Έντυπη Έκδοση

Κραυγή ανηλίκων

Περίπου τους 300 εκτιμάται ότι έχει φθάσει ο αριθμός των ανήλικων και ασυνόδευτων μεταναστών που κρατούνται εδώ και σχεδόν τρεις μήνες στο Κέντρο Κράτησης της Παγανής.

Το Κέντρο Ασυνόδευτων Ανηλίκων της Αγιάσου δεν δέχεται εδώ και μήνες άλλα άτομα, ενώ δεν υπάρχει στο νησί και καμιά άλλη διαθέσιμη δομή για να τους φιλοξενήσει. Την ίδια ώρα με επιστολή τους που πέρασε τα κάγκελα της φυλακής τους, οι ανήλικοι κρατούμενοι καταγγέλλουν τις συνθήκες ζωής τους μέσα στο Κέντρο Κράτησης. Καταγγέλλουν κακομεταχείριση από τις Αρχές, ακατάλληλο νερό, αρρώστιες, περιορισμό μέσα στα κελιά. Η επιστολή αυτή γράφτηκε στα αφγανικά, μεταφράστηκε και αναρτήθηκε από χθες σε blogspot του αντιρατσιστικού κάμπινγκ «Νο border 2009» που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του Αυγούστου στη Μυτιλήνη.

«Είμαστε στεναχωρημένοι από την κατάσταση στην Ελλάδα και τη διαγωγή της Αστυνομίας» λένε στην επιστολή τους και συνεχίζουν: «Πρώτο πρόβλημα: η συμπεριφορά της Αστυνομίας στη φυλακή δεν είναι συμπεριφορά προς ανθρώπους και μας χτυπάνε κάθε μέρα.

Δεύτερο πρόβλημα: δεν υπάρχει νερό στη φυλακή και πολλοί όταν πίνουν, αρρωσταίνουν.

Τρίτο πρόβλημα: κρατούνται πολλοί νέοι μέσα στους θαλάμους που έχει πολλή ζέστη. Αρρωσταίνουμε άλλοι από την κακή διαγωγή της Αστυνομίας και άλλοι επειδή η αυλή της φυλακής είναι πολύ μικρή και οι φυλακισμένοι βγαίνουν έξω από τον θάλαμο άλλοτε για μία ώρα και άλλοτε για δέκα λεπτά. ολόκληρο το εικοσιτετράωρο».

Στο μεταξύ συχνές, σχεδόν καθημερινές είναι οι εκρήξεις των κρατουμένων ενηλίκων και ανηλίκων στην Παγανή. Μόλις την περασμένη Πέμπτη αντιπροσωπεία της Κίνησης Πολιτών «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» επισκέφθηκε την Παγανή προκειμένου να προσφέρει τρόφιμα και χρήσιμα εφόδια στους αλλοδαπούς που κρατούνται εκεί. Μόλις οι ανήλικοι αντιλήφθηκαν την παρουσία των μελών της «Συνύπαρξης», καθώς και το τηλεοπτικό συνεργείο του γερμανικού καναλιού ZDF που βρισκόταν έξω από την είσοδο του Κέντρου Κράτησης, άρχισαν να φωνάζουν ζητώντας την απελευθέρωσή τους, να πετάνε αντικείμενα και να κρέμονται από τα κάγκελα των παραθύρων.

Χθες με επιστολή της προς τον εισαγγελέα Μυτιλήνης, τον νομάρχη Λέσβου, τον αστυνομικό διευθυντή και τον διοικητή του ιδρύματος «Θεομήτωρ», η κίνηση πολιτών «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» προτείνει να δημιουργηθεί ένας πρόχειρος καταυλισμός στον αύλειο χώρο του ιδρύματος «Θεομήτωρ», όπου τουλάχιστον οι ανήλικοι θα μπορούν να διαβιούν ελεύθεροι.

«Κάνοντας έκκληση στα ανθρωπιστικά σας αισθήματα, σαν παρακαλούμε το συντομότερο δυνατό, συντονίζοντας τις μεταξύ σας προβλεπόμενες διαδικασίες του νόμου, να αποφυλακίσετε αυτά τα ανήλικα παιδιά», αναφέρει χαρακτηριστικά η «Συνύπαρξη». Συνεχίζοντας, προτείνει την τοποθέτηση αντίσκηνων στον αύλειο χώρο του «Θεομήτωρ» όπου οι ανήλικοι θα είναι ελεύθεροι και θα τους παρέχεται φαγητό, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε άλλες δραστηριότητες του κέντρου χωρίς να νιώθουν φυλακισμένοι όπως είναι τώρα στην Παγανή.

Τέλος, σε πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Μυτιλήνης και στην προκυμαία προέβησαν μέλη της πρωτοβουλίας για την πραγματοποίηση του αντιρατσιστικού κάμπινγκ «Νο Border 2009» μαζί με άλλες πολιτικές συλλογικότητες αντιδρώντας στα μέτρα της πολιτείας για το πρόβλημα των μεταναστών, αλλά και για τις συνθήκες κράτησης στην Παγανή. Οι συγκεντρωμένοι κινήθηκαν προς την προκυμαία όπου έγραψαν με μπογιές στο σημείο όπου δένει το πλοίο της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής Frondex «Νόμιμοι δολοφόνοι μεταναστών». Επίσης, παραποίησαν την πινακίδα «Εμπορικό λιμάνι Μυτιλήνης» σε «Δουλεμπορικό λιμάνι Μυτιλήνης». *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Παιδί
Μετανάστες και πρόσφυγες
Σωφρονιστικό σύστημα