρω», η οποία απεβίωσε το 1982.

«Ανύπαρκτο»

Στην Αθήνα, πάντως, η κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών δεν έκαναν καμία δήλωση για το όλο ζήτημα. Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, το θέμα είναι ανύπαρκτο αφού η νήσος Ρω, με βάση τις υπάρχουσες διεθνείς συμβάσεις, ανήκει ξεκάθαρα στην ελληνική επικράτεια και δεν υπάρχει ίχνος βασιμότητας στα περί γκρίζας ζώνης, την οποία επικαλούνται Τούρκοι δημοσιογράφοι. «Το φυλάκιο βρίσκεται στο νησί εδώ και πολλά χρόνια», πρόσθεταν.

*Στο μεταξύ, σύμφωνα με καταγγελίες των κατοίκων του Καστελόριζου, τουρκικές ακταιωροί τις τελευταίες μέρες εμφανίζονται ξαφνικά στα ελληνικά χωρικά ύδατα και περιπλέουν το Καστελόριζο και τις νησίδες Ρω και Στρογγυλή. «Είναι προκλητικοί, δεν ξέρουμε ώς πότε θα κρατούμε την ψυχραιμία μας», έλεγαν ψαράδες του Καστελόριζου, που ήρθαν αντιμέτωποι με τα τουρκικά πλοία. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Τουρκία
Για το ίδιο θέμα
«Γκρίζες» αποστολές Τούρκων δημοσιογράφων