Έντυπη Έκδοση

Επευφημίες αλλά και αποδοκιμασίες στην περιοδεία Κύριλλου στην Ουκρανία

Με επεισοδιακό τρόπο, όπως και ξεκίνησε, τερματίζεται η δεκαήμερη περιοδεία του Πατριάρχη Κύριλλου στις ενορίες της Ουκρανίας, με τους πιστούς στο Πατριαρχείο Μόσχας ορθόδοξους να τον επευφημούν και τους εθνικιστές της μη κανονικής αυτοκέφαλης ουκρανικής Εκκλησίας να φωνάζουν «Εξω ο μοσχοβίτης παπάς».

Ο Ρώσος Πατριάρχης Κύριλλος (αριστερά) στη βυζαντινή πόλη της Χερσονήσου, κοντά στο λιμάνι της Σεβαστού-πολης (Α.Ρ.) Ο Ρώσος Πατριάρχης Κύριλλος (αριστερά) στη βυζαντινή πόλη της Χερσονήσου, κοντά στο λιμάνι της Σεβαστού-πολης (Α.Ρ.) Οι αντιδράσεις κορυφώθηκαν στην πόλη Ρόβνο της Δυτικής Ουκρανίας, όπου ο πατριάρχης Κύριλλος επέμεινε να μεταβεί για να ικανοποιήσει χιλιάδες πιστούς που τον ανέμεναν χωρίς να διαλύονται, παρά την αρχική απόφαση να αναβληθεί η επίσκεψη για λόγους ασφαλείας. Ο προκαθήμενος της ρωσικής Εκκλησίας είχε ξεκινήσει προχθές για το Ρόβνο από τη Συμφερούπολη της Κριμαίας, όμως το αεροσκάφος του προσγειώθηκε ξανά στο Κίεβο, από όπου και είχε ξεκινήσει η περιοδεία του.

Η ρωσική πλευρά ανακοίνωσε ότι οι ουκρανικές αρχές ασφαλείας και μάλιστα το γραφείο του προέδρου Γιούσενκο αποθάρρυναν τον Πατριάρχη δηλώνοντας ότι δεν μπορούν να εγγυηθούν για την ασφάλεια της αντιπροσωπείας και την αποφυγή κάποιας προβοκάτσιας, γι' αυτό και η μετάβαση στη Δυτική Ουκρανία έγινε οδικώς και η επίσκεψη στο Ρόβνο με ένα 24ωρο καθυστέρηση.

Η ουκρανική πλευρά έσπευσε να αναδιπλωθεί και να διαψεύσει τις ερμηνείες αυτές, που πρωτοδιατυπώθηκαν από τον υπεύθυνο διεθνών σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, αρχιεπίσκοπο Ιλαρίωνα, δηλώνοντας ότι η απόφαση της αναβολής ήταν ρωσική πρωτοβουλία και ότι οι ουκρανικές υπηρεσίες εγγυώνται την ασφάλεια της εκκλησιαστικής αντιπροσωπείας.

«Υποκλίνομαι μπροστά στο κουράγιο και τη σιδερένια θέλησή σας για ενότητα» είπε ο Πατριάρχης Κύριλλος στους χιλιάδες συγκεντρωμένους πιστούς, που φώναζαν «είσαι ο Πατριάρχης μας», καθώς μερικές δεκάδες από την αντίπαλη πλευρά κρατούσαν -περικυκλωμένοι από αστυνομικούς- πανό με συνθήματα όπως: «Ρωσική Εκκλησία - πράκτορες της ρωσικής αυτοκρατορίας».

Η ουκρανική ορθόδοξη Εκκλησία, που υπάγεται στο Πατριαρχείο Μόσχας και είναι η κανονική διεθνώς αναγνωρισμένη Εκκλησία της Ουκρανίας, έχει υπό τον έλεγχό της 550 ενορίες στην περιοχή - προπύργιο των Ουκρανών εθνικιστών και της Ουνίας (σ.σ. ορθόδοξη κατά το τυπικό Εκκλησία, που υπάγεται στον Πάπα) - και συνολικά 10.900 ενορίες σε ολόκληρη τη χώρα. Για τη δικαιοδοσία στις ενορίες της Ουκρανίας συγκρούεται με την Αυτοκέφαλη (με περίπου 556 ενορίες) και άλλη μια ουκρανική ορθόδοξη Εκκλησία (με 4.000 ενορίες), που υποστηρίζεται από την «πορτοκαλί φιλελεύθερη» κυβέρνηση και διεκδικεί το αυτοκέφαλο με το επιχείρημα «ένα έθνος - μία εκκλησία». Κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο, «την κοινή Ιερουσαλήμ Ουκρανών και Ρώσων», όπου και γεννήθηκε τόσο το σύγχρονο ρωσικό κράτος όσο και η ρωσική Εκκλησία, ο Πατριάρχης Κύριλλος εξέφρασε την κατηγορηματική θέση του Πατριαρχείου Μόσχας, ότι το αυτοκέφαλο δεν θα φέρει ενότητα μεταξύ των Ουκρανών ορθοδόξων, αλλά μεγαλύτερο διχασμό.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Εκκλησιαστικά & θρησκευτικά θέματα
Ουκρανία