Έντυπη Έκδοση

ΜΗ ΑΠΕΛΑΣΗ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΣΑΜΟ * ΠΕΤΥΧΕ ΤΟ ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ

Απεργία πείνας οι πρόσφυγες, «ασπίδα» παραμονής οι πολίτες

Αναβρασμός επικρατεί στα στρατόπεδα των μεταναστών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, Λέσβο, Χίο και Σάμο. Οι απανωτές μεταφορές μεταναστών από τα στρατόπεδα αυτά σε άλλα της Θράκης έχουν θορυβήσει τους ίδιους αλλά και τις οργανώσεις που τους συμπαραστέκονται, καθώς θεωρούν ότι είναι το πρώτο βήμα για την επαναπροώθησή τους στην Τουρκία.

Ετσι από χθες οι 580 μετανάστες, που φιλοξενούνται στο Κέντρο Υποδοχής Σάμου, ξεκίνησαν απεργία πείνας. Ζητούν να μην απελαύνονται, αλλά να τους δίνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα ταξιδιωτικά έγγραφα για να πηγαίνουν στην Αθήνα και από εκεί στην κεντρική Ευρώπη, που είναι ο τελικός προορισμός των περισσοτέρων.

Προηγήθηκε άλλη μια επιχείρηση μεταφοράς προχθές το βράδυ, και η οποία τελικά αποτράπηκε από τους διαμαρτυρόμενους πολίτες. Επρόκειτο να μεταφερθούν 26 μετανάστες σε άλλο Κέντρο Υποδοχής στη Βόρεια Ελλάδα. Οταν όμως το πλοίο «Θεόφιλος», το οποίο εκτελεί το δρομολόγιο που συνδέει το νησί με τη Β. Ελλάδα, προσέγγισε στο λιμάνι της Σάμου, τα μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων και στελέχη του ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν μπροστά στον καταπέλτη και φωνάζοντας συνθήματα κατάφεραν τελικά να αποτρέψουν τη μετακίνηση των 26 μεταναστών.

Η παρέμβαση των πολιτών απέτρεψε τη μεταφορά προσφύγων (οι φωτογραφίες από την προηγούμενη κινητοποίηση στη Χίο) Η παρέμβαση των πολιτών απέτρεψε τη μεταφορά προσφύγων (οι φωτογραφίες από την προηγούμενη κινητοποίηση στη Χίο) Στην αρχή υπήρξε αρκετή ένταση, όμως στη συνέχεια τα πνεύματα ηρέμησαν και το πλοίο, έπειτα από μιάμιση ώρα καθυστέρηση, συνέχισε το ταξίδι του και οι μετανάστες μεταφέρθηκαν και πάλι στο κέντρο κράτησης Σάμου.

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογες σκηνές εκτυλίχθηκαν και στα λιμάνια της Χίου και της Μυτιλήνης, με το ίδιο πλοίο και πάλι. Στις περιπτώσεις αυτές όμως και παρά το γεγονός ότι στέλεχος του ΠΑΜΕ έπεσε στο λιμάνι της Χίου, εμποδίζοντας τον απόπλου, οι μεταφορές των μεταναστών έγιναν κανονικά.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Μετανάστες και πρόσφυγες