Έντυπη Έκδοση

ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΥΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΥΣ ΝΤΕΛ ΠΟΝΤΕ - ΣΕΡΒΩΝ

Ψάχνουν στο Κόσοβο για το εμπόριο οργάνων

Ερευνα για τις καταγγελίες εμπορίας οργανών Σέρβων κρατουμένων από Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου στο τέλος της δεκαετίας του '90, στις οποίες πρώτη προέβη στο βιβλίο της «Το κυνήγι: Εγώ και οι εγκληματίες πολέμου» η πρώην εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία, Κάρλα ντελ Πόντε, ξεκινά το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Επικεφαλής της έρευνας, ο Ελβετός γερουσιαστής Ντικ Μάρτι, αναμένεται να συναντηθεί τη Δευτέρα στο Βελιγράδι με ανώτατους Σέρβους αξιωματούχους και νομικούς που εξετάζουν τους ισχυρισμούς για εγκλήματα πολέμου. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Μάρτι μέσα στην εβδομάδα θα βρίσκεται για αντίστοιχες συναντήσεις στην Αλβανία. Στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκονται οι ισχυρισμοί της Κάρλα ντελ Πόντε, τους οποίους στηρίζουν και οι Σέρβοι, σύμφωνα με τους οποίους άνδρες του «Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου» (UCK) απήγαγαν πάνω από 300 νεαρούς Σέρβους και τους οδήγησαν στην Αλβανία για αφαίρεση οργάνων. Η Ντελ Πόντε υποστήριζε επίσης ότι τα όργανα αφαιρούνταν, ενώ οι Σέρβοι ήταν ακόμη ζωντανοί και εκτιμούσε ότι θύματα του κυκλώματος εμπορίας είχαν πέσει τουλάχιστον 300 άνδρες. Μετά τη λήξη του πολέμου, Σέρβοι αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι τουλάχιστον 500 Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου εξαφανίστηκαν χωρίς να αφήσουν ίχνη τη διετία ,98-99, ενώ ισχυρίζονται ότι υπάρχουν στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι τουλάχιστον «10 από αυτούς είχαν χάσει τα όργανά τους».

Αξιωματούχοι του Κοσσυφοπεδίου αρνήθηκαν από την πρώτη στιγμή τις κατηγορίες υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για σερβική προπαγάνδα κατά της επαρχίας, που διακήρυξε πέρσι την ανεξαρτησία της από τη Σερβία. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε χθες αργά ότι «οι Αρχές καλωσορίζουν την έρευνα για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθησαν στο Κόσοβο» τονίζοντας όμως ότι οι πραγματικοί υπαίτιοι θα πρέπει να αναζητηθούν στη Σερβία.

Ολοκληρώνοντας τις επισκέψεις του στη Σερβία και την Αλβανία, ο επικεφαλής της έρευνας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντικ Μάρτι, πρόκειται να δημοσιοποιήσει σχετική έκθεση.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Κόσοβο
Διεθνείς Οργανισμοί
Για το ίδιο θέμα
Ανησυχεί η Διεθνής Αμνηστία για το Κόσοβο και το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων