Έντυπη Έκδοση

Οι εβραίοι στηρίζουν τον «Αγώνα» του Χίτλερ

Σαράντα τέσσερα χρόνια μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η περίοδος του ναζισμού και ο τρόπος προσέγγισής της εξακολουθούν να διχάζουν βαθιά τη γερμανική κοινωνία.

Αιχμή του δόρατος, αυτή τη φορά, είναι το διαβόητο σύγγραμα του Αδόλφου Χίτλερ «Mein Kampf» («Ο αγών μου»), στο οποίο συνοψίζεται όλο το ιδεολογικό του παραλήρημα. Η κυκλοφορία του βιβλίου έχει απαγορευθεί στη Γερμανία από το 1945. Αυτή η απαγόρευση όμως λήγει το 2015 και οι αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με το αν πρέπει να επανεκδοθεί ή όχι πληθαίνουν. Τώρα, είναι το Ισραηλιτικό Συμβούλιο της χώρας που τάσσεται υπέρ της επανέκδοσης του επίμαχου συγγράμματος, υπό τον όρο να συνοδεύεται από παραπομπές και σχόλια ακαδημαϊκών οι οποίοι θα καταρρίπτουν μία προς μία τις εξωφρενικές θεωρίες του «Φίρερ».

Ο Χίτλερ έγραψε το βιβλίο το 1924 ενώ βρισκόταν στη φυλακή μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος. Μετά την άνοδό του στην εξουσία το 1933, το «Mein Kampf» έγινε η «Βίβλος του Γ' Ράιχ», ενώ από το 1936 όλοι οι δήμοι της Γερμανίας το προσέφεραν ως γαμήλιο δώρο σε όλα τα νιόπαντρα ζευγάρια.

Υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου είχαν κυκλοφορήσει στη χώρα 12.000.000 αντίτυπα του «Mein Kampf», το οποίο είχε στην κατοχή της η μία στις δύο γερμανικές οικογένειες. Στη συνέχεια, οι αρχές κατάσχεσαν όλα τα αντίτυπα από τις βιβλιοθήκες, κατέστρεψαν τις πλάκες του τυπογραφείου στις οποίες είχε τυπωθεί το βιβλίο και απαγόρευσαν την επανέκδοσή του, ακόμα και μέσα σε ένα καθαρά επιστημονικό πλαίσιο.

Τα δικαιώματα του βιβλίου ανήκουν στο κρατίδιο της Βαυαρίας, αλλά λήγουν το 2015. Εναπόκειται στα δικαστήρια να αποφασίσουν εάν θα παρατείνουν την απαγόρευση και πέραν αυτής της ημερομηνίας, με βάση το νόμο κατά της διάδοσης ναζιστικού προπαγανδιστικού υλικού. Το Ισραηλιτικό Συμβούλιο της Γερμανίας, που αποτελεί τη σημαντικότερη εβραϊκή οργάνωση της χώρας, αντιδρά σε αυτή την προοπτική.

«Πρέπει να ετοιμαστεί από σήμερα μια ιστορική κριτική έκδοση για να προλάβουμε διάφορες νεοναζιστικές ομάδες που θα θελήσουν να επωφεληθούν από τον τερματισμό της απαγόρευσης», σχολιάζει ο πρόεδρος του συμβουλίου Στέφαν Κράμερ.

Με αυτή την άποψη συμπλέουν και αρκετοί ακαδημαϊκοί, ανάμεσά τους ο Χορστ Μόλερ, διευθυντής του Ινστιτούτου Νεότερης Ιστορίας του Μονάχου, το οποίο ενδιαφέρεται να εκδώσει το «Mein Kampf». «Μια επιστημονική έκδοση θα βοηθούσε ώστε να διαλυθούν διάφοροι μύθοι που έχουν δημιουργηθεί γύρω από αυτό το βιβλίο», σχολιάζει ο καθηγητής Μόλερ.

Η κυβέρνηση της Βαυαρίας, πάντως, διαφωνεί και επιμένει ότι θα κινήσει το θέμα δικαστικά. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, εκείνο το κομμάτι της γερμανικής κοινωνίας που αντιδρά σθεναρά στην επανέκδοση του «Mein Kampf», κινείται από καθαρό φόβο: φόβο μήπως το βιβλίο γίνει μπεστ σέλερ, όπως έγινε πριν από τέσσερα χρόνια στην Τουρκία, όπου πούλησε πάνω από 80.000 αντίτυπα. Αδικος κόπος, ισχυρίζονται κάποιοι άλλοι. Το «Mein Kampf» είναι μεταφρασμένο σε ένα σωρό γλώσσες και όποιος θέλει, μπορεί να το βρει στο Διαδίκτυο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Γερμανία