Έντυπη Έκδοση

Υπέρβαση, «μήπως δει το φως του ήλιου κι αυτή η πολιτεία»

Η διαχρονική αποδόμηση της εθνικής μας οντότητας διαπιστώνεται πλέον από παντού. Η παρακμάζουσα και δημογραφικά φθίνουσα Ελλάδα είναι τελευταία σε όλους, μα σε όλους τους τομείς μεταξύ των αναπτυγμένων χωρών και όχι μόνο:

* Σε πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Bertelsmann Stiftung, που εξετάζει τις «ανάγκες διοικητικών μεταρρυθμίσεων» σε 6 τομείς της εφαρμοσμένης κρατικής πολιτικής μεταξύ 30 χωρών του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα κατέλαβε την 28η θέση, μπροστά από το 29ο Μεξικό και την τελευταία 30ή Τουρκία - και πίσω από την Πορτογαλία (20ή), την Ισπανία (21η) και την Ιταλία (26η). Αξιολογήθηκε δε τελευταία μεταξύ των 30 χωρών στους τομείς κοινωνικής πολιτικής και βιώσιμης ανάπτυξης!!(1)

* Στους φετινούς δείκτες επιχειρηματικότητας της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Ελλάδα (της οποίας το οικονομικό κέντρο, η Αθήνα, έχει ανακηρυχθεί η 3η πιο βρώμικη πόλη της Ευρώπης!!) έχει μακράν την ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ θέση στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ως η πιο εχθρική χώρα για την άσκηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Σε σύνολο 181 κρατών καταλαμβάνει την 96η θέση (!!) ακολουθούμενη από χώρες όπως Παπούα-Ν. Γουινέα, Δομινικανή Δημοκρατία, Υεμένη, Λίβανος, κ.λπ., ενώ στη «διευκόλυνση έναρξης επιχειρήσεων» βρίσκεται στην 133η θέση και στην «προστασία των επενδυτών» στην 150ή!!(2)

* Στο «βαρόμετρο διαφάνειας» η χώρα μας εξακολουθεί να κατέχει το ευρωπαϊκό ρεκόρ διαφθοράς και στην παγκόσμια κατάταξη μοιράζεται την 56η θέση μαζί με τις χώρες: Ομάν, Ιορδανία, Μαυρίκιος, Ναμίμπια, Σαμόα και Σεϊχέλες!!(3)

Σε ένα σχόλιο που όμως συμπληρώνει την εικόνα κατάρρευσης, ο Σταμάτης Κριμιζής, επί 13 χρόνια διευθυντής προγραμμάτων της NASA και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, σε συνέντευξή του συμβουλεύει τα νέα παιδιά να φύγουν στο εξωτερικό (!!) «διότι οι αξίες που κυριαρχούν στην Ελλάδα δεν είναι αυτές που θα τους επιτρέψουν να προοδεύσουν. Το παιδί σ' αυτή τη χώρα περιμένει να πάρει ένα χαρτί, όχι για να μάθει, αλλά για να διοριστεί με τη βοήθεια κάποιου συγγενή στο Δημόσιο... Αυτό είναι ένα αδιέξοδο».(4)

Σε αυτή λοιπόν την πανθομολογούμενη κατάρρευση κύριο λόγο έπαιξε η διαχρονική εξαχρείωση των πολιτικών κόμματων που ΠΟΤΕ δεν συναίνεσαν ούτε συνεργάστηκαν σ' οτιδήποτε προτάθηκε για τη λύση προβλημάτων όπως Παιδεία, Υγεία, Ασφαλιστικό, Περιβάλλον, Ερευνα, Τεχνολογία, και των οποίων η κάκιστη -και με την ανοχή μας- πολιτική διαχείριση έχει καταστρέψει την Ελλάδα.

Η πατρίδα μας, διάγουσα ακόμα δυστυχώς τη «μετα-οθωμανική» της περίοδο (πατριδοκαπηλία, θρησκοληψία, οικογενειοκρατία, παραγοντισμός, ρουσφέτι, μπαξίσι, κ.λπ.), σαρώνεται από μια κουλτούρα εθνικής διαφθοράς. Εξακολουθεί να καθοδηγείται από πολιτικούς-«κοπάδια σε μαντριά», οι οποίοι, με τον δίγλωσσο λαϊκισμό που τους διακρίνει, έχουν εκμαυλίσει τα πάντα κι έχουν κυνικά ξεπουλήσει κάθε αρχή προκειμένου ν' αποφευχθεί το «πολιτικό κόστος» προς όφελος του «εκλογικού κέρδους». Από πολιτικούς-φαυλοκράτες που αλληθωρίζοντας απορρίπτουν την από όλους πλέον ζητούμενη εθνική συνεργασία προκειμένου ν' αντιμετωπιστεί η οξύτατη οικονομική κρίση και η εν γένει παρακμιακή σήψη της χώρας. Της οποίας οδυνηρό παράγωγο είναι και η στροφή των χωρίς οράματα νέων, ελλείψει μέλλοντος, σε βίαιες αντιδράσεις, όπου κυριαρχούν οι καταστροφές σε ό,τι εκπροσωπεί το «κράτος», την «πλουτοκρατία» ή τα «καταναλωτικά αγαθά» που δεν μπορούν αυτοί να αποκτήσουν· στη θνησιγενή δημογραφικά χώρα μας η μόνη επιλογή τους για το μέλλον είναι κάτι μεταξύ part time εργασίας, ανεργίας και νεο-μετανάστευσης.

Οι δε αλαζόνες αλλά και θρασύδειλοι «μισθοφόροι» της εκλογολαγνείας και οι μικρόνοες αρχηγίσκοι του δικομματισμού, σαν άλλοι «ήρωες» της σύγχρονης εθνικής μας «τραγωδίας» διαπράττουν την «ύβρη»: βαυκαλίζονται ότι ο καθένας από μόνος του, επιτυγχάνοντας την «αυτοδυναμία», μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από το αδιέξοδο!!

Τι άλλο «καταστροφικό» πρέπει να συμβεί προκειμένου να καταλάβουμε ότι υπερθεματίζοντας στην οικογενειοκρατία συντρέχουμε τα μέγιστα στην πολιτειακή, οικονομική και πολιτιστική κατάρρευση της χώρας; Διότι είμαστε εμείς που εκλέγουμε με ψήφο τους καθοδηγητές μας. Εμείς, τα παιδιά μας, τ' αδέλφια και οι φίλοι μας, αποτελούμε τις κοινότητες των διορισμένων με ρουσφέτι δημόσιων υπαλλήλων, των γιατρών και των μηχανικών στις πολεοδομίες που απαιτούν το «φακελάκι»· είμαστε δηλαδή αυτοί που σαν «καλοί νοικοκυραίοι» εκτρέφουμε τα επακόλουθα συμπτώματα της ευρύτερης κοινωνικής βίας και της «αποκλίνουσας συμπεριφοράς» της νεολαίας.

Από ποιους επιτέλους περιμένουμε ν' αποκαθηλωθούν τα λατρευτικά μας ξόανα, «μήπως και δει το φως του ήλιου κι αυτή η πολιτεία»;(5) Ας μην κοροϊδευόμαστε. Εάν δεν κάνουμε την προσωπική μας υπέρβαση ενάντια στον γενικευμένο εξαχρειωμένο παλαιοκομματισμό, τότε αξίζουμε την πατρίδα που έχουμε. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο.

* Αρχιτέκτονας

1. Sustainable Governance Indicators, 2009

2. Doing Business 2008 - Greece

3. Global corruption report 2008

4. Συνέντευξη στον Γιάννη Τριανταφύλλου, «Ελευθεροτυπία», 7/5/2009

5. Φράση της «Πολιτείας» του Πλάτωνος - από τίτλο άρθρου ιδίου, «Ελευθεροτυπία», 1/8/2007

Παραπομπές σε Links

1. Sustainable Governance Indicators, 2009 - ΟΛΑ Σ' ΕΝΑΝ ΠΙΝΑΚΑ - Status Index: http://www.sgi-network.org/index.php?page=index&index=status

2. Doing Business 2008 - Greece: http://www.doing business.org/Documents/CountryProfiles/GRC.pdf

3. Global corruption report 2008: http://www.tra nsparency.org/content/download/32783/502157

4. «Η αναξιοκρατία μάς δένει τα χέρια» - Συνέντευξη του Σταμ. Κριμιζή στον Γιάννη Τριανταφύλλου, «Ελευθεροτυπία», 7/5/2009 -http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=41855

5. Φράση της «Πολιτείας» του Πλάτωνος - από τίτλο άρθρου ιδίου, «Ελευθεροτυπία», 1/8/2007 http://www.enet.gr/online/online_fpage_text/dt=01.08.2007,id=68964584

sotipap@ath.forthnet.gr

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
Προεκτάσεις