Έντυπη Έκδοση

ΜΥΤΙΛΗΝΗ: ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ ΑΛΛΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΤΟ ΝΗΣΙ

Ασφυξία λόγω 6μηνης κράτησης

Στον αέρα τινάζεται η απόφαση της κυβέρνησης για εξάμηνη κράτηση των παράνομων μεταναστών. Στα νησιά του Αιγαίου η κατάσταση είναι εκρηκτική, αφού μεταγωγές δεν γίνονται λόγω κινητοποιήσεων πολιτών που τις αποτρέπουν καταγγέλλοντάς τες ως παράνομες απελάσεις.

Πιθανή εξέγερση μεταναστών φοβούνται στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. στη Μυτιλήνη Πιθανή εξέγερση μεταναστών φοβούνται στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. στη Μυτιλήνη Στη Μυτιλήνη η κατάσταση στο περιβόητο Κέντρο της Παγανής είναι κυριολεκτικά έκρυθμη, καθώς όπου να 'ναι θα βγουν στρώματα μέχρι και... στην αυλή! Χθες ο αριθμός των μεταναστών που κρατούνται εκεί έφτασε στους 787 όταν ο αριθμός που το κέντρο μπορεί να χωρέσει δεν ξεπερνά τους 300 ανθρώπους!

Στον θάλαμο των γυναικών, σύμφωνα με πληροφορίες, χθες δεν υπήρχε ούτε ένας πόντος για να τοποθετηθεί έστω κάποιο στρώμα. Ενώ οι θάλαμοι των ανδρών έχουν γεμίσει ασφυκτικά και μπορεί να φτάνουν να κοιμούνται στον ίδιο χώρο μέχρι και 150 άτομα! Την ίδια ώρα, οι κρατούμενοι κάτω από ασφυκτικές συνθήκες, μετανάστες ανήρτησαν πανό με το οποίο έκαναν γνωστό ότι ξεκινάνε απεργία πείνας. «Δεν τρώμε, θέλουμε την ελευθερία μας», έγραφε χαρακτηριστικά το πανό των μεταναστών που ζητούν να απελευθερωθούν.

Στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας μάλιστα χθες έλεγαν ότι «τέτοιες καταστάσεις οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε εξεγέρσεις και αν κάτι τέτοιο συμβεί άγνωστο είναι το πώς η κατάσταση θα μαζευτεί».

Εδώ ας σημειωθεί ότι το υπουργείο Εσωτερικών μπροστά σε αυτή την τραγική κατάσταση σιωπά και έχει εγκαταλείψει το θέμα στα χέρια της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Το ίδιο απόν είναι και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, του οποίου οι διάφορες κατά καιρούς ιδέες των πολιτικών του στελεχών περί ενός πλοίου που θα μεταφέρει τους μετανάστες από τα νησιά αποδεικνύονται... ευφυολογήματα!

Η Νομαρχία Λέσβου χθες ζήτησε τη βοήθεια του Στρατού για την προμήθεια διπλών κρεβατιών προκειμένου να εξασφαλιστεί χώρος που απαιτείται για τους μετανάστες οι οποίοι συνεχώς καταφτάνουν από τα απέναντι παράλια. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Στρατός είχε κάποια τέτοια διαθέσιμα κρεβάτια, που όμως αποτελούν «σταγόνα στον ωκεανό» με βάση την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Στα επίμονα ερωτήματα της νομαρχίας προς το υπουργείο Εσωτερικών για το ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις, διαφωτιστική απάντηση δεν έχει δοθεί μέχρι τώρα, ενώ κάτω από την πίεση των συνθηκών και καθώς αναμένεται ν' αυξηθεί και άλλο το κύμα της παράνομης μετανάστευσης έχει αρχίσει να συζητιέται η σκέψη εξεύρεσης άλλου κατάλληλου χώρου προκειμένου να μεταφερθεί εκεί μέρος των κρατουμένων στην Παγανή.

«Η κατάσταση είναι ασφυκτική στο κέντρο. Χώροι δεν υπάρχουν και δεν ξέρω τι θα γίνει αν συνεχίσουν να έρχονται και άλλα άτομα, χωρίς ν' απελευθερώνεται κανείς», λέει ο υπεύθυνος του Κέντρου, Γιώργος Καράμαλης. Ας σημειωθεί ότι ανάλογα προβλήματα παρουσιάζονται και σε άλλες περιοχές όπου λειτουργούν Κέντρα Υποδοχής. Στη Σάμο, όπως έγραφε χθες η «Ε», οι περίπου 500 κρατούμενοι εκεί ξεκίνησαν και αυτοί απεργία πείνας.

Νεκρός 18χρονος

Τραγικό τέλος είχε η απόπειρα 15 Κούρδων λαθρομεταναστών να μπουν στο πλοίο για την Ιταλία κρυμμένοι μέσα σε νταλίκα, με πινακίδες Τσεχίας, στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Οταν διαπίστωσαν ότι το όχημα πήρε άλλη κατεύθυνση και όχι για το πλοίο, έσκισαν με μαχαίρι τον μουσαμά του φορτηγού και άρχισαν να πηδούν στο οδόστρωμα, ενώ το όχημα ήταν σε κίνηση. Ενας 18χρονος όμως δεν τα κατάφερε, καθώς παρασύρθηκε από τις ρόδες της νταλίκας και σκοτώθηκε. Το πτώμα του βρήκαν το πρωί οι λιμενικοί, κοντά στην περίφραξη του λιμανιού και συγκεκριμένα στον κυκλικό κόμβο, επί της οδού Αγίων Αποστόλων. Λίγο αργότερα εντοπίστηκε η νταλίκα, συνελήφθη ο 32χρονος οδηγός της και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα. Την προανάκριση για την υπόθεση κάνει το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Μετανάστες και πρόσφυγες