Έντυπη Έκδοση

Ορθοπεδική

*Εχετε κι άλλες φορές ασχοληθεί στο παρελθόν με την ετυμολογία της λέξης ορθοπαιδική.

Ομως η ορθογραφία της, που προ εικοσαετίας αποφασίστηκε από την Ορθοπεδική Εταιρεία να γράφεται με αι και όχι με ε, φαίνεται ότι δεν ικανοποιεί τους ασχολούμενους με την ομώνυμη επιστήμη. Επηρέασε την απόφαση της Ορθοπεδικής Εταιρείας η γνωμοδότηση του διαπρεπούς καθηγητή της Γλωσσολογίας κ. Γ. Μπαμπινιώτη, ο οποίος αποφάνθηκε ότι "η ετυμολογικά (σύμφωνα με την προέλευση της λέξης) ορθή γραφή είναι το ορθοπαιδική όσο κι αν η ορθοπαιδική δεν είναι μόνο για παιδιά". Απέδωσε δε την μέχρι τότε γραφή της λέξης ορθοπεδική με ε σε "εσφαλμένη επικράτησή" της, εξαιτίας της παρετυμολογικής σύνδεσης της λέξης είτε με το pes, pedis "πόδι" της λατινικής είτε με το ελληνικό πέδη [πβ. χειροπέδη, τροχοπέδη οπότε ορθοπεδική είναι το "να ορθώνεις" (τα οστά) με πέδες (με δεσμά / επιδέσμους] κ.λπ.. Αυτά γράφει στο λαμπρό κατά τα λοιπά λεξικό του ο κ. καθηγητής. Εμείς, κάποιοι εκ των Ελλήνων ορθοπεδικών, που ασκούμε την ορθοπεδική, κυρίως των ενηλίκων, αφού τα περιστατικά μέχρι 14 ετών θα 'πρεπε να τα στέλνουμε στα Νοσοκομεία Παίδων, έχουμε υπ' όψη μας τα εξής:

* Η λέξη Ορθοπαιδική με αι γεννήθηκε στην Αμβέρσα και αφορούσε την απασχόληση των ορθοπαιδικών της εποχής εκείνης με τη θεραπεία παθήσεων του παιδιού.

* Από τα λίγα αλλά καλά ελληνικά που μάθαμε οι παλαιότεροι, η ορθοπεδική με ε δεν "επεκράτησε εσφαλμένα", -όπως φαίνεται- αλλά ετυμολογικά, γιατί στηρίχθηκε στο ρήμα πεδάω-ώ, που αναφέρουν ο Ομηρος, ο Παυσανίας, ακόμη και η Παλιά Διαθήκη, και που σημαίνει δένω, δεσμεύω, ασφαλίζω, σταθεροποιώ, εξ ου και η πέδη, το πέδικλον και που ως εκ τούτου ορθοπεδική με ε σημαίνει την επιστήμη που "αποβλέπει στη διατήρηση της μορφής του σκελετού και τη διόρθωση των τυχόν υπαρχουσών συγγενών ή επικτήτων δυσμορφιών" λέει το πρώτο -ίσως- λεξικό της Ιατρικής του 1930, και "ορθώς" σταθεροποιεί και "ορθοστατεί" όλες τις ηλικίες και πολύ περισσότερον την τρίτη, γιατί όπως είναι γνωστό ο εχθρός του γέρου είναι το κρεβάτι. Για τους παραπάνω λόγους θερμά παρακαλούμε τον σεβαστό μας καθηγητή κ. Μπαμπινιώτη να επανεξετάσει το θέμα και να μας δώσει το όνομα που εκφράζει την ειδικότητά μας ολικά και ουσιαστικά».

Dr Γρηγ. Σολωμός

Ορθοπεδικός χειρουργός

Πάτρα

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Οι αναγνώστες γράφουν