Έντυπη Έκδοση

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ-ΠΟΙΟΙ ΕΠΩΝΥΜΟΙ ΚΑΤΕΧΟΥΝ ΓΗ ΣΤΟ ΠΕΛΑΓΟΣ

Ζητείται Pοβιvσών... Κροίσος

Σε μία από τις πλέον υπολογίσιμες δυνάμεις της αγοράς γης στη χώρα μας εξελίσσονται προοδευτικά οι αγοραστές του εξωτερικού, δείχνοντας τη σαφή προτίμησή τους στα μικρά ιδιόκτητα νησιά και τις απομακρυσμένες βραχονησίδες σε όλη την επικράτεια.

Ιδιωτικό νησί στον Κορινθιακό κόλπο με έκταση 11.000 τετραγωνικά μέτρα Ιδιωτικό νησί στον Κορινθιακό κόλπο με έκταση 11.000 τετραγωνικά μέτρα Μέχρι πρόσφατα η σκέψη της κατοχής νησιού στα ελληνικά νερά παρέπεμπε απευθείας στον Σκορπιό της οικογένειας Ωνάση. Μπορεί, βέβαια, η θρυλική εποχή του νησιού του Αριστοτέλη Ωνάση να έχει περάσει ανεπιστρεπτί μαζί με όλες τις προσωπικότητες που φιλοξενήθηκαν στην επιβλητική του έπαυλη -δεδομένου ότι η Αθηνά, η χρυσή κληρονόμος, όχι μόνο έχει χρόνια να το επισκεφτεί, αλλά λέγεται πως αναζητά και υποψήφιο αγοραστή-, ωστόσο η λατρεία των ισχυρών του επιχειρηματικού κόσμου απέναντι στα ιδιόκτητα νησιά όλο και θεριεύει.

Το σήμα κατατεθέν των Ωνάσηδων, που βρίσκεται στο Ιόνιο κοντά στη Λευκάδα και αγοράστηκε το 1963 και, φυσικά, η Σπετσοπούλα, το νησάκι του Αργοσαρωνικού που απέκτησε ο Σταύρος Νιάρχος δύο χρόνια μετά, είναι τα δύο διασημότερα ιδιωτικά νησιά της χώρας μας, που ακόμα κουβαλάνε λίγη από την αίγλη που άφηνε ο ίσκιος των ιδιοκτητών τους.

Προς 6.100.000 ευρώ, η βραχονησίδα νότια της Αμοργού «προσφέρεται για τουριστική ανάπτυξη» Προς 6.100.000 ευρώ, η βραχονησίδα νότια της Αμοργού «προσφέρεται για τουριστική ανάπτυξη» Τα ιδιωτικά νησιά έχουν χαρακτηριστικά που δύσκολα βρίσκει κανείς στην ηπειρωτική χώρα: ησυχία, άμεση πρόσβαση στη θάλασσα, παρθένο φυσικό τοπίο. Στο παρελθόν ιδιοκτήτες νησιών έγιναν πολλοί γνωστοί Ελληνες. Η οικογένεια Γουλανδρή, για παράδειγμα, έχει ένα μικρό νησί που βρίσκεται ανάμεσα στην Πάρο και την Αντίπαρο - το Ρευματονήσι. Η οικογένεια Αντωνιάδη και ο Ξενοφών Αντωνιάδης είχαν την κυριότητα της Σκυροπούλας, νήσου νότια της Σκύρου, από τα μέσα του 19ου αιώνα και μέχρι τις αρχές του 2001, αργότερα, η κυριότητά της πέρασε σε κυπριακή εταιρεία. Η οικογένεια Εμπειρίκου κατέχει ένα από τα παλαιότερα ιδιωτικά νησιά, το σύμπλεγμα των Πεταλιών στην περιοχή του νότιου Ευβοϊκού κόλπου. Στις ιδιωτικές νησίδες που ανήκουν σε Ελληνες επιχειρηματίες περιλαμβάνεται και η Ατόκος, που βρίσκεται ανατολικά της Ιθάκης. Το συγκεκριμένο νησί ανήκει στην οικογένεια Τσάκου, που «το επισκέπτεται πολύ συχνά», σύμφωνα με τους ντόπιους. Στην οικογένεια Γιατράκου ανήκει ένα από τα πλέον γνωστά νησιά, η νησίδα Πάτροκλος στο Σούνιο, που καλύπτει έκταση 4.200 στρεμμάτων. Το νησάκι Μαδουρή της οικογένειας Βαλαωρίτη είναι επίσης ιδιόκτητο και υπάγεται στη συστάδα των νησιών που περιβάλλει τη Λευκάδα. Σε Ελληνοαυστραλό επιχειρηματία ανήκει και το νησάκι Οξεία στο σύμπλεγμα Εχινάδων, ενώ ο Πεταλάς -που πωλείται μέσω μεσιτικών εταιρειών στο Διαδίκτυο- φαίνεται ν' αποτελεί κτήμα της οικογένειας Τσαούση. Σε όλη τη χώρα σήμερα, περίπου 60 μικρά ή μεγαλύτερα νησιά και βραχονησίδες ανήκουν σε ιδιώτες.

Και ο υπουργός θέλει το νησί του!

Η κατοχή νησιού δεν είναι, φυσικά, προνόμιο μόνο των μεγαλοεπιχειρηματιών. Ακόμα και οι εκπρόσωποι του λαού έχουν δικαίωμα στην εναλλακτικότητα όταν θέλουν να ξεφύγουν από τους καθημερινούς ρυθμούς της πρωτεύουσας.

Η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά κατέχει από το 1978 το 50% (σύμφωνα με τη δήλωση περιουσιακής της κατάστασης για το 2008) της βραχονησίδας Ρήνειας, συνολικής έκτασης 550.000 τ.μ. Το συγκεκριμένο νησάκι βρίσκεται κοντά στη Σκύρο, ενώ περιήλθε στην κατοχή της από κληρονομιά. Στην ιδιοκτησία του τέως πρωθυπουργού Τζανή Τζαννετάκη ήταν μέχρι πριν από λίγα χρόνια η νήσος Κρανάη (ή Μαραθονήσι) στο Γύθειο. Το 2002 δήλωνε ότι τα 11.500 τ.μ. του νησιού τα απέκτησε από κληρονομιά. Ιδιοκτήτης νησιού στο Ιόνιο είναι και ο νεαρός βουλευτής Σπήλιος Λιβανός. Στο όνομά του έχει περιέλθει το 50% της νήσου Σκορπίδι, που βρίσκεται απέναντι από το Νυδρί της Λευκάδας.

Μεγάλη είναι και η λίστα των ξένων επωνύμων που δεν δίστασαν να αποκτήσουν το δικό τους πολυτελές εξοχικό σε ιδιόκτητο νησί. Ο Νίκολας Κέιτζ απολαμβάνει τις διακοπές του σε νησάκι στις Μπαχάμες, ο Μάρλον Μπράντο προτιμούσε τις θάλασσες του Νότιου Ειρηνικού, ο Μελ Γκίμπσον ταξιδεύει στα Φίτζι, η Νταϊάνα Ρος στη Γαλλική Πολυνησία. Και η λίστα δεν έχει τέλος: Τζούλια Ρόμπερτς, οικογένεια Ντίσνεϊ, Τζόνι Ντεπ, Στίβεν Σπίλμπεργκ, Τζιν Χάκμαν, Τεντ Τέρνερ και πάει λέγοντας... Κάθε σελέμπριτι που σέβεται τον εαυτό του πρέπει, φαίνεται, να διαθέτει τον δικό του μοναδικό -ιδιόκτητο- Παράδεισο. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Για το ίδιο θέμα
Μεσίτες: Υπάρχει ψωμί...
«Η Αθηνά δεν θα πουλήσει τον μύθο των Ωνάση»