Ηλεκτρονική Έκδοση

Νομοσχέδιο για την κατασκευή δικτύου οπτικών ινών παρουσίασε ο υπουργός Μεταφορών

Παράδεισος του Internet η Ελλάδα αλλά το...2017

Όλη η Ελλάδα ένα... εργοτάξιο. Το σχέδιο νόμου που παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών, Ευρυπίδης Στυλιανίδης προβλέπει ότι θα εκτελεστούν έργα-μαμούθ συνολικού ύψους 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ για να αναπτυχθούν υποδομές οπτικών ινών σε ολόκληρη τη χώρα.

Όλοι οι δρόμοι θα σκαφτούν προκειμένου να τοποθετηθούν καλώδια οπτικών ινών τα οποία θα φτάνουν μέχρι και το σπίτι μας. Θεωρητικά, η ταχύτητα σύνδεσης στο διαδίκτυο, θα είναι έως και πέντε φορές μεγαλύτερη σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα. Αυτό που μένει να φανεί, είναι το οικονομικό κόστος που θα πρέπει να αναλάβουν τα νοικοκυριά για να εξασφαλίσουν αυτή τη γρήγορη σύνδεση.

Από τα 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ που είναι ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου “οπτική ίνα στο σπίτι”, τα 700 εκατ. ευρώ θα τα καταβάλει ο κρατικός προϋπολογισμός ενώ τα υπόλοιπα 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ θα καλυφθούν από τους ιδιώτες επενδυτές οι οποίοι και θα αναλάβουν να κατασκευάσουν το δίκτυο. Το έργο, θα χρηματοδοτηθεί μέσω των ΣΔΙΤ ενώ η χρονική διάρκεια της σύμπραξης του δημοσίου με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις ορίστηκε στα 30 χρόνια. .

Για τις ανάγκες του έργου, η χώρα θα χωριστεί σε τρία τμήματα. Μέσω του διαγωνισμού που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2010, θα αναδειχτούν τρία επιχειρηματικά σχήματα (εταιρείες ειδικού σκοπού) καθεμία από τις οποίες θα αναλάβει να αναπτύξει τις υποδομές στο ένα τρίτο της χώρας.

Στόχος του υπουργείου Μεταφορών, είναι μέσα στα πρώτα επτά χρόνια λειτουργίας του δικτύου οπτικών ινών, να συνδεθούν δύο εκατομμύρια νοικοκυριά. Για την ταχύτερη προώθηση της υπηρεσίας, προβλέπεται και κρατική επιδότηση ανά νοικοκυριό ή επιχείρηση ύψους 350 ευρώ.

Μάλιστα, για όσους θελήσουν να βγάλουν άδεια οικοδομής, προστίθεται άλλη μια υποχρέωση: κανένα κτήριο δεν θα αδειοδοτείται εάν δεν συμπεριλαμβάνει μελέτη για την οριζόντια και την κάθετη καλωδίωση.

Το χρονοδιάγραμμα όπως παρουσιάστηκε σήμερα από τον υπουργό Μεταφορών, έχει ως εξής:

  • * Το σχέδιο νόμου, θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέχρι και την 78η Σεπτεμβρίου.
  • * Στα μέσα Σεπτεμβρίου, το έργο θα περάσει από την διυπουργική επιτροπή για τα ΣΔΙΤ
  • * Πιθανότατα στις αρχές του νέου έτους, θα γίνει παρουσίαση του έργου για την προσέλκυση επενδυτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό
  • * Ο διαγωνισμός για την επιλογή των εταιρειών που θα αναλάβουν την κατασκευή του δικτύου οπτικών ινών, προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2010.
Δείτε αναλυτικά το νομοσχέδιο του υπουργείο Μεταφορών, κατεβάζοντας το αρχείο σε μορφή pdf από τη δεξιά στήλη

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

11 σχόλια

11 Ο/Η Yuri έγραψε: (πριν 11 έτη)
Πολύ θετικό ακούγεται σαν έργο, αλλά ως υποψιασμένος και ολίγον καχύποτπος πολίτης που ζεί στο χαμετυπείο που λέγετε Ελλάδα, φοβάμαι ότι πρόκειτε για ένα ακόμα προεκλογικό πυροτέχνημα.

Αρκεί κανείς να δεί τα νούμερα αναφορικά με τα ελλείματα στην Ελλάδα, και θα καταλάβει γιατί δεν θα βρεθούν τελικά χρήματα για "πολυτέλειες" όπως οι οπτικές ίνες.

Αν το έργο περαιωθεί ποτέ, θα γίνει με χρήματα του ιδιωτικού τομέα τα οποία θα χρυσοπληρώνουμε για πολλές γενιές. Δυστυχώς αυτή είναι η Ελλάδα. Φταίμε όλοι που είναι έτσι, ας τη λουστούμε τώρα.
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 11

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Ανάπτυξης
Νέα Δημοκρατία
Πληροφορική και διαδίκτυο
Σχετικά αρχεία
Το νομοσχέδιο για τις οπτικές ίνες - 330 KB
Για το ίδιο θέμα
ΠΑΣΟΚ: «Μετά τον ΟΤΕ ξεπουλούν και τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες»